Het darkweb heeft een nieuwe manier ontdekt om geld te verdienen. Sinds enkele weken bieden oplichters er zogezegde coronavaccins aan tegen woekerprijzen. Een onderzoek dat het Franse dagblad Le Parisien kon inkijken, ontdekte dat van alle producten die in de 25 grootste winkels van het clandestiene web worden aangeboden, tien procent gelinkt is aan Covid-19.
Het darkweb is dat deel van het internet dat niet gevonden kan worden door de klassieke zoekmachines. Nochtans zijn er miljoenen mensen op actief, onder meer voor het verhandelen van wapens en drugs. En sinds begin december dus ook coronavaccins.
Oplichting op Darkweb
Het gaat voor alle duidelijkheid om oplichters. Tot nu toe werd immers nergens een diefstal van vaccins gerapporteerd. “We zagen het fenomeen voor het eerst opduiken in november, nadat de eerste producenten gecommuniceerd hadden over de effectiviteit van hun vaccins”, aldus Xavier Duros, technisch directeur van Check Point Software, een bedrijf gespecialiseerd in cyberbeveiliging. “Er kwamen op slag een duizendtal nieuwe sites met coronagerelateerde producten bij. Een tiental bood ook vaccins aan.”
Explosief gegroeid
Dat laatste aantal is intussen explosief gegroeid. Het gaat vooral om kleine winkels die als paddenstoelen uit de grond schieten en al even snel weer verdwijnen om niet gevat te worden door de autoriteiten. Ze bieden in de eerste plaats zogezegde vaccins aan uit Rusland en China. Die worden verkocht voor bedragen van 250 dollar (goed 200 euro) tot wel 1.000 dollar (814 euro), die in bitcoin moeten worden betaald. Verkopers proberen altijd zo veel mogelijk gegevens te pakken te krijgen van de kopers die zich laten beetnemen.
Het darkweb probeert al maanden munt te slaan uit de coronapandemie. Zo wordt ook het antimalariamiddel chloroquine aangeboden (waarvan aanvankelijk gedacht werd dat het een ernstig ziekteverloop voorkwam bij een coronabesmetting, iets wat achteraf niet bleek te kloppen), zogezegd bloed met antilichamen van coronapatiënten en valse attesten van een negatieve coronatest. Het gaat in alle gevallen om oplichters.
Bron: hln.be
Meer nieuwsberichten of info over ‘darkweb’?
Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier of anoniem.