De Duitse politie is erin geslaagd om de grootste illegale marktplaats op het darkweb genaamd 'DarkMarket' te sluiten. Het forum telde bijna een half miljoen leden en meer dan 2.400 kopers. In totaal zou er meer dan 140 miljoen euro aan cryptocurrency zijn verhandeld op het platform.
DarkMarket in cijfers
- Bijna 500.000 gebruikers
- Meer dan 2400 verkopers
- Meer dan 320.000 transacties
- Meer dan 4650 bitcoin en 12800 monero overgedragen
Hoe zat het ook alweer
Het internet zoals we dat vandaag de dag kennen bestaat uit diverse lagen. Allereerst is er het surfaceweb. Daaronder vallen alle websites die op gangbare wijze via een webbrowser of via de zoekresultaten van zoekmachines zijn te bezoeken. Denk aan nieuwsportalen, webwinkels, fora, videoplatforms, en ga zo maar door. Als we het over ‘het internet’ hebben, dan bedoelen we het surface web.
Het gedeelte van het internet dat voor een slechts een handjevol mensen te bereiken is, noemen we het deepweb. De URL’s van de internetpagina’s zijn afgeschermd, wat inhoudt dat zoekmachines ze niet indexeren in hun zoekresultaten. Intranet en extranet zijn voorbeelden van het deepweb, maar ook bijvoorbeeld databases van bedrijven, ziekenhuizen, bibliotheken, overheden, internationale organisaties, et cetera.
Tot slot is er het darkweb. Dit gedeelte van het internet is niet toegankelijk voor iedereen en is alleen te bezoeken via speciale browsers zoals Tor. Het darkweb steekt anders in elkaar dan het reguliere internet. Het werkt niet met domeinnamen die eindigen op .nl, .com of .eu. In plaats daarvan eindigen domeinnamen op .onion en vormen willekeurige cijfers en letters het webadres. Een voorbeeld daarvan is http://r6rfy5zlifbsiiym.onion/. Deze link verwijst naar The Comic Book Library, een bibliotheek met duizenden stripboeken.
Geschiedenis
Het darkweb wordt veelal geassocieerd met duistere praktijken, illegale handel in verboden goederen en andere vormen van criminaliteit. Die kwalificatie is niet onterecht: in oktober 2013 arresteerde de FBI Ross William Ulbricht, beter bekend als ‘Dread Pirate Roberts’, en ging Silk Road offline, de grootste en bekendste illegale zwarte markt op het dark web. Silk Road werd door anderen nieuw leven ingeblazen, maar in november 2014 ging ook deze marktplaats op zwart. En dan zijn er nog de vele verhalen over het online bestellen van harddrugs, wapens en zelfs moordaanslagen.
Toen Silk Road uit de lucht was, sprongen anderen in op het vacuüm dat hierdoor ontstond. Het bekendste voorbeeld daarvan is DarkMarket, naar verluidt de grootste illegale marktplaats die het darkweb vandaag de dag kent. Het platform telt meer dan een half miljoen leden en 2.400 kopers. Zij handelden in onder meer drugs, vals geld, gestolen creditcardgegevens en andere persoonsgegevens, kinderporno, anonieme simkaarten en malafide software waarmee phishing- en andere type cyberaanvallen uitgevoerd kunnen worden. In totaal zouden er ruim 320.000 transacties zijn verricht op het platform, waarbij er meer dan 140 miljoen euro is uitgegeven in de vorm van cryptocurrency.
'DarkMarket' eigenaar
De vermoedelijke eigenaar van DarkMarket is een 34-jarige Australiër. Hij werd afgelopen weekend opgepakt door de Duitse politie op de grens tussen Duitsland en Denemarken. De autoriteiten hadden vlak daarvoor een maandenlang onderzoek afgerond, waarbij hij naar voren kwam als belangrijkste kopstuk van de illegale marktplaats. Voor het onderzoek werkten de Duitse autoriteiten nauw samen met Amerikaanse, Australische, Britse, Deense en Zwitserse politiediensten.
Naast de Australiër nam de Duitse politie meer dan twintig servers in beslag. Deze stonden in Oekraïne en Moldavië. Met de informatie op de servers hoopt de politie nieuwe onderzoeken te kunnen starten tegen de moderators, kopers en verkopers op DarkMarket.
Cyberbunker
De Duitse politie kwam de illegale marktplaats op het darkweb op het spoor bij het onderzoek naar een ‘cyberbunker’. In een oude, ondergrondse bunker van de NAVO in Duitsland ontdekten agenten meer dan vierhonderd servers. Deze servers werden gebruikt om te communiceren met het dark web. Een 60-jarige Nederlander runde dit complex. Hij werd samen met zeven andere verdachten gearresteerd door de politie in september 2019.
Het Darkweb team
Een van de initiatieven van Europol is het creëren van een gecoördineerde wetshandhavingsaanpak om criminaliteit op het darkweb aan te pakken. Hierbij zijn wetshandhavingsinstanties van binnen en buiten de EU en andere relevante partners en organisaties, zoals Eurojust, betrokken.
Om dit doel te bereiken heeft het European Cybercrime Center (EC3) van Europol een speciaal Darkweb-team opgericht om samen met EU-partners en wetshandhavers over de hele wereld de omvang van deze ondergrondse illegale economie te verkleinen.
Het levert een complete, gecoördineerde aanpak op:
- Het delen van informatie
- Operationele ondersteuning en expertise bieden op verschillende misdaadgebieden
- Het ontwikkelen van tools, tactieken en technieken om dark web-onderzoeken uit te voeren
- Het identificeren van bedreigingen en doelen
Het team wil ook gezamenlijke technische en onderzoeksacties versterken, opleidingen organiseren en initiatieven voor capaciteitsopbouw organiseren, samen met preventie- en bewustmakingscampagnes - een 360 ° -strategie tegen criminaliteit op het darkweb.
Bron: diverse, europa.eu, presseportal.de, vpngids.nl
Meer nieuwsberichten of info over ‘darkweb’?
Van A tot Z (vormen van cybercrime en vaak gebruikte begrippen) in begrijpelijke taal.
Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier of anoniem.