Toename van online seksuele uitbuiting (sextortion) gemeld door de FBI

Gepubliceerd op 24 juni 2019 om 19:43
Toename van online seksuele uitbuiting (sextortion) gemeld door de FBI

Steeds meer jongeren worden slachtoffer van seksuele afpersing (sextortion). Zo meldde de FBI dat kinderen van 10 tot 17 jaar in toenemende mate seksueel worden uitgebuit en 'sextorted' door cybercriminelen. 

Sextortion is afpersing met een seksueel getinte foto of video. De afperser wil geld of meer pikante foto’s. Vaak zijn de foto’s gestolen via sociale media, e-mails, door het overnemen van webcams of door apparatuur te stelen. Sextortion is niet hetzelfde als sextingLaat je niet chanteren en geef niet toe aan de eisen van de cybercriminelen. Het kan ook voorkomen dat u e-mails krijgt van criminelen waarbij gedreigd word om video’s te publiceren die zij zouden hebben gemaakt waarbij u zich zou hebben bevredigd tijdens het kijken naar pornofilms. Zij zouden uw computer hebben gehackt en daardoor ook toegang hebben gekregen tot al uw e-mail en social media contacten. Om verspreiding te voorkomen word er vaak geld geëist die u in de vorm van bitcoin kunt betalen. Betaalt u niet of doet u aangifte dan zullen zij alsnog overgaan tot verspreiden van de beelden. Trap hier niet in en maak hier altijd melding van bij de politie.

Gelukkig zijn er verschillende stappen die ouders kunnen nemen om de veiligheid van hun kinderen te garanderen bij het surfen op internet en activiteiten op sociale media:

  • Praat met uw kinderen over de gevaren van sociale media (Snapchat, Instagram, TikTok,...) of online socializen met vreemden, het verzenden van foto's of andere risicovolle gedragingen. Laat hen weten dat ze altijd bij u terecht kunnen met vragen en niet hoeven bang te zijn dat je boos wordt met betrekking tot hun online veiligheid.
  •  Zorg dat je computer, tablet of smartphone voldoet aan de '11 gouden tips' zo ben je optimaal beveiligd en gewaarschuwd.
  •  Maak goede afspraken met uw kinderen, zorg ervoor dat uw kinderen hun eigen veiligheidsmaatregelen toepassen, zoals het gebruik van de webcam, de computer uitzetten wanneer die niet worden gebruikt, enz.

Bron: FBI, dailyvoice 

Ben je toch slachtoffer geworden van seksuele afpersing (sextortion) en gebruikt iemand foto’s of video van jou waar je naakt op staat als chantage? Laat je niet seksueel afpersen en geef niet toe aan de eisen.

Seksuele afpersing melden via Centraal Meldpunt Nederland: Meld.nl.

Nederlandse Politie in samenwerking met Europol

Deze verhalen zijn waargebeurd, cybercriminelen proberen jou, erotische beelden of geld afhandig te maken.

(Filmpje 11 min)

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.