Ouders maken zich grote zorgen over online veiligheid en grooming van hun kinderen

Gepubliceerd op 2 juni 2021 om 15:00

Ruim de helft van de ouders (56 procent) maakt zich zorgen over de online veiligheid van hun zoon of dochter. De grootste angst van de ouders is dat hun kroost benaderd wordt door vreemden, en dat ze het verschil niet zien tussen echte berichten en nepberichten. Verzorgers zijn eveneens bang dat hun zoon of dochter gevraagd wordt om een naaktfoto van zichzelf te versturen.

Dat blijkt uit onderzoek van Terre des Hommes, dat is uitgevoerd door onderzoeksbureau Kien. De marktonderzoeker ondervraagde 1.041 Nederlandse ouders met thuiswonende kinderen in de leeftijd van 8 tot en met 17 jaar.

Internet uitlaatklep

Het internet is voor de meeste kinderen een uitlaatklep. Op sociale media kunnen ze kwijt wat hen bezighoudt. Videoplatforms als YouTube staan vol met vermakelijke en educatieve video’s. En er zijn tal van websites waar de jeugd gratis online spelletjes kan spelen. Allemaal heerlijke vormen van vermaak na een hele dag stil te hebben gezeten in de schoolbanken.

Het internet kent echter ook een keerzijde. Het wereldwijde web is een broedplaats voor cybercriminelen, oplichters en andere kwaadwillenden. Uit onderzoek blijkt dat cybercrime in de eerste vijf maanden van het jaar wederom is toegenomen. Ook voor onschuldige en nietsvermoedende jongeren schuilen er gevaren. Denk aan sexting, cyberpesten, gameverslaving of online piraterij, om een aantal voorbeelden te noemen.

Helft van de ouders maakt zich zorgen

Online veiligheid is een thema dat Terre des Hommes aan het hart gaat. De belangenorganisatie tegen kinderuitbuiting schakelde onderzoeksbureau Kien in om in kaart te brengen hoe ouders in Nederland over het onderwerp denken. Daaruit blijkt dat meer dan de helft van de ouders (56 procent) zich in enige mate zorgen maakt over de online veiligheid van hun kinderen. Eén op de drie (35 procent) zegt dat hun kind of een kind dat ze kennen melding heeft gemaakt van een vervelende situatie online.

Online benaderd worden

Uit de peiling blijkt dat de meeste ouders zich zorgen maken dat hun zoon of dochter online benaderd wordt door wildvreemden. Dit geldt voor 68 procent van de ouders. Nepberichten en nepnieuws baren ouders eveneens zorgen. Twee derde (67 procent) zegt bang te zijn dat hun kind niet in staat is om nepberichten te herkennen. Iets minder dan de helft (48 procent) vermoedt dat hun kind niet vertelt wat hij of zij allemaal online uitspookt. Vier op de tien ouders vreest dat zijn zoon of dochter online gepest wordt.

Naaktfoto's

Sexting en sextortion scoren eveneens hoog. Drie op de tien ouders (28 procent) is bang dat hun kind gevraagd wordt om een naaktfoto van zichzelf te maken en door te sturen. Het klinkt misschien onschuldig, maar het kan al snel een eigen leven gaan leiden. De ontvanger stuurt de foto door naar bijvoorbeeld klasgenoten, die sturen het op hun beurt door naar anderen, en zo gaat het maar door. De betreffende foto offline halen is onbegonnen werk. Spanning slaat om in schaamte. Helaas kent ons land voorbeelden van kinderen die geen uitweg zagen en een einde aan hun leven maakten.

Waar ouders zich minder zorgen om maken

Ouders zijn minder bang dat hun kroost benaderd wordt om geld te verdienen (24 procent), in een deepfake video terecht komt (21 procent), spam ontvangt (17 procent), of geld overmaakt aan malafide praktijken (14 procent).

Ouders maken zich vooral grote zorgen over sociale media. YouTube wordt door 42 procent van de ondervraagden gezien als het grootste gevaar op het vlak van online veiligheid. Het videoplatform van Google wordt gevolgd door TikTok (40 procent), online games (38 procent), WhatsApp (34 procent), Snapchat (30 procent) en Instagram (28 procent).

Bijna alle ouders praten met kind over online veiligheid

Het is gelukkig niet zo dat ouders machteloos aan de zijlijn toekijken. Uit het onderzoek blijkt dat negen van de tien respondenten (92 procent) met zijn kinderen praat over online veiligheid en de risico’s die er online spelen. Opvallend is dat 60 procent toegeeft dat hij de pincode van de smartphone van zijn zoon of dochter kent. Eén op de drie ouders (36 procent) zegt regelmatig de mobiele telefoon van zijn kind te bekijken. 32 procent zegt weinig te doen om op het online gedrag van zijn kinderen te letten.

Online veiligheid van kinderen in Nederland

Als er gevraagd wordt wie er actie moet ondernemen om de online veiligheid van kinderen in Nederland te waarborgen, wijst driekwart van de respondenten naar de online kanalen. 83 procent van de respondenten vindt dat de ouders hiervoor primair verantwoordelijk zijn. Ook de overheid (58 procent), scholen (56 procent) en de politie (34 procent) worden genoemd om de online veiligheid voor kinderen te garanderen, bijvoorbeeld via voorlichting of regulering.

1622610928 Terre Des Hommes Online Veiligheid Rapport Def
PDF – 526,8 KB 319 downloads

Bron: datocms-assets.com, terredeshommes.nl, vpngids.nl

Meer info over grooming

Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier.

Grooming gerelateerde berichten

Grooming ligt op de loer "Kinderen leren alert zijn"

AMBER Alert lanceert naar aanleiding van de 'Dag van het Vermiste Kind' een internationale preventiecampagne tegen digitaal kinderlokken oftewel online grooming. Dit doen ze in samenwerking met de Nederlandse politie en de Europese politiegroep voor vermiste personen (PEN-MP). Het doel van de campagne, die in meer dan twintig landen wordt verspreid, is om tieners ervan bewust te maken dat online interacties, hoe onschuldig ze ook lijken, soms nare gevolgen kunnen hebben. Hoewel online grooming zelden tot een vermissing leidt, werd er afgelopen juni nog een AMBER Alert uitgestuurd voor een twaalfjarig meisje dat slachtoffer werd van digitaal kinderlokken.

Lees meer »