Phishing mails afkomstig van je bank, nep WhatsApp-berichten van je ‘kind in geldnood’ en Marktplaats advertenties die gouden bergen beloven maar niet leveren.
Internetoplichting kent vele vormen. Steeds meer criminelen zoeken hun heil online en het aantal gevallen van internetoplichting neemt dan ook jaarlijks toe. In hoeverre zien Nederlanders zichzelf als potentieel slachtoffer van internetoplichting en nemen ze maatregelen? Of zijn zij bang dat dit hun (groot)ouders overkomt?
'VPNdiensten' zocht het uit en deed onderzoek onder 1.052 Nederlanders ouder dan achttien jaar. Benieuwd naar de opvallendste resultaten? Je vindt ze hier.
Ik word geen slachtoffer
Wat internetoplichting betreft, zit ongeluk in een klein hoekje. Even niet opletten en op een verkeerde link klikken is voldoende om internetfraudeurs toegang te geven tot persoonlijke data zoals je bankgegevens. Desondanks denkt maar liefst een derde van de Nederlanders dat hij nooit het slachtoffer wordt van internetfraude. Vooral jongemannen beschouwen zichzelf als onaantastbaar. Bekijk de visual hieronder om te zien wat de verschillen zijn tussen mannen en vrouwen, verdeeld over verschillende leeftijdscategorieën.
(Groot)ouders een makkelijke prooi
Waar Nederlanders onder de dertig zijn opgegroeid met het internet en als digital natives redelijk bekend zijn met de mogelijke veiligheidsrisico’s, geldt dit veel minder voor de oudere generaties. Tachtig procent van de respondenten vreest dan ook dat hun (groot)ouders een makkelijke prooi zijn voor internet oplichters. In het westen van het land is deze angst net iets groter dan in andere regio’s De percentages per regio vind je in de visual.
Twee op de drie Nederlanders
Volgens het CBS is vorig jaar dertien procent van de vijftienplussers naar eigen zeggen slachtoffer geweest van één of meer cybercrimedelicten. In 2017 bedroeg dit percentage nog elf procent.
Ondanks alle aandacht voor preventie blijft het aantal gevallen van cybercrime stijgen. Het is dus niet verwonderlijk dat twee op de drie Nederlanders denken dat internetoplichting niet te voorkomen is. Over het algemeen staan vrouwen hier sceptischer – of realistischer – in dan mannen. De exacte verhoudingen tussen mannen en vrouwen verdeeld over de verschillende leeftijdscategorieën, vind je in de visual.
Aangifte heeft geen zin
Tijdens een inbraak laten dieven vaak veel sporen achter die de politie kan gebruiken om de daders te pakken.
Helaas gaat dit bij cybercrime niet zo gemakkelijk: een anonieme prepaid simkaart is lastig te traceren en de bron achter een louche website is moeilijk te achterhalen. Mede hierdoor denken zes op de tien Nederlanders dat het doen van aangifte tegen internetoplichting geen zin heeft.
Vooral in het zuiden van het land mist de burger vertrouwen in de cyberafdeling van de politie. Bekijk de visual om te zien hoe de andere regio’s in Nederland hierover denken.
Beschermen
Je huis bescherm je met sloten, je auto met een alarm en om je tuin staat vaak een hek. Gelukkig bestaan er ook genoeg manieren om je te beschermen tegen internetcriminelen.
Naast het gebruiken van je gezonde verstand, bieden digitale tools als een virusscanner, spamfilter of VPN-verbinding bescherming tegen internetfraudeurs. In Nederland neemt 66 procent maatregelen om internetoplichting te voorkomen. Met name veertigplussers zien het gevaar van internet in en beschermen zichzelf tegen online fraudeurs. Benieuwd in hoeverre mannen en vrouwen van de verschillende leeftijdscategorieën dit doen? Bekijk dan de visual.
Bron: vpndiensten.nl