Misdaad mag niet lonen. Dus nam de politie de duizenden euro’s en luxe goederen, die zes verdachten verkregen door mensen via internet op te lichten, in beslag. De vijf mannen en een vrouw werden dinsdag 22 januari aangehouden.
De verdachten zijn tussen de 17 en 24 jaar oud en komen uit Rotterdam en Schiedam. De mannen boden via verkoopsite Marktplaats voornamelijk concert- en voetbalkaartjes aan. Tientallen mensen liepen in hun val. Zij maakten geld over, maar ontvingen vervolgens geen kaartjes. In één van de gevallen werd ook geweld gebruikt. Een vader werd mishandeld nadat zijn dochter’s bankrekening door de verdachten bleek te zijn gebruikt om geld op te storten.
Fraude
De zaak kwam aan het rollen toen een vrouw aangifte deed van betaalverzoek fraude. Zij bood via internet operakaartjes te koop aan. Een ‘koper’ wist haar met een smoes over te halen om een klein bedrag naar hem over te maken. Vervolgens verdwenen honderden euro’s van haar rekening. Peter Koemans van het cyberteam politie Rotterdam: “In dit onderzoek hielden we een 18-jarige man aan. Al snel kregen we het vermoeden dat er meer achter zat. De verdachte werd vrij gelaten maar bleef verdachte in deze zaak terwijl wij verder gingen met het onderzoek, en deze man is opnieuw aangehouden. We kwamen nog vijf vier verdachten op het spoor die zich ook bezig hielden met online fraude. Zij worden ervan verdacht ook Marktplaats fraude te hebben gepleegd: oplichting met gebruik van gehackte accounts. Ten slotte kwam een zesde verdachte in beeld, die vanuit haar functie creditcard gegevens aan een van de verdachten doorspeelde. Het is mooi dat we naast de eerste verdachte nog vijf anderen konden aanhouden. Tientallen, mogelijk tegen de honderd, slachtoffers wisten zij namelijk te maken. Slachtoffers die we kunnen gaan vertellen dat we verdachten hebben aangehouden in hun zaak.” Bij het onderzoek werkte de politie en het Openbaar Ministerie samen met Marktplaats en verschillende banken.
Doorzoeking
De woningen van de verdachten werden uitgebreid doorzocht in Rotterdam en Schiedam. Agenten vonden naast het geld en de luxe (merk)goederen ook een balletjespistool. De politie nam verschillende gegevensdragers (computers, telefoons) in beslag. Rechercheurs doen daar verder onderzoek naar. Het Openbaar Ministerie bekijkt of het geld terug kan worden gegeven aan de gedupeerden.
Betaalverzoek fraude
Fraude met betaalverzoeken komt steeds vaker voor. Een vorm daarvan is dat een oplichter de verkoper dan een berichtje stuurt dat hij het aangeboden product wil kopen. Dan zegt de oplichter dat hij slechte ervaringen heeft met de bewuste verkoopsite, vanwege oplichters, en vraagt de verkoper zijn of haar identiteit te verifiëren. Dat kan door een eurocent over te maken (Tikkie fraude). De oplichter stuurt dan een link naar een nep website (phishing site). Als de verkoper de cent overmaakt, worden de bankgegevens gestolen door de oplichter. De cent wordt niet betaald, dat was een smoes om een toegang te krijgen tot internetbankieren. Deze zaak is gestart met die vorm van betaalverzoek fraude.
Daarnaast verstuurden de verdachten betaalverzoeken met gebruik van de rekeningen van zogenoemde katvangers (money mules).
Doe altijd aangifte
Bent u desondanks slachtoffer geworden van internetoplichting? Aangifte doen heeft altijd zin. Zo kwam in deze zaak de politie op het spoor van de oplichters, dankzij de aangifte van het slachtoffer van de betaalverzoek fraude.
Bron: Politie
Gerelateerde berichten:
Reactie plaatsen
Reacties