Click here or click 'CHOOSE YOUR LANGUAGE' and then choose your language using Google's translation bar at the top of this page ↑
In 2023 lanceert Cybercrimeinfo.nl elke week op vrijdag de "Tip van de Week". Met elke week een tip om veiliger, bewuster en beter voorbereid te zijn als het misgaat bij het gebruik van digitale hulpmiddelen en internet. De vraag is niet of het ooit mis zal gaan, maar wanneer. Bereid u dus zo goed mogelijk voor. Met deze week 'Tip van de week: Veilig wachtwoord deel 1'
Er was eens een tijd waarin mensen geen wachtwoorden hoefden te gebruiken. Ze konden gewoon inloggen op hun computers en online accounts zonder enige beveiliging. Maar naarmate de technologie zich ontwikkelde en meer mensen toegang kregen tot het internet, werd het duidelijk dat er maatregelen genomen moesten worden om persoonlijke informatie te beschermen.
De evolutie van wachtwoordbeveiliging op internet
De geschiedenis van wachtwoorden op het internet gaat terug naar de beginjaren van het internet, toen systemen alleen op basis van gebruikersnamen en wachtwoorden werden beveiligd. Dit was een eenvoudige en effectieve manier om toegang tot systemen te beheren, maar naarmate het internet groeide en steeds meer gebruikers zich aanmeldden, werden wachtwoorden steeds minder veilig.
In de jaren 90 begonnen hackers technieken te ontwikkelen om wachtwoorden te kraken, zoals "brute force" aanvallen waarbij ze snel door talloze combinaties van tekens gingen om een wachtwoord te vinden. Dit leidde tot de noodzaak om sterkkere wachtwoorden te gebruiken, zoals wachtwoorden die uit letters, cijfers en symbolen bestonden.
In de afgelopen decennia is de technologie voor wachtwoordbeveiliging aanzienlijk verbeterd, met de introductie van twee-factorauthenticatie en biometrische verificatie. Dit maakt het voor hackers moeilijker om toegang te krijgen tot gebruikersaccounts, maar het betekent nog steeds dat gebruikers hun wachtwoorden moeten beschermen tegen phishing-aanvallen en andere social engineering-tactieken.
Tegenwoordig wordt aangervuld met wachtwoord-managers, die automatisch sterk wachtwoorden genereren en opslaan, waardoor gebruikers geen moeite hoeven te doen om zich deze te herinneren. Ook wordt er steeds vaker gebruik gemaakt van Single Sign-On (SSO) technologie waardoor gebruikers zich maar 1 keer hoeven aan te melden voor meerdere diensten.
In het algemeen is de geschiedenis van wachtwoorden op internet een verhaal van voortdurende aanpassing aan de groeiende dreigingen van hackers en cybercriminelen. Hoewel wachtwoordbeveiliging nooit 100% waterdicht zal zijn, blijft het belangrijk om steeds sterkkere en meer geavanceerde methoden te ontwikkelen om gebruikersaccounts te beschermen.
Een wachtwoord-manager of een wachtwoordkluis
Een wachtwoord-manager is een programma of dienst die helpt bij het opslaan en beheren van wachtwoorden. Hierdoor hoeft een gebruiker zich geen zorgen te maken over het onthouden van veel verschillende wachtwoorden voor verschillende accounts. In plaats daarvan kan de gebruiker een enkel, sterk wachtwoord gebruiken om toegang te krijgen tot de wachtwoord-manager, die dan de andere wachtwoorden opslaat. Sommige wachtwoord-managers bieden ook extra functies zoals automatisch invullen van wachtwoorden op websites en waarschuwingen voor gebruikte wachtwoorden.
Zijn er ook nadelen aan een wachtwoord-manager?
