Onder leiding van de Haagse cybercrime officier van justitie heeft het cybercrimeteam van de politie eenheid Den Haag een 19-jarige man aangehouden die ervan verdacht wordt tientallen zogenoemde 'phishing panels' te hebben gemaakt en verkocht. Met de panels kunnen anderen (criminele organisaties) phishing websites opzetten. Het is voor zover bekend de eerste keer dat een bouwer van dergelijke panels in Nederland is aangehouden.
Met een phishing panel komt een slachtoffer via het klikken op een valse (betaal)link uit bij de valse site van de bank. Degenen achter het panel zien dan de door het slachtoffer ingevoerde gegevens. Daarmee kan vervolgens worden ingelogd op de echte banken site van het slachtoffer, waarna de rekening wordt geplunderd.
Nickname bouwer
Het onderzoek naar deze verdachte duurde bijna een jaar. Politie en OM waren de nickname van de bouwer in een ander onderzoek naar een criminele phishing organisatie tegengekomen. Die nickname bleek vaker voor te komen, en er werd een onderzoek opgestart gericht op het achterhalen van de identiteit van de bouwer. Uiteindelijk werd hij in Oost-Nederland gevonden
Bij zijn aanhouding had de man een geladen vuurwapen binnen handbereik. Uit het onderzoek bleek verder dat hij vermoedelijk al zeker twee jaar actief was.
Phishing en Smishing
De groei van cybercrime zit de afgelopen jaren vooral in een toename van phishing, zoals ook de Fraudehelpdesk bekendmaakte. Daarbij lijkt de drempel om dit soort criminaliteit te begaan relatief laag; heb je een panel, een netwerk van ronselaars, cashers en geldezels, dan kun je aan de slag. Met deze vorm van criminaliteit wordt schade aan het vertrouwen in het financiële verkeer toegebracht, en het brengt financiële schade aan slachtoffers en banken toe. Vandaar ook dat politie en OM het erg belangrijk vinden degenen achter de panels te ontmaskeren en vervolgen.
CaaS
De aanpak van ‘cybercrime as a service’ staat ook hoog op de agenda van het LOCO, het Landelijk Operationeel Cybercrime Overleg. In het LOCO heeft elke politie-eenheid en parket een bepaald cybercrime thema onder zich. Zo wordt expertise per specialisatie opgebouwd.
De verdachte werd op maandag 19 oktober aangehouden in zijn woonplaats. Hij zit sinds die datum vast. Woensdag 4 november besloot de raadkamer van de rechtbank hem in ieder geval vast te houden tot aan de eerste (vermoedelijk pro forma) zitting over drie maanden.
Kopers Phishingpanels
De politie is nog bezig met het onderzoek naar de afnemers van de verdachte. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.
Daarnaast doet het team nog onderzoek naar het geld dat de 19-jarige heeft verdiend. Dat is mogelijk al 100.000 euro.
Bron: politie.nl