In deze podcast bespreken we de belangrijkste cyberveiligheidstrends uit de recente nieuwsbrief van Cybercrimeinfo. We behandelen de groeiende dreiging van mobiele malware in Nederland en de toenemende samenwerking tussen overheden en criminelen voor hybride aanvallen. Ook bespreken we de recente ontmanteling van de darkweb-marktplaats Sipultie. Verder wordt de noodzaak van goede beveiligingsmaatregelen benadrukt, met voorbeelden van aanvallen op verschillende sectoren, waaronder een jeugdzorgorganisatie en Europese overheidsnetwerken. Tot slot belichten we de opkomst van generatieve AI als een nieuwe uitdaging voor de cyberveiligheid, en de toenemende bankhelpdeskfraude die vooral ouderen treft.
In de nieuwste Cybercrimeinfo nieuwsbrief nummer 336 worden verschillende actuele onderwerpen op het gebied van cyberveiligheid behandeld. Zo wordt er ingegaan op de toenemende dreiging van mobiele malware in Nederland, dat behoort tot de top vijf van zwaarst getroffen landen. De hoge technologische adoptie en welvaart maken het land een aantrekkelijk doelwit, met malware zoals banking malware en spyware die aanzienlijke schade kunnen veroorzaken. Verder wordt de vervagende grens tussen staten en criminelen besproken, met een focus op hybride cyberaanvallen waarbij overheden en criminele groeperingen samenwerken voor zowel financiële als geopolitieke doelen. Een voorbeeld hiervan is de samenwerking tussen landen als Rusland en Noord-Korea. Daarnaast wordt de ontmanteling van de darkweb-marktplaats Sipultie belicht, een belangrijke stap in de strijd tegen darkweb-criminaliteit, waarbij internationale samenwerking cruciaal bleek. In week 41 van 2024 waren diverse sectoren het doelwit van cyberaanvallen, waaronder een jeugdzorgorganisatie in Nederland en Europese overheidsnetwerken, wat het belang van goede beveiligingsmaatregelen onderstreept. Generatieve AI vormt een nieuwe uitdaging voor de cyberveiligheid, omdat deze technologie niet alleen veel mogelijkheden biedt, maar ook wordt misbruikt door cybercriminelen voor geavanceerde aanvallen. Tot slot wordt aandacht besteed aan bankhelpdeskfraude, waarbij ouderen slachtoffer worden van oplichters die zich voordoen als bankmedewerkers, met schrijnende incidenten in Broek in Waterland en Graft. De politie roept op om waakzaam te zijn en verdachte activiteiten te melden.
Cybercrimeinfo (ccinfo), de bibliotheek voor de bestrijding van digitale criminaliteit.
Eerdere nieuwsbrieven vind je hier.
Als je niets wilt missen, schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief:
Steun Cybercrimeinfo.nl zodat we kunnen blijven bestaan
Om deze website te runnen en iedereen te kunnen blijven voorzien van het laatste nieuws, tips en tricks over digitale criminaliteit, zijn wij op zoek naar donateurs. Hiervan kunnen we onder andere nieuwe apparatuur aanschaffen, want deze hele site draait op vrijwilligers. Kortom, wij kunnen niet zonder jouw steun! Help je mee in de strijd tegen cybercrime?
Iedere donatie, hoe klein ook, is van harte welkom. Alvast bedankt namens het hele team van Cybercrimeinfo.nl