"Ze zijn verward, gekwetst en bang dat ze hun geld nooit meer zullen terugzien"

Gepubliceerd op 22 januari 2021 om 08:00

Interpol heeft gewaarschuwd voor een nieuwe investeringsoplichterij gericht op gebruikers van mobiele dating-apps.

Dating apps in de lift

Omdat COVID-19 ons dagelijks leven ernstig blijft beperken en op veel plaatsen sociale interactie en het persoonlijk ontmoeten van nieuwe mensen onmogelijk maakt, hebben dating-apps een sterke stijging van het aantal gebruikers doorgemaakt.

Omdat dating-apps momenteel de enige mogelijke methode is 'van iets wat lijkt op daten', hebben oplichters besloten om in te spelen op deze trend.

Volgens onderzoek van 'Arkose Labs' werden in 2020 vier miljoen online dating fraude en misbruik gerelateerde aanvallen geregistreerd, waarvan vele via valse account registraties.

Interpol

De aankondiging beschrijft een nieuwe modus operandi voor dating applicaties, die volgens Interpol "misbruik maakt van de kwetsbaarheden van mensen bij het zoeken naar potentiële matches, en ze naar een geavanceerd fraudeplan lokt".

Dit is hoe de oplichters wereldwijd te werk gaan.

Gebruikers melden zich aan bij een dating-app zoals Tinder, eHarmony of Bumble, en komen na een 'matching' onbewust in contact met een oplichter.

Zodra een vertrouwensrelatie is opgebouwd zal de oplichter het gesprek over laten gaan in een gesprek naar financiering en potentiële investeringen en hun 'match' aanmoedigen om met hen mee te gaan in een financiële onderneming.

Om het echt te laten lijken zal de oplichter zijn slachtoffer investeringstips geven en hen verleiden om een ​​'nep-handelsapp' te downloaden, zich aan te melden voor financiële producten en zich op te werken in een zogenaamde investeringsketen - allemaal onder toezicht van hun verbinding op de dating-app.

Om het slachtoffer aan te moedigen afstand te doen van hun geld, zal de fraudeur prikkels geven, zoals beloven dat hun slachtoffer onder hun voogdij een premium "Gold" of "VIP" -status kan bereiken.

Niets is echter wat het lijkt

"Zoals vaak het geval is bij dergelijke fraudesystemen, wordt alles zo gemaakt dat het er legitiem uitziet", zegt Interpol. "Er zijn screenshots beschikbaar, domeinnamen lijken griezelig op echte websites en medewerkers van de klantenservice doen alsof ze slachtoffers helpen bij het kiezen van de juiste producten."

Zodra het slachtoffer geplunderd is worden de slachtoffers uitgesloten van hun 'investeringsrekeningen' en verdwijnt de oplichter en wordt alle contact verbroken. "Ze zijn verward, gekwetst en bang dat ze hun geld nooit meer zullen terugzien", voegde Interpol eraan toe. 

Wanneer er gevoelens bij betrokken raken is de kans groter dat iemand wordt overgehaald om afstand te doen van zijn of haar geld. Dit heeft betrekking op phishing-e-mails, ransomware en een hele arsenaal aan diverse cybercrime vormen. De cybercrimineel doet zich voor als de belastingdienst, kredietmaatschappij of bank, waarbij ze altijd een sfeer creëren in het bericht van paniek en angst, zodat het slachtoffer sneller zal reageren of ingaan op het verzoek.

Fraudeurs van dating-apps jagen op gevoelens en emoties en we horen keer op keer dat eenzame gebruikers al het spaargeld ontvreemd zijn door individuen die "oprechte" verliefd bleken te zijn.

Omdat velen dating-apps nu gebruikt worden als een alternatief voor persoonlijke ontmoeting tijdens de pandemie, is het nog belangrijker dat we voorzichtig blijven. 

Schenk, leen of investeer nooit geld aan iemand die u niet kent en die u niet persoonlijk heeft ontmoet, ongeacht wat de schijnbare kans is of in welke 'noodsituatie' iemand zich ook bevindt, en als het gaat om investeringsmogelijkheden, onderzoek eerst. 

Immers, als een financiële investering te mooi lijkt om waar te zijn, is dat meestal zo.

Sextortion

Eerder deze week wees de Britse politie op een andere vorm van oplichting die op eenzame harten jaagden, 'Sextortion'.

In een zaak die werd behandeld door de politie van Thames Valley werd een videosessie tussen een man en een vrouw die intiem werd opgenomen door laatstgenoemde, die deed alsof ze een romantische interesse had in haar slachtoffer om vervolgens het slachtoffer af te persen en zo geld uit de zakken van het slachtoffer te kloppen in ruil voor het niet delen van de intieme beelden met familie, vrienden en zelf de werkgever.

Experienced Fraudsters Are Taking Advantage Of A Surge In Dating App Users
PDF – 520,6 KB 482 downloads

Bron: zdnet.com

Meer nieuwsberichten of info over ‘dating fraude’?

Meer nieuwsberichten of info over ‘beleggings fraude’?

Meer nieuwsberichten of info over ‘sextortion’?

 

Van A tot Z (vormen van cybercrime en vaak gebruikte begrippen) in begrijpelijke taal.

 

Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier of anoniem.