In deze podcast, gebaseerd op de nieuwste nieuwsbrief van Cybercrimeinfo.nl, bespreken we de belangrijkste cybercrime-ontwikkelingen. We behandelen onderwerpen zoals bankhelpdeskfraude, phishing en internationale politie-operaties, evenals de opkomst van geavanceerde phishing-aanvallen. Daarnaast belichten we recente ransomware-aanvallen op ziekenhuizen en bedrijven, en een datalek bij de Nederlandse politie. We vragen ook aandacht voor de gevaren van het hacken van verkeerslichten en introduceren een nieuwe vorm van bankhelpdeskfraude. Tot slot moedigen we luisteraars aan om te doneren om het werk van Cybercrimeinfo.nl te ondersteunen.
In de nieuwste editie van Cybercrimeinfo nieuwsbrief nummer 335 behandelen we diverse belangrijke cybercrime-ontwikkelingen. In het Politie Cyber Nieuws van september 2024 worden updates gedeeld over zaken zoals bankhelpdeskfraude, phishing en internationale politie-operaties. Zo werd een 19-jarige man veroordeeld voor zijn betrokkenheid bij bankfraude gericht op ouderen, met een hogere straf vanwege de grote schade die hij veroorzaakte. Daarnaast werden belangrijke stappen gezet tegen criminele netwerken die gebruikmaken van versleutelde communicatiediensten, en vond er een succesvolle internationale operatie plaats om een phishingnetwerk te ontmantelen. Ook bespreken we in deze nieuwsbrief de nieuwe dreiging Mamba 2FA, een geavanceerde phishing-aanval die specifiek gericht is op Microsoft 365-accounts en tweefactorauthenticatie omzeilt. Deze aanvalsmethode stelt cybercriminelen in staat om inloggegevens en 2FA-tokens te onderscheppen. Verder nemen we je mee achter de schermen van de ontmanteling van Bohemia/Cannabia, een darkweb-marktplaats voor drugs en cybercriminiteitsdiensten. Deze succesvolle operatie toont de kracht van internationale samenwerking. In onze slachtofferanalyse en trends van week 40-2024 zien we een toename van ransomware-aanvallen op ziekenhuizen en bedrijven, met als meest opvallende gevallen het Weiser Memorial Hospital en het Belgische CobelPlast. Ook is er zorg over een datalek bij de Nederlandse politie, waarbij gegevens van duizenden politiemedewerkers zijn gelekt. Daarnaast werpen we in deze editie een blik op de vraag of hackers verkeerslichten kunnen manipuleren. We leggen uit hoe het hacken van verkeerslichten technisch mogelijk is en welke maatregelen de overheid neemt om deze dreiging tegen te gaan. Tot slot bespreken we een nieuwe vorm van bankhelpdeskfraude in Gouda, waarbij een 81-jarige vrouw slachtoffer werd van een oplichter die zich voordeed als bankmedewerker. De politie heeft beelden van de verdachte vrijgegeven en roept getuigen op om te helpen de zaak op te lossen.
Cybercrimeinfo (ccinfo), de bibliotheek voor de bestrijding van digitale criminaliteit.
Eerdere nieuwsbrieven vind je hier.
Als je niets wilt missen, schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief:
Steun Cybercrimeinfo.nl zodat we kunnen blijven bestaan
Om deze website te runnen en iedereen te kunnen blijven voorzien van het laatste nieuws, tips en tricks over digitale criminaliteit, zijn wij op zoek naar donateurs. Hiervan kunnen we onder andere nieuwe apparatuur aanschaffen, want deze hele site draait op vrijwilligers. Kortom, wij kunnen niet zonder jouw steun! Help je mee in de strijd tegen cybercrime?
Iedere donatie, hoe klein ook, is van harte welkom. Alvast bedankt namens het hele team van Cybercrimeinfo.nl