''Een gevaar dat de wereld zich niet kan veroorloven''

Gepubliceerd op 21 januari 2021 om 14:00
Cyberwar

De voorzitter van Microsoft deed tijdens de 'techshow CES' een opgemerkte tussenkomst. Hij aarzelde niet een van de donkerste kanten van computertechnologie aan de kaak te stellen.

Ambassadeur techwereld

Brad Smith is meer dan gewoon de voorzitter van Microsoft. De 61-jarige Amerikaan is advocaat, politicus en diplomaat. In 2014 werd hij in The New York Times omschreven als 'de ambassadeur van de techwereld'.

Hij stal het hart van menig geek door te verwijzen naar 'WarGames', een sciencefiction technothriller uit 1983.  In de film kraakt een jonge hacker een Amerikaanse supercomputer die geprogrammeerd is om een nucleaire oorlog met de Sovjet-Unie te voorspellen en uit te vechten. 

Naar verluidt zou de film het woord 'firewall' hebben geïntroduceerd als een veiligheidssysteem voor computernetwerken. Het enge computerstemmetje dat 'shall we play a game' zegt, blijft kijkers eeuwig bij.

Presidentiële richtlijn cyberveiligheid

Belangrijker is dat de toenmalige Amerikaanse president Ronald Reagan de film zag - overigens een familievriend van Lawrence Lasker, de coauteur van het verhaal. Reagan vroeg zich af of zoiets echt kon gebeuren. Het antwoord van zijn generaals was allesbehalve geruststellend en leidde tot de eerste presidentiële richtlijn over cyberveiligheid.

Heden ten dage

Nu is het geen tiener die vanuit zijn slaapkamer computers hackt, maar een professionele organisatie die vorige maand de wereld verbijsterde met de hacking van SolarWinds, een Amerikaans bedrijf dat zich toelegt op software voor het monitoren van netwerken. Langs die weg werden wereldwijd tal van bedrijven, instellingen en overheden gehackt.

''Regeringen spioneren al eeuwen. Maar er zijn regels en normen over wat kan en wat niet. SolarWinds kan niet'', zegt Smith. Het is een massale aanval op de technologische toeleveringsketen die in samenlevingen wereldwijd gevolgen heeft en ''een gevaar dat de wereld zich niet kan veroorloven''. Deze aanval maakt geen onderscheid in doelwitten. Alles en iedereen kan worden getroffen.

2017

Smith verwees naar de cyberaanval in 2017 waarbij 10 procent van de computers in Oekraïne werd platgelegd. Hij stelde vast hoe hackers in volle pandemie ziekenhuizen, de Wereldgezondheidsorganisatie en de eerste lijn van hulpverleners aanvallen. Zonder onderscheid. Zulke praktijken worden zelfs in oorlogstijd als ongeoorloofd gebrandmerkt.

2001

Smith herinnerde aan de commissie die lessen moest trekken uit de terreuraanvallen van 11 september 2001 in de VS. Het grote probleem bleek te zijn dat informatie over dreigingen niet voldoende werd gedeeld tussen overheidsinstanties. Ook nu is informatie over cyberdreigingen verdeeld in silo's en wordt ze onvoldoende gedeeld. ''De beste tijd voor een 11 septembercommissie is voor 11 september'', zegt Smith.

Conventie van Genève cyberoorlogsvoering

Dit is geen uitdaging voor de VS alleen. De 'ambassadeur van de techwereld' ijvert al jaren voor een Conventie van Genève over cyberoorlogsvoering, die burgerinfrastructuur beschermt, de neutraliteit van techbedrijven waarborgt en wordt gehandhaafd door een internationale instelling naar het model van het Internationaal Atoomenergieagentschap. In deze tijd van extremere hacking en krachtigere artificiële intelligentie is dat een hoogdringende kwestie.

WarGames Official Trailer 1983

Bron: Movieclips Classic Trailers, youtube.com, tijd.be | Roland Legrand

Meer nieuwsberichten of info over ‘hacking’?

Van A tot Z (vormen van cybercrime en vaak gebruikte begrippen) in begrijpelijke taal.

Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier of anoniem.

Lees ook