Click here or click 'CHOOSE LANGUAGE' and then choose your language using Google's translation bar at the top of this page ↑
Cybercriminaliteit staat op de derde plaats als het gaat om de omvang van de economie in de wereld. Iedereen weet inmiddels dat digitale criminelen niet meer enkel puisterige pubers in een zolderkamer zijn. Toch is het verrassend dat de waarde van hun criminele activiteiten oploopt tot maar liefst 8 biljoen euro. Dit betekent dat deze criminele economie groter is dan die van landen zoals Japan en Duitsland en slechts iets kleiner dan die van de Verenigde Staten en China.
De Gigantische Cybercrime-Economie
De omvang van de cybercrime-economie is gigantisch en zowel de pandemie als de oorlog in Oekraïne hebben gezorgd voor een groeiversnelling van online criminele activiteiten. IT-fabrikant HP presenteerde onlangs tijdens een conferentie informatie over deze enorme economie. Het blijkt dat vrijwel iedereen bijdraagt aan het succes van cybercriminelen, waarschijnlijk jij ook. Telefoons, pc's, tablets en smartwatches zijn constant verbonden met het internet en worden gemiddeld anderhalf keer per minuut aangevallen door criminelen.
Gelukkig worden veel van deze aanvallen tegengehouden door internetproviders, firewalls, antivirusprogramma's, VPN's en het gezond verstand van gebruikers. Echter, het toont ook aan dat we niet mogen verslappen in het beveiligen van netwerken en computers.
Het lucratieve en risicovolle leven van digitale misdadigers
Net als in de fysieke wereld draait het bij cybercriminelen voornamelijk om geld. Ze verdienen dit geld online door bijvoorbeeld wachtwoorden te stelen om zo bankrekeningen te plunderen. Ook doen ze zich voor als jouw baas om je te verzoeken geld over te maken naar zogenaamd belangrijke klanten. Tot slot verdienen ze geld door bedrijfsgegevens te gijzelen en deze pas weer vrij te geven na betaling van losgeld, ook wel ransomware genoemd. Het gemiddelde bedrag dat gijzelnemers eisen, is momenteel bijna vier miljoen euro.
Om een dergelijke gijzeling succesvol uit te voeren, zijn veel medewerkers nodig. Voor een groot deel zijn dit internetgebruikers zoals jij en ik, die per ongeluk op een verkeerde link klikken of getroffen worden door een virus. Veel mensen maken het cybercriminelen gemakkelijk door een eenvoudig en zwak wachtwoord te gebruiken. Zo krijgen criminelen mogelijk toegang tot jouw bank of het hotel waar je verblijft (en gebruikmaakt van openbare wifi). Je merkt er misschien niets van, maar een slecht beveiligde computer maakt criminaliteit mogelijk. Natuurlijk zijn er ook mensen die bewust meewerken aan cybercriminaliteit en geld verdienen in deze derde economie van de wereld. Echter, als je denkt dat je snel rijk wordt door te hacken, zal je teleurgesteld zijn. Net als bij de klassieke maffia verdienen slechts enkele topcriminelen veel geld, terwijl de uitvoerders hard werken voor weinig inkomsten en de meeste risico's lopen bij hun illegale werk.
Gewilde banen in cybercriminele gemeenschap op het darkweb
Beveiligingsspecialist Kaspersky heeft personeelsadvertenties op het darkweb geanalyseerd waarin cyberbendes nieuw personeel zochten. Na het onderzoeken van 200.000 vacatures voor banen van 2020 tot en met juni 2022, ontdekten de experts dat ontwikkelaars ('developers'), aanvallers ('attackers', vergelijkbaar met 'spitsen' in voetbal) en designers de meest gewilde beroepen zijn in de cybercriminele gemeenschap. Maar zoals eerder opgemerkt, is snelle rijkdom meestal niet haalbaar, zoals blijkt uit onderstaande grafiek/tabel. Twee dingen mogen niet worden vergeten: de bedragen zijn meestal netto, aangezien geen enkele medewerker vrijwillig zijn criminele inkomsten bij de belastingdienst zal melden. En net als bij topsporters kunnen echt goede experts aanzienlijk meer verdienen.
