Bijna negen op de tien Nederlanders maakt zich niet of nauwelijks zorgen om zijn digitale veiligheid. En dat terwijl cybercriminaliteit sