Minderjarige criminelen verdienden ton met ‘sextortion’

Gepubliceerd op 3 november 2019 om 10:45

Sextortion is een samenvoeging van de Engelse woorden ‘sex’ en ‘extortion’, wat afpersing betekent. Sextortion is afpersing met een seksueel getinte foto of video van het slachtoffer. In dit onderzoek betrof het naaktfoto’s of -video’s van het slachtoffer. Maar bij sextortion kan het ook gaan om webcambeelden van iemand die zo worden gemonteerd dat het lijkt alsof het slachtoffer seks heeft met bijvoorbeeld een minderjarige. De afpersers willen vaak geld of juist nog meer pikante beelden.

Een groep jonge jongens uit Leiden heeft tientallen slachtoffers afgeperst met naaktbeelden. Dat meldt NOS. Volgens de politie verdienden de jongens op die manier een ton. De afgelopen tijd zijn in Leiden en omgeving acht jongens tussen de 15 en 18 jaar opgepakt. Zij hielden zich volgens de politie bezig met het chanteren van vooral leeftijdsgenoten. De politie houdt er rekening mee dat de groep meer dan honderd slachtoffers heeft gemaakt. Het jongste slachtoffer is 14 jaar.  De verdachten hadden het vooral gemunt op jongens. Ze deden zich op sociale media als Instagram en Snapchat voor als meisje en legden zo contact met potentiële slachtoffers. Ze vroegen hen om naaktfoto's van zichzelf te sturen. Zodra de daders deze foto in bezit krijgen, begint de ellende voor het slachtoffer. De daders dreigen de foto’s of video’s van het slachtoffer door te sturen naar zijn sociale mediacontacten als hij niet betaalt. Om dit te voorkomen, moet het slachtoffer geld overmaken naar een bankrekening. Het rekeningnummer staat vaak op naam van een tweede dader. Als het slachtoffer niet betaalt, wordt er druk op hem uitgeoefend en benadert een derde dader contacten van het slachtoffer. De accounts waarmee nietsvermoedende slachtoffers in de val worden gelokt, worden vaak gepromoot door een vierde dader.

Tientjes tot duizenden euro's

Het ging om bedragen van een paar tientjes tot duizenden euro's. Slachtoffers die daadwerkelijk geld overmaakten naar de verdachten werden niet met rust gelaten, maar juist verder onder druk gezet om nog meer te betalen.  De jonge verdachten waren volgens het Openbaar Ministerie opvallend goed georganiseerd. Ze hadden de taken onderling verdeeld. Sommigen hielden zich bezig met de nepaccounts, anderen persten de slachtoffers af en soms zochten ze ook contact met vrienden of kennissen van het slachtoffer om extra druk uit te oefenen. Ook maakt de bende gebruik van zogenaamde geldezels. Dit zijn personen, vaak minderjarig, die hun rekening beschikbaar stellen voor dit soort praktijken. Zij krijgen hiervoor veelal een kleine vergoeding.

Naar een van de rekeningen bleek in totaal 50.000 euro te zijn overgemaakt. Nog eens zo'n bedrag kwam binnen op verschillende andere rekeningen.  Eerder deze maand hield de politie al dertig mensen aan in twee andere onderzoeken naar sextortion. In mei dit jaar bleek dat vooral jongens in toenemende mate worden gechanteerd.

Via social media de criminaliteit in

Het Openbaar Ministerie maakt zich zorgen over deze nieuwe vorm van criminaliteit. 'Waar jongeren vroeger begonnen met een winkeldiefstal, stappen ze nu laagdrempelig via social media de criminaliteit in', merkt de Haagse officier van justitie Sanne van der Harg.  Ondanks dat er in de meest recente zaak ruim honderd slachtoffers lijken te zijn, hebben tot nu toe maar drie jongeren aangifte gedaan. 'De slachtoffers schamen zich omdat ze er in getrapt zijn én omdat ze een naaktfoto hebben gestuurd", zegt Van der Harg. Volgens haar is de impact op de tieners groot. Ze roept slachtoffers om zich alsnog te melden. Ook adviseert ze om nooit in te gaan op de eisen van afpersers, als die naaktbeelden in handen hebben. 

Slachtoffer van sextortion?

  • Dreigt iemand naaktfoto’s van jou te delen met je familie, klasgenoten of collega’s? Dit is wat je volgens de politie moet doen:
  • Ga niet in op deze bedreigingen. Als je doet wat er wordt gevraagd, kan de persoon jou verder chanteren.
  • Het is geen garantie dat dit stopt als jij doet wat er wordt gevraagd. Vaak vragen de afpersers juist nog meer geld of nog meer pikante beelden.
  • Je kunt bij de politie altijd aangifte doen van sextortion.

Kijk voor meer tips op vraaghetdepolitie.nl of op helpwanted.nl. Dat is een onderdeel van het Expertisebureau Online Kindermisbruik (EOKM) en houdt op dit moment samen met Slachtofferhulp Nederland een onderzoek naar financiële afpersing met naaktvideo’s of -foto’s onder jongens tot en met 26 jaar. De uitkomsten van dit onderzoek worden onder meer gebruikt om de zorg- en hulpverlening van online seksueel misbruik te verbeteren. 

Bron: politie, omroepwest, beveiligingnieuws, crimenieuws

Schrijver: BiG'r

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.