Ontwikkelaars (developers) zijn het meest gevraagd op het darkweb, met 61% van alle advertenties. Binnen deze specialiteit waren webontwikkelaars, die verschillende internetproducten zoals phishingpagina's maken, het meest gewild. Zij zijn goed voor 60% van deze advertenties. Wie verstand heeft van malware-codes is ook gewild. Daarnaast is men op zoek naar aanvallers, ook wel de attackers genoemd. Een 'vooropleiding' (of ervaring) als tester doet het goed. Als je je geld verdiende (of misschien nog steeds verdient) met het tegenhouden van internetcriminelen, dan ben je blijkbaar heel geschikt om over te stappen naar de 'andere kant'. Tenminste: als je op een illegale manier geld wilt verdienen en bereid bent de risico's te lopen die nu eenmaal samengaan met elke vorm van criminaliteit.
Het hoogste maandsalaris dat Kaspersky-onderzoekers in de advertenties vonden was $ 20.000, toegekend aan een ontwikkelaar. De laagste aangeboden vergoeding was slechts $ 200. Wel strooit men in deze sector vaak met bonussen. Kijk maar naar de vacature hieronder: Niet slecht betaald voor een baan voor minder dan drie uur per dag. Duidelijk is wel, dat cybercriminelen niet echt geïnteresseerd zijn in die stereotype puber in zijn zolderkamer. Er is sprake van een serieuze arbeidsmarkt met profielen die herkenbaar zijn voor mensen die al ervaring opdeden in een legale IT-omgeving. Wat we duidelijk willen maken is dat cybercriminaliteit een echte industrie is. Een heel grote en sterke bovendien. Die vooral mogelijk is doordat mensen, ook consumenten, niet veilig omgaan met hun apparatuur.
Hoe we cybercriminelen minder aantrekkelijk kunnen maken
Laten we ervoor zorgen dat het nog minder aantrekkelijk wordt om te gaan werken voor deze criminelen. Door updates altijd te installeren op onze apparatuur, bijvoorbeeld. Of niet langer voor meerdere applicaties hetzelfde wachtwoord gebruiken. Gebruik een goede VPN, vermijd openbare hotspots en zorg voor een goed antivirusprogramma. Samen kunnen we een verschil maken in het bestrijden van cybercriminaliteit en het minder aantrekkelijk maken van deze illegale industrie.
Bron: kaspersky.com
Meer dakweb nieuws
Nieuwe darkweb tools omzeilen Google’s red page en versterken phishingaanvallen
Reading in 🇬🇧 or another language
Internationale acties ontmantelen darkweb-marktplaats Sipultie
Reading in 🇬🇧 or another language
De jacht op Bohemia/Cannabia: Een kijken achter de schermen van Darkweb-criminaliteit
In deze podcast bespreken we de recente aanpak van de Nederlandse politie tegen een van de grootste darkweb-markten, Bohemia/Cannabia. Deze markt was een belangrijke hub voor illegale activiteiten, waaronder drugshandel en cybercriminaliteit, met een geschatte maandelijkse omzet van 12 miljoen euro. De politie, met behulp van internationale samenwerking en geavanceerde technische middelen, slaagde erin de markt te ontmantelen en de hoofdbeheerders te arresteren. Daarbij werd 8 miljoen euro aan cryptovaluta in beslag genomen. Deze operatie laat zien dat de politie steeds effectiever darkweb-criminelen kan opsporen, ondanks hun pogingen om anoniem te blijven.
De gevaren van medische datalekken: Het ransomware incident bij MediCheck en de risico’s voor patiënten
Reading in 🇬🇧 or another language
Data op het darkweb: het onzichtbare zichtbaar maken
Reading in 🇬🇧 or another language
De illusie van anonimiteit: Hoe timinganalyses criminelen op Tor ontmaskeren
Reading in 🇬🇧 or another language