De foto's zijn gecreëerd met AI; de afgebeelde personen bestaan niet echt.
Click here and choose your language using Google's translation bar at the top of this page ↑
Bij Cybercrimeinfo.nl (ccinfo.nl) ontvangen we regelmatig meldingen van bezorgde gebruikers die vermoeden dat ze het slachtoffer zijn geworden van cybercriminaliteit/hackers. Ze merken vreemd gedrag op hun computer of smartphone, of ze zijn bang dat iemand hun online activiteiten in de gaten houdt. Deze zorgen zijn niet ongegrond. In de huidige digitale wereld zijn virussen, malware en hackers reële bedreigingen die onze online veiligheid in gevaar kunnen brengen.
Het herkennen van verdachte activiteiten op je apparaten is de eerste stap in het beschermen van jezelf tegen deze dreigingen. In dit artikel bespreken we enkele van de belangrijkste tekenen waar je op moet letten.
1. Ongebruikelijk traag functioneren van het apparaat
Een van de meest voorkomende tekenen van een mogelijke cyberaanval is een plotselinge en onverklaarbare vertraging in de prestaties van je apparaat. Als je merkt dat je computer, smartphone of tablet trager werkt dan normaal, kan dit een teken zijn dat er ongewenste software op de achtergrond draait. Dit kan malware zijn, zoals een virus of spyware, die je apparaat gebruikt voor kwaadaardige doeleinden, zoals het stelen van je persoonlijke informatie of het uitvoeren van een Distributed Denial of Service DDoS (Website aanval).
Het is belangrijk om te beseffen dat niet alle prestatieverminderingen het gevolg zijn van malware. Ouder wordende hardware, volle opslagruimte, of te veel programma's die tegelijkertijd draaien, kunnen ook leiden tot vertragingen. Echter, als je een plotselinge vertraging opmerkt die niet kan worden verklaard door deze factoren, is het de moeite waard om verder te onderzoeken.
2. Onverwachte pop-ups of ongewenste advertenties
Een ander veelvoorkomend teken van een mogelijke infectie is het verschijnen van ongewenste pop-upvensters of advertenties. Dit kan een teken zijn van adware, een soort malware die ontworpen is om ongewenste advertenties op je apparaat weer te geven. Adware kan niet alleen irritant zijn, maar kan je ook naar kwaadaardige websites leiden die proberen om meer schadelijke software op je apparaat te installeren.
Hoewel sommige pop-ups en advertenties gewoon het resultaat kunnen zijn van het bezoeken van advertentie-gesteunde websites, moet je op je hoede zijn voor pop-ups die verschijnen wanneer je browser niet open is, of advertenties die verschijnen in programma's die normaal gesproken geen advertenties weergeven.
3. Ongeautoriseerde wijzigingen in instellingen of wachtwoorden
Als je merkt dat de instellingen op je apparaat zonder je medeweten zijn gewijzigd, of als je wachtwoorden niet meer werken, kan dit een teken zijn dat een cybercrimineel toegang heeft gekregen tot je apparaat. Dit kan gebeuren door middel van een phishing-aanval, waarbij je wordt misleid om je inloggegevens in te voeren op een nepwebsite, of door middel van een keylogger, een soort malware die je toetsaanslagen registreert om je wachtwoorden te stelen.
Het is ook mogelijk dat een aanvaller toegang heeft gekregen tot je e-mailaccount en de wachtwoorden voor je andere accounts heeft gereset. Als je merkt dat je geen toegang meer hebt tot je accounts, of als je e-mails ontvangt over wijzigingen die je niet hebt aangebracht, is het belangrijk om onmiddellijk actie te ondernemen.
4. Onverklaarbaar hoog datagebruik
Een plotselinge piek in je datagebruik kan een teken zijn dat er iets mis is. Veel soorten malware communiceren met externe servers, wat kan leiden tot een onverwacht hoog datagebruik. Dit kan vooral opvallen als je een datalimiet hebt op je internetverbinding, of als je merkt dat je internetverbinding trager is dan normaal.
Het is ook mogelijk dat een aanvaller je apparaat gebruikt voor illegale activiteiten, zoals het verspreiden van piraterij of het uitvoeren van DDoS-aanvallen. Dit kan leiden tot een aanzienlijke toename van je datagebruik.
5. Onbekende programma's of apps die plotseling verschijnen
Als je onbekende programma's of apps op je apparaat ziet die je niet zelf hebt geïnstalleerd, kan dit een teken zijn dat je apparaat is geïnfecteerd. Sommige soorten malware kunnen zichzelf installeren of andere schadelijke software op je apparaat installeren zonder je medeweten.
Het is belangrijk om regelmatig je geïnstalleerde programma's en apps te controleren en om alle onbekende items te verwijderen. Wees echter voorzichtig, want sommige malware kan zich vermommen als legitieme software.
Het herkennen van deze tekenen is de eerste stap in het beschermen van jezelf tegen cybercriminaliteit. In de volgende delen van deze serie zullen we bespreken hoe je je apparaten en je thuisnetwerk kunt reinigen en beschermen tegen deze dreigingen. Maar onthoud, de beste verdediging tegen cybercriminaliteit is preventie. Zorg ervoor dat je altijd voorzichtig bent met de links die je klikt, de websites die je bezoekt, en de bestanden die je downloadt, en houd je apparaten en software altijd up-to-date om te profiteren van de nieuwste beveiligingsupdates.
"Om je te kunnen verdedigen, moet je eerst weten hoe ze aanvallen"
Peter Lahousse | Cybercrimeinfo.nl
Volgende week in deel 2: Het reinigen en beschermen van je thuisnetwerk
Heeft u vragen omtrent cybercrime, digitale criminaliteit, fraude of oplichting? Onze 'AI-chatbot-assistent-cybercrime' staat voor u klaar. Klik hier om van onze AI-chatbots gebruik te maken.
Meer tip van de week artikelen
Tip van de week: Digitale veiligheid in de keten: lessen voor thuis en op het werk
Reading in 🇬🇧 or another language
Tip van de week: Cyberweerbaarheid in Nederland: Innovatieve krachten tegen digitale dreigingen
Reading in 🇬🇧 or another language
Tip van de week: Het onzichtbare zichtbaar maken: Digiweerbaarheid tegen cyberdreigingen
Reading in another language
Tip van de week: Hoe snel geld verdienen?
(Spoiler: Het lijkt te mooi om waar te zijn, en dat is het ook!)
Tip van de week: Bescherm jezelf tegen brute force en password spraying
Reading in 🇬🇧 or another language
Tip van de week: Veilig omgaan met AI-gestuurde digitale interacties
Reading in 🇬🇧 or another language