Hackers blokkeren computers van Antwerps laboratorium dat coronatesten uitvoert
Het Algemeen Medisch Laboratorium in de wijk Het Kiel, dat heel wat corona testen uitvoert, is gehackt. Dat meldt Gazet van Antwerpen en het nieuws is bevestigd aan VRT NWS. De hackers hebben de computers geblokkeerd en vragen losgeld om alles weer vrij te geven.
Het laboratorium heeft naar eigen zeggen het losgeld niet betaald, maar stapte wel naar het Antwerpse parket. Dat laatste wordt ook bevestigd door het parket zelf. "De Computer Crime Unit van de federale politie is een onderzoek gestart", zo klinkt het daar.
"Een heel merkwaardig doelwit van de hackers", zo valt te horen bij het labo zelf. "We werken aan een oplossing om zo snel mogelijk weer op te starten." Volgens het labo is enkel het operationele systeem getroffen. "Er is geen informatie gestolen." (doxware)
Het laboratorium voert elke dag zo'n 3.000 corona tests uit, dat is 5 procent van de Belgische testcapaciteit. Sinds gisteren ligt het werk er helemaal stil.
Het is niet de eerste keer dat hackers het gemunt hebben op bedrijven die belangrijk zijn in deze corona crisis. Eerder deze maand was het Europees Geneesmiddelen agentschap (EMA) in Amsterdam het doelwit van een aanval. Daarbij konden de hackers documenten over het corona vaccin van Pfizer/BioNTech inkijken. Het Geneesmiddelen agentschap moest toen nog groen licht geven voor het vaccin.
Bron: vrt.be
Hackers leggen netwerk van Antwerps labo plat en eisen losgeld
Het Algemeen Medisch Laboratorium (AML) in Hoboken is gisteren aangevallen door hackers. Zo schrijft de Gazet Van Antwerpen. De cyberinbrekers blokkeerden alle computers van het lab en eisen nu losgeld. Als het lab niet betaalt, weigeren ze om hen de toegang tot het systeem terug te geven.
Het AML voert dagelijks ongeveer 3.000 coronatests uit. Dat staat gelijk aan ongeveer 5 procent van de totale Belgische testcapaciteit. Het is het grootste private Antwerpse laboratorium dat zich bezighoudt met de coronacrisis. “Na een uitgebreide analyse door onze beveiligingsteams werd beslist het netwerk preventief los te koppelen”, zegt ICT-manager Maarten Vanheusden. “Zo kunnen we stap voor stap bekijken wat er precies geïnfecteerd is.”
Het blijft onduidelijk of de hackers daadwerkelijk informatie hebben kunnen stelen. En of dat daadwerkelijk hun doel was. “Op dit moment lijkt het erop dat er geen patiëntengegevens gestolen zijn. Deze gijzelingsactie wijst eerder op een specifieke economische chantage. We hebben ook nog geen idee uit welke hoek deze hacking komt.”
Het AML ging wijselijk niet in op de eisen van de hackers en diende al een klacht in bij het Antwerpse parket. De Computer Crime Unit van de federale politie onderzoekt de zaak verder. Het netwerk van het laboratorium is nog altijd offline.
Bron: demorgen.be
Meer nieuwsberichten of info over ‘ransomware’?
Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier of anoniem.