KPN waarschuwt haar klanten voor FlutBot. Wie deze malware installeert, kan mogelijk een ‘hogere mobiele factuur’ verwachten. Dit komt omdat FluBot sms’jes verstuurt naar mensen in jouw contactlijst. “Hiermee krijgt de app het vermogen om vanuit het toestel kosten te maken via KPN of andere geïnstalleerde apps.”
Malware FluBot
De telecomprovider zegt dat er zich momenteel nieuwe malware verspreidt onder Android-telefoons genaamd FluBot. Als deze app eenmaal op jouw toestel staat, kan hij namens jou sms-berichten versturen naar andere mobiele nummers. Het bericht is voorzien van een malafide link. Gebruikers die daar op klikken worden doorverwezen naar een pagina met de vraag om een applicatie te installeren. Hiermee kun je zogenaamd bijvoorbeeld een pakketje online volgen. KPN zegt dat er ‘verschillende smaken en varianten’ van valse sms-berichten zijn.
Klanten zonder of met een gelimiteerde sms-bundel, kunnen volgens KPN met een ‘onverwacht hogere mobiele factuur’ geconfronteerd worden. Om dit te voorkomen moet je FluBot niet installeren op je smartphone. Heb je de malafide app toch per ongeluk op je mobiele telefoon geïnstalleerd? “Zet je toestel terug naar fabrieksinstellingen. Dit is de enige manier om van de infectie af te komen!” waarschuwt de provider.
Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Mocht je het verzoek krijgen om een applicatie buiten de Google Play Store te installeren en je vertrouwt de bron niet, doe dit dan niet. De kans om een zogeheten Potentially Harmful Application (PHA) te installeren vanuit de Play Store, is volgens berekeningen van de zoekgigant minder dan 0,15 procent.
Hieronder vind je een screenshot met de inhoud van zo'n sms’je. Uiteraard zullen er verschillende smaken en varianten zijn:
Meerdere landen
FluBot dook afgelopen maand op in het Verenigd Koninkrijk. Begin deze maand waarschuwde de Duitse overheid voor deze malware. Afgelopen week ging het goed mis bij onze zuiderburen. Het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT) en het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) meldden dat duizenden smartphone gebruikers afgelopen week een nepbericht van bpost ontvingen.
Het sms-bericht bevatte een link naar een pagina waar men FluBot kon downloaden. Zeker 9.000 Belgen hebben dit gedaan, zonder te weten dat ze hiermee malware binnenhaalden. Meer dan 5.700 gebruikers trapten niet in deze valstrik en maakten hiervan een melding bij het CCB. Jack Hamande, raadslid van het BIPT, vertelde dat FluBot een ‘gevaarlijk virus’ is dat data steelt en zich via de contactenlijst verspreidt. Naast het versturen van sms’jes probeert de app inloggegevens van banken te stelen door overlays over bankapplicaties te leggen.
Malware op telefoon
Heb je FluBot onverhoopt toch op je mobiele telefoon geïnstalleerd? Maak dan een back-up van je belangrijkste data en ga dan terug naar de fabrieksinstellingen. Hoe dat moet verschilt per Android-toestel. Bij moderne Samsung-telefoons ga je naar Instellingen > Algemeen beheer > Resetten > Fabrieksinstellingen herstellen.
Daarnaast is het een goed idee om je contacten te waarschuwen. De kans bestaat dat zij een nepbericht hebben ontvangen om FluBot te installeren. Het BITP adviseert verder om wachtwoorden te veranderen van online diensten en applicaties als je recentelijk hebt ingelogd. Als je hetzelfde wachtwoord voor meerdere diensten gebruikt, is het verstandig om deze ook te veranderen. Heb je moeite om sterke wachtwoorden te verzinnen en te onthouden? Gebruik dan een wachtwoordmanager.
Bron: kpn.com, vpngids.nl
Meer info over malware lees je hier
Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier.
Malware gerelateerde berichten
Nederland in de top 5 van meest getroffen landen door mobiele malware
In deze podcast waarschuwen we voor de groeiende dreiging van mobiele malware in Nederland, dat inmiddels tot de top 5 van meest getroffen landen behoort. We leggen uit waarom Nederland een aantrekkelijk doelwit is voor cybercriminelen, mede door de hoge technologische adoptie, economische welvaart en geavanceerde infrastructuur. Daarnaast bespreken we verschillende soorten mobiele malware die in Nederland worden waargenomen, zoals banking malware, spyware, ransomware, adware en phishing-apps. De impact op zowel individuen als bedrijven wordt uitgelicht, met de nadruk op financiële verliezen, identiteitsdiefstal en reputatieschade. We sluiten af met praktische tips om jezelf te beschermen tegen mobiele malware, zoals bewustwording, veilig downloaden, gebruik van beveiligingssoftware, regelmatige updates, sterke wachtwoorden, beperken van toestemmingen, bedrijfsbeleid, regelmatige back-ups en samenwerking met experts.
Malvertising: De verborgen bedreiging in het digitale tijdperk
EN: Click here and choose your language using Google's translation bar at the top of this page ↑
De risico's van illegale software downloads: Een diepgaande analyse van HotRat
Click here and choose your language using Google's translation bar at the top of this page ↑
Flubot-aanvallen richten zich op Roblox-gamers: hoe kinderen worden opgelicht met virtuele muntjes
Click here or click 'CHOOSE LANGUAGE' and then choose your language using Google's translation bar at the top of this page ↑
Malware infectiemethoden
Malware komt doorgaans de infrastructuur van een bedrijf binnen via e-mail, maar dit is niet de enige infectiemethode. De voornaamste manier om cyberincidenten te voorkomen, is voorkomen dat malware de infrastructuur van uw bedrijf binnendringt. Daarom richten deskundigen zich bij het ontwikkelen van een informatiebeveiligingsstrategie vaak op de meest voor de hand liggende aanvalsvectoren, zoals e-mailverkeer. De meeste aanvallen beginnen inderdaad met een e-mail, maar vergeet niet dat cybercriminelen nog tal van andere methodes hebben om malware bij hun slachtoffers af te leveren. Deskundigen van Kaspersky’s Global Research & Analysis Team spraken over ongebruikelijke methodes om malware te verspreiden en apparaten te infecteren die ze zijn tegengekomen tijdens het analyseren van recente bedreigingen.
Een programma dat is uitgerust met antivirussoftware is de boosdoener voor malware op Mac-computers
First click here and then choose your language with the Google translate bar at the top of this page ↑