Dat sextortion een gigantische impact heeft op je leven is wel duidelijk. Helaas zijn er veel meer slachtoffers van sextortion dan het lijkt. Veel slachtoffers melden of praten er niet eens over, er ontstaat grote angst en schaamte om hier over te praten en de narigheid te delen.
Via de website Cybercrimeinfo krijg ik hier regelmatig vragen over, echter wordt er nauwelijks aangifte gedaan, waardoor het lijkt dat dit een klein probleem is in onze maatschappij, maar niets is minder waar. Zo zijn er diverse slachtoffers die uit wanhoop zelfmoord plegen.
Maar gelukkig is er ook goed nieuws, enkele dappere slachtoffers treden naar buiten zoals Lara. Kiki Scheepens schreef er zelf een boek over. Hier een stukje tekst wat Kiki naar Cybercrimeinfo toestuurde. Ik deel het graag om zo Sextortion meer en meer uit de taboe sfeer te trekken.
"Kiki Scheepens waarschuwing"
Een tijdje terug zat ik geconcentreerd achter mijn computer te werken. Of liever gezegd: te schrijven aan mijn boek. Komt er ineens een app binnen van mijn 15-jarige.
"Hi mam, mijn telefoon is kapot en vroeg me af of je wat geld over kon maken, als ik men telefoon terug heb betaal ik het je gelijk.😘"
Ik lag helemaal in een deuk, want meneer zat aan onze eettafel, stoïcijns, in afwachting van hoe ik zo reageren. Ik hoefde alleen maar met een grijns naar de eettafel te kijken en we barstten allebei in lachen uit.
"Als je meer zakgeld wilt kun je het ook gewoon vragen hoor! Trouwens, het is 'mijn' telefoon", zei ik, "niet men telefoon!"
"Dat weet ik, maar zo leek het echter."
Het zou zomaar een vorm van internetoplichting kunnen zijn. Cybercrime dus!
Laatst zocht ik weer eens naar de cijfers over sextortion, de titel van mijn boek.
Het is lastig. Zelfs in de databank van de politie is het lastig, want waar valt het onder? Onder welke vorm van cybercrime? Welk codenummer? Ik heb contact gezocht en gehad met de politie hierover. Dit mag best wat duidelijker in kaart gebracht worden, want de cijfers over de stijging van cybercrime liegen er niet om.
Dat kun je mooi terug zien in deze video van 'Cybercrimeinfo'. De cijfers zijn met 400% explosief gestegen in 2020. Het lijkt mij enerzijds een logisch gevolg van de corona crisis. Mensen zitten meer binnen, begeven zich meer online, voelen zich misschien eenzamer? Voor mij is het duidelijk dat er nog veel meer preventief werk worden verricht. Cybercrime stoppen is onmogelijk in het digitale tijdperk waarin wij leven, maar cybercrime tegengaan kan wel. Ik maak me daar hard voor. Met mijn boek 'Sextortion Op het spoor' wil ik in ieder geval deze vorm van cybercrime uit de taboesfeer halen, mensen waarschuwen voor de destructieve gevolgen en anderen helpen.
Bewustwording is belangrijk in de preventie, maar ook herstel als het je overkomt. Daarvoor is FEACH®, de methode die ik daarvoor heb bedacht.
Wil je ook helpen cybercrime te bestrijden of heb je informatie die de politie kan helpen bij het opsporen van daders? Bel dan de politie via: 0800 - 6070 of het algemeen nummer 0900-8844.
Meer weten over FEACH® of mijn boek Sextortion Op het spoor?
Volg me gewoon via de diverse socials en lees vooral mijn boek! Nog even geduld, op 9 maart 2021 komt het uit. Het gaat niet alleen over cybercrime, want FEACH® is ook in te zetten als je nabestaande bent van een suïcide of als je slachtoffer bent geworden van ernstige geestelijke manipulatie. Dat laatste is naar mijn mening evengoed een misdrijf. Iets dat ook uit de taboesfeer moet. Maar daarover meer in een ander artikel.
En ben gewaarschuwd: criminelen slapen nooit!
Bron: Kiki Scheepens | Keynote Spreker - Auteur van Sextortion Op het spoor - Schrijver - Eigenaar trademark FEACH®
Meer nieuwsberichten of info over ‘sextortion’?
Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier of anoniem.