VS en Groot-Brittannië helpen Oekraïne zich voor te bereiden op mogelijke Russische cyberaanval

Gepubliceerd op 22 december 2021 om 07:00

De Verenigde Staten en Groot-Brittannië hebben cyberwarfare experts naar Oekraïne gestuurd om het land te helpen zich te verdedigen tegen Rusland. Dit is een reactie op Ruslands laatste cyberaanvallen op de elektriciteitssystemen en banken van Oekraïne. Dat meldt The New York Times.

Cyberdefensie versterken

Amerikaanse woordvoerders wilden de cyberteams die het land naar Oekraïne stuurde niet beschrijven. Ze wilden enkel kwijt dat ze “al lang Oekraïnes inspanningen om zijn cyberdefensie te versterken en zijn cyberweerbaarheid te vergroten ondersteunen.” De Britse overheid wilde ook enkel kwijt dat de hulp die het biedt slechts defensief is.

Hoewel beide overheden dus geen details geven over de defensieve steun, uitte de Amerikaanse overheid wel de overweging om een groter team te sturen. Ook leden van de U.S. Cyber Command zouden dan meegezonden worden. Het aanvullende nut werd hier echter niet van ingezien.

Cyberteams

De VS en het VK sturen hun cyberteams om Oekraïne te helpen bij de verdediging voor wat zij denken dat de volgende stap van de Russische president Vladimir Putin gaat zijn. Dit zal niet gaan om een invasie van 175 duizend troepen, die momenteel al bivakkeren aan de grens.

Ruslands doel is om de Oekraïense president Volodymy Zelensky onbekwaam en machteloos te doen lijken, aldus de Amerikanen. Dit geeft Putin een excuus om een echte invasie te starten. Niet door een actieve oorlog, maar door het vervangen van Zelensky door een Russische leider.

In dit geval is het voor Putin niet nodig het land te annexeren. Zo ontkomt hij aan de sancties die normaal verbonden zijn aan zo’n fysieke invasie.

Conflict Rusland en Oekraïne

Het conflict tussen de twee landen rijst sinds 2014, toen het Russische leger Oekraïens territorium infiltreerde. Rusland annexeerde toen de Krim. In 2015 werd er een wapenstilstand ingesteld, maar dit stopte de cybercrime niet.

Al in 2015 namen Russische hackers de controle over het Oekraïense elektriciteitsnet over. Het jaar daarop deden ze dit nog een keer in de hoofdstad Kiev. Sindsdien is de cybercampagne tegen Oekraïne nooit gestopt.

Westerse landen focusten zich echter op de militaire troepen die zich verplaatsten naar de grens van Oekraïne. Toen Oekraïne in oktober dit jaar aanviel middels een drone, herstartte het conflict. Rusland beschouwde dit immers als een schending van de wapenstilstand.

Rusland valt niet terug aan, maar gebruikt hackers. Zo kan het blijven opereren en onschuld pleiten. De Russen geven de schuld immers aan hackerscollectieven, niet aan de staat. “Het is bijna zeker een activiteit van de staat vermomd als criminele activiteit,” zegt Jim Richberg, de voormalige National Intelligence manager van de VS.

Bron: nytimes.com, vpngids.nl

Wat is cyberwarfare 》

 

Heeft u tips of verdachte activiteiten gezien online? Neem dan contact op met de politie. Telefonisch via het nummer 0900-8844 of online via het meld formulier. Uiteraard kunt u daarnaast ook tips melden bij Cybercrimeinfo.

Meer nieuws over cyberwarfare

“Het is alsof we met twee handen op de rug vechten tegen digitale dreigingen van staten zoals Rusland en China”

De Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv 2017) vormt een groot knelpunt voor inlichtingendiensten. Meer dan drie jaar na de invoering van de wetgeving heeft de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) nog altijd geen toegang tot de kabel om bulkdata e verzamelen en analyseren. “Het is alsof we met twee handen op de rug vechten tegen digitale dreigingen van staten zoals Rusland en China.”

Lees meer »

Zware cyberaanval op overheidsinstellingen Oekraïne - “Wees bang en bereid u voor op het ergste”

De websites van verschillende Oekraïense ministeries zijn gehackt, en dat net op het moment dat 100.000 Russische troepen klaarstaan aan de grens. Bezoekers van de sites van onder meer het ministerie van Onderwijs en van Buitenlandse Zaken kregen een boodschap in het Oekraïens, Russisch en Pools te zien. Daarin stond dat de persoonsgegevens van alle Oekraïense burgers zijn gewist op de computers van de instanties en dat ze openbaar zullen worden gemaakt. “Wees bang en bereid u voor op het ergste”, klonk het dreigend. Volgens de Oekraïense inlichtingendiensten (SBU) is er voorlopig echter nog geen lek ontdekt. De aanval is nog niet opgeëist.

Lees meer »