Factuur fraude

Handleiding Factuurfraude
PDF – 715,2 KB 265 downloads

Fraude met facturen komt vaak voor. In deze gevallen vervangen de fraudeurs de bankgegevens van het bedrijf die de factuur heeft opgesteld door hun eigen bankgegevens om zo de gefactureerde bedragen te innen.

Hoe gebeurt dit?

De fraudeurs onderscheppen de factuur tussen het ogenblik waarop die per post verstuurd wordt en het ogenblik waarop die ontvangen wordt. Of ze hacken de mailboxen om facturen te onderscheppen die via e-mail verstuurd worden.

De fraudeurs wijzigen de factuur door er hun eigen bankgegevens op te vermelden. Dat kunnen ze op verschillende manieren doen: ze stellen een nieuwe factuur op met nieuwe gegevens, ze kleven een sticker (vaak fluorescerend) met de bankgegevens van de fraudeurs over de echte bankgegevens om uw bedrijf te doen geloven dat de verzender van de factuur van bank veranderd is, enz. Dan sturen ze de factuur opnieuw op.
De factuur komt binnen in uw bedrijf en het geld wordt op de nieuwe bankrekening gestort. De kans is groot dat dit ook zo gaat met de volgende facturen, tot de echte verzender van de factuur beseft dat zijn facturen niet betaald worden en contact opneemt met uw bedrijf.

Verschillende varianten fraude

Er bestaan verschillende varianten van fraude met facturen. Zo krijgt het schuldplichtige bedrijf bijvoorbeeld een e-mail die van de leverancier lijkt te komen waarin die laat weten dat hij van bank en dus van rekeningnummer veranderd is. De mail heeft de hoofding van de leverancier en ziet er echt uit. In dit geval wordt de factuur niet onderschept, maar sturen de fraudeurs gewoon een bericht met nieuwe bankgegevens. Alle openstaande en volgende facturen moeten betaald worden op het nieuwe rekeningnummer.

Hoe kan de verzender van de factuur zich beschermen?

Om het risico te beperken dat uw facturen onderschept worden, stuurt u die beter niet in een envelop met uw logo of een naam waaraan uw bedrijf herkend kan worden. Het wordt ook aangeraden om elke factuur langs twee wegen te versturen. Bijvoorbeeld via e-mail en per post. Laat uw schuldenaar dan weten dat hij de facturen pas moet betalen als beide ontvangen facturen identiek zijn. Door de bankgegevens in het rood te vermelden op de factuur, kunnen die eenvoudiger gecontroleerd worden voor betaling.

Hoe kan de ontvanger van de factuur zich beschermen?

U kunt zich beschermen tegen deze vorm van fraude via een eenvoudig bevestigend telefoontje (call back). Check elke wijziging in de statische gegevens van uw leveranciers (adres, telefoonnummer, e-mail, rekeningnummer …) door te bellen naar het gebruikelijke nummer (en niet naar het nummer vermeld op de factuur). Zo wordt elke poging tot fraude snel opgemerkt.

Europol info

FACTUUR FRAUDE CCINL
PDF – 1,2 MB 589 downloads
Handleiding Factuurfraude
PDF – 715,2 KB 268 downloads


Mei 2021

Brabantia in gelijk gesteld in phishing zaak Bol.com

Een phishingmail is Bol.com duur komen te staan. De online retailer dacht een bericht van Brabantia te hebben ontvangen met het verzoek om het bankrekeningnummer aan te passen. In werkelijkheid was de e-mail afkomstig van cybercriminelen. Door de oplichtingstruc schreef Bol.com ruim 750.000 euro bij op hun rekening. De rechter oordeelt dat de webwinkel alsnog het bedrag moet overmaken aan Brabantia. Bol.com overweegt om in hoger beroep te gaan.

Lees meer »