Slachtoffers bestolen voor duizende euro's door het scannen van een QR code

Gepubliceerd op 19 juni 2020 om 15:15

Verschillende mensen in Tilburg zijn via QR code fraude voor duizenden euro's bestolen. De daders sloegen onder andere toe bij het station van Tilburg en wisten een taxichauffeur op te lichten.

Meestal werden de slachtoffers om hulp gevraagd, bijvoorbeeld om een klein bedrag voor te schieten voor het afrekenen van een parkeerkaartje, het opladen van een OV-chipkaart, het betalen van een treinkaartje of het afrekenen van een taxirit.

Oplichter toegevoegd aan betaalapp slachtoffer

Slachtoffers wordt gevraagd om met hun telefoon een QR code op het toestel van de oplichter te scannen. Ook komt het voor dat de oplichter de telefoon pakt en doet alsof hij zijn bankrekening intoetst, maar in werkelijkheid zelf de QR code scant. Zo wordt de telefoon van de oplichter toegevoegd aan de betaalapp van het slachtoffer.

Dit is alleen mogelijk bij ING-klanten.

"Meestal heeft dader de toegangscode al afgekeken of het slachtoffer let in de verwarring niet op. Gevolg: oplichter krijgt toegang tot de betaalapp van slachtoffer met alle gevolgen van dien".

Bij vier slachtoffers in Tilburg konden zo duizenden euro's van hun rekeningen worden gehaald. Beelden van de verdachten worden aanstaande maandag 22 juni in het programma Bureau Brabant getoond. In maart van dit jaar waarschuwden we al eerder om geen QR codes van onbekenden te scannen. Toen waren er meerdere mensen in Zeeland slachtoffer van QR code fraude geworden.

Fraudehelpdesk

Dit jaar zijn er 31 meldingen ontvangen bij de Fraudehelpdesk van pogingen tot QR code fraude. Vijftien mensen werden ook daadwerkelijk opgelicht en voor een bedrag van 43.000 euro bestolen.

De Fraudehelpdesk houdt sinds vorig jaar september cijfers rond QR code fraude bij. In de laatste vier maanden van 2019 ontving de organisatie 43 meldingen dat er geprobeerd was om QR code fraude te plegen en klopten er zeventien daadwerkelijke slachtoffers aan. Die waren voor een totaalbedrag van 58.000 euro bestolen.

Ook bij Cybercrimeinfo komen regelmatig meldingen binnen van QR code fraude. Het lijkt erop dat deze oplichting truc zijn opmars aan het maken is. 

Meerdere varianten

Er zijn diverse varianten van de QR code fraude te bedenken, maar in dit geval was dit de werkwijze.

Meestal werden de slachtoffers om hulp gevraagd. Om een klein bedrag voor te schieten voor het afrekenen van een parkeerkaartje, het opladen van een OV-chipkaart, het betalen van een treinkaartje of het afrekenen van een taxirit. Als slachtoffer zijn/haar betaal app opent, neemt dader telefoon over en doet alsof hij zijn bankrekening intoets. In werkelijkheid opent hij QR code in de app, die hij met zijn eigen telefoon scant. Meestal heeft dader toegangscode al afgekeken of het slachtoffer let in de verwarring niet op. Gevolg: oplichter krijgt toegang tot de betaalapp van slachtoffer met alle gevolgen van dien.

Oproep politie Zeeland West-Brabant

We zoeken de daders van vier QR code fraudes in Tilburg. We tonen beelden van mannen die iemands telefoon wisten te hacken en zo geld van een rekening te stelen. En ook mannen bij het station in Tilburg hebben op die manier iemand opgelicht. Ook tonen we beelden van mannen die ervan verdacht worden een taxichauffeur in Tilburg te hebben opgelicht. Tenslotte nog opnames bij het station in Tilburg. Het slachtoffer dacht iemand te helpen, maar werd door drie man opgelicht. Totale schade in alle zaken: duizenden euro’s! Kijk of u misschien een of meerdere daders herkent!

Maandagavond om 18.00 uur is de eerste uitzending van Bureau Brabant bij Omroep Brabant. Daarna wordt de uitzending ieder uur herhaald tot dinsdagmiddag 17.00 uur.

Bron: fraudehelpdesk, politiesecurity, cybercrimeinfo

QR code fraude gerelateerd nieuws