Het aantal KPN-klanten dat met een piek in het sms-gebruik te maken kreeg is vorige week na de uitbraak van de FluBot-malware sterk gestegen, zo laat de telecomprovider tegenover de media weten. Daarnaast gebruikt de malware nu ook WhatsApp om Nederlandse Android gebruikers te infecteren. KPN is begonnen om klanten die vermoedelijk met de FluBot-malware besmet zijn proactief te waarschuwen.
Hoe werkt het
Vorige week berichtte KPN al over de FluBot-malware, die ontwikkeld is om gegevens voor internetbankieren en creditcardgegevens te stelen. De malware verstuurt vanaf besmette Androidtelefoons sms-berichten die van DHL afkomstig lijken. In het bericht wordt gesteld dat de ontvanger zijn pakket kan volgen door een app te installeren. Standaard staat Android het installeren van apps van buiten de Google Play Store niet toe. De website die de malafide app aanbiedt bevat echter instructies waarin wordt uitgelegd hoe slachtoffers de beveiligingsmaatregel kunnen uitschakelen.
Eenmaal geïnstalleerd downloadt de FluBot-malware van een server een lijst met telefoonnummers om sms-berichten naar toe te sturen. Daarnaast wordt het adresboek van het besmette toestel naar de server geüpload, waardoor contacten van de besmette gebruiker uiteindelijk ook het malafide sms-bericht ontvangen. Normaliter ziet KPN een handvol klanten op een dag die met een sms-piek te maken krijgen. Vorige week na de uitbraak van de FluBot-malware waren dat er bijna vijfhonderd.
"Klanten die te maken hebben gehad met een FluBot-malware kunnen te maken krijgen met hogere bundelkosten. Wanneer er bij klanten een sms-piek ontstaat, ontvangen zij direct een bericht van ons. Daarna kan KPN de klant verder helpen door te onderzoeken hoe verder te handelen. Een groter probleem is dat deze FluBot-malware kan beschikken over informatie van de gebruiker die gebruikt kan worden om fraude mee te plegen", zegt woordvoerder Gerd De Smyter tegenover de media.
Voorbeelden van malware aanvallen
Je moet de sneeuwbal stoppen
De telecomprovider waarschuwde op de eigen website dat klanten door de FluBot-infectie met hogere telefoonrekeningen te maken kunnen krijgen, maar is nog niet bekend met gevallen waar dit daadwerkelijk het geval is. Ook hebben klanten nog geen andere schade als gevolg van de malware gemeld. De Smyter merkt op dat KPN wel kosten door de malware maakt, zoals het versturen van de sms-berichten en het voorlichten en waarschuwen van klanten. "De veiligheid van klanten staat voorop, maar het is ook in ons belang dat dit zo snel mogelijk de kop wordt ingedrukt."
Aan de hand van de waargenomen sms-pieken, informatie van de abusedesk en andere tooling waarschuwt KPN de eigen klanten die vermoedelijk met de FluBot-malware besmet zijn geraakt. Deze klanten ontvangen een e-mail met verdere informatie. "Je moet de sneeuwbal stoppen", zegt Oscar Koeroo van het KPN CISO Office. Hij benadrukt dat klanten alleen apps uit de officiële appstore of Mobile Device Management tooling van de werkgever moeten installeren en niet vanuit onbekende bronnen.
Nederland in de top 5 van meest getroffen landen door mobiele malware
In deze podcast waarschuwen we voor de groeiende dreiging van mobiele malware in Nederland, dat inmiddels tot de top 5 van meest getroffen landen behoort. We leggen uit waarom Nederland een aantrekkelijk doelwit is voor cybercriminelen, mede door de hoge technologische adoptie, economische welvaart en geavanceerde infrastructuur. Daarnaast bespreken we verschillende soorten mobiele malware die in Nederland worden waargenomen, zoals banking malware, spyware, ransomware, adware en phishing-apps. De impact op zowel individuen als bedrijven wordt uitgelicht, met de nadruk op financiële verliezen, identiteitsdiefstal en reputatieschade. We sluiten af met praktische tips om jezelf te beschermen tegen mobiele malware, zoals bewustwording, veilig downloaden, gebruik van beveiligingssoftware, regelmatige updates, sterke wachtwoorden, beperken van toestemmingen, bedrijfsbeleid, regelmatige back-ups en samenwerking met experts.
Malvertising: De verborgen bedreiging in het digitale tijdperk
EN: Click here and choose your language using Google's translation bar at the top of this page ↑
De risico's van illegale software downloads: Een diepgaande analyse van HotRat
Click here and choose your language using Google's translation bar at the top of this page ↑
Flubot-aanvallen richten zich op Roblox-gamers: hoe kinderen worden opgelicht met virtuele muntjes
Click here or click 'CHOOSE LANGUAGE' and then choose your language using Google's translation bar at the top of this page ↑
Malware infectiemethoden
Malware komt doorgaans de infrastructuur van een bedrijf binnen via e-mail, maar dit is niet de enige infectiemethode. De voornaamste manier om cyberincidenten te voorkomen, is voorkomen dat malware de infrastructuur van uw bedrijf binnendringt. Daarom richten deskundigen zich bij het ontwikkelen van een informatiebeveiligingsstrategie vaak op de meest voor de hand liggende aanvalsvectoren, zoals e-mailverkeer. De meeste aanvallen beginnen inderdaad met een e-mail, maar vergeet niet dat cybercriminelen nog tal van andere methodes hebben om malware bij hun slachtoffers af te leveren. Deskundigen van Kaspersky’s Global Research & Analysis Team spraken over ongebruikelijke methodes om malware te verspreiden en apparaten te infecteren die ze zijn tegengekomen tijdens het analyseren van recente bedreigingen.
Een programma dat is uitgerust met antivirussoftware is de boosdoener voor malware op Mac-computers
First click here and then choose your language with the Google translate bar at the top of this page ↑