Politie pakt verdachten op voor oplichting via QR-codes

Gepubliceerd op 26 juli 2019 om 12:33
Politie pakt verdachten op voor oplichting via QR-codes

Afgelopen maandag heeft de politie twee mannen van 26 jaar uit Rotterdam aangehouden. Zij worden ervan verdacht de afgelopen tijd in het centrum van Rotterdam tientallen mensen te hebben opgelicht door middel van een listige babbeltruc. De verdachten zijn gisteren voorgeleid aan de rechter-commissaris.

QR-code 

De verdachten benaderden mensen van hun eigen leeftijd en deden dit op een vlotte en beleefde manier, aldus de woordvoerster. De verdachten stelden dat ze geld voor de parkeerautomaat nodig hadden, maar even geen geld op hun rekening hadden staan. Vervolgens vroegen ze slachtoffers om geld naar hun rekening over te maken dat ze het slachtoffer contant betaalden. De enige vereiste handeling voor het overmaken was het scannen van een QR-code op de telefoon van de verdachte. In werkelijkheid gaven slachtoffers de verdachten daarmee toegang tot hun rekening.

"Alle slachtoffers bankieren bij ING", aldus de woordvoerster. ING biedt gebruikers de mogelijkheid om een tweede toestel toegang tot de bankomgeving te geven. De cybercriminelen stelden in dat hun toestel aan een andere rekening moest worden toegevoegd. De ING-app genereert hiervoor een QR-code. Deze code moest vervolgens met de telefoon van het slachtoffer worden gescand. Hierna verscheen er een scherm op de telefoon van het slachtoffer dat er op akkoord moest worden gedrukt voor het toevoegen van het tweede toestel.

Op dat moment werden slachtoffers door de cybercriminelen afgeleid en stelden dat ze gewoon op akkoord kon drukken, maar het kwam ook voor dat de criminelen het toestel uit de handen van de slachtoffers trokken en zelf op akkoord drukten. Op dat moment hadden de cybercriminelen volledige toegang tot de bankomgeving van het slachtoffer en konden zo geld naar andere rekeningen overmaken.

Duizenden euro’s 

Door die QR-code te scannen gaven de slachtoffers onbewust de verdachten toegang hun hun bankomgeving. Op deze manier zijn tientallen mensen voor duizenden euro’s opgelicht. De politiewoordvoerster laat weten dat ING van de fraude op de hoogte is. De bank stelt dat gebruikers echter zelf op akkoord klikken voor het toevoegen van het tweede toestel. Vanwege het grote aantal slachtoffers dat in korte tijd werd gemaakt besloot de politie in het centrum van Rotterdam via flyers en stoepborden te waarschuwen.

Gevangenis 

Uiteindelijk zijn de twee verdachten in Den Haag aangehouden, waar ze op heterdaad werden betrapt toen ze weer bezig waren met hun listige truc. Toen de informatie uit het onderzoek in Den Haag bij de politie in Rotterdam bekend werd, heeft het opsporingsteam dat met de zaak bezig was gekeken of het om dezelfde verdachten kon gaan. Dit bleek zo te zijn, en de verdachten zijn afgelopen maandag in de gevangenis aangehouden waar ze al vast zaten voor de feiten in Den Haag. Bij  de politie in Rotterdam zijn geen nieuwe aangiften meer binnengekomen sinds de verdachten vast zitten.

Tips 

Het onderzoek gaat komende tijd nog volop door. Meer aanhoudingen worden daarbij niet uitgesloten. Bent u slachtoffer geworden of heeft u iets soortgelijks meegemaakt  Neem dan contact op met de politie. Alle informatie over deze verdachten kan het onderzoek verder helpen.

Bron: Security, Politie

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.