Hier enkele van de belangrijkste:
- Afhankelijkheid: u bent afhankelijk van de wachtwoord-manager voor toegang tot al uw accounts. Als de wachtwoord-manager niet beschikbaar is of als uw account op de wachtwoord-manager is geblokkeerd, heeft u geen toegang tot uw accounts.
- Beveiliging: Hoewel wachtwoord-managers uw wachtwoorden veiliger maken, zijn ze nog steeds kwetsbaar voor hacks en data breaches. Als een hacker toegang krijgt tot uw wachtwoord-manager, heeft hij of zij toegang tot al uw wachtwoorden.
- Gebruiksgemak: Sommige mensen vinden het gebruik van een wachtwoord-manager ingewikkeld of onhandig. Het kan tijd kosten om wachtwoorden toe te voegen of te wijzigen, en sommige mensen vinden het lastig om een wachtwoord-manager te gebruiken.
- Prijs: Sommige wachtwoord-manager zijn betaald en u moet deze abonneren om de dienst te gebruiken .
- Vertrouwelijkheid: Als u een wachtwoord-manager gebruikt, geeft u de verantwoordelijkheid voor uw wachtwoorden aan een derde partij. U moet er zeker van zijn dat deze partij uw wachtwoorden veilig bewaart en geen ongeoorloofde toegang heeft tot uw wachtwoorden.
Zijn er andere oplossingen voor wachtwoord-managers?
Er zijn enkele alternatieven voor wachtwoord-managers die u kunt overwegen, zoals:
-
Handmatig opslaan van wachtwoorden: U kunt uw wachtwoorden handmatig opslaan in een veilige plek zoals een gecodeerde tekstbestand of in een fysiek notitieboek. Dit is echter niet aan te raden omdat het makkelijk te hacken of te verliezen is.
-
Gebruik van een beveiligde browser: Sommige moderne webbrowsers bieden ingebouwde wachtwoordbeheerfuncties, zoals het automatisch invullen van wachtwoorden en het opslaan van wachtwoorden in een beveiligde omgeving.
-
Gebruik van een zelfgemaakte formule: U kunt een formule maken voor uw wachtwoorden. Bijvoorbeeld een combinatie van letters, cijfers, symbolen en het gebruik van een vaste formule voor elk wachtwoord.
-
Gebruik van multi-factor authenticatie: Multi-factor authenticatie (MFA) vereist dat gebruikers naast hun wachtwoord ook een andere vorm van verificatie, zoals een code die naar hun telefoon wordt gestuurd, invoeren. Hierdoor wordt de beveiliging van uw account versterkt, ook als uw wachtwoord wordt gestolen.
Houd er wel rekening mee dat geen van deze alternatieven zo efficiënt en gebruiksvriendelijk zijn als een wachtwoord-manager. Elk van deze alternatieven heeft zijn eigen nadelen zoals meer werk, meer tijd of meer moeite. U moet uw eigen situatie afwegen en kiezen voor de oplossing die het beste bij u past.
Is er dan geen veilige en gebruiksvriendelijke oplossing voor wachtwoorden?
Het goede nieuws is ja! Volgende week meer daarover in de rubriek ' Tip van de week'
Meer tips, trucs en checks kun je hier vinden
Meer tips van de week
Tip van de week: Digitale veiligheid in de keten: lessen voor thuis en op het werk
Reading in 🇬🇧 or another language
Tip van de week: Cyberweerbaarheid in Nederland: Innovatieve krachten tegen digitale dreigingen
Reading in 🇬🇧 or another language
Tip van de week: Het onzichtbare zichtbaar maken: Digiweerbaarheid tegen cyberdreigingen
Reading in another language
Tip van de week: Hoe snel geld verdienen?
(Spoiler: Het lijkt te mooi om waar te zijn, en dat is het ook!)
Tip van de week: Bescherm jezelf tegen brute force en password spraying
Reading in 🇬🇧 or another language
Tip van de week: Veilig omgaan met AI-gestuurde digitale interacties
Reading in 🇬🇧 or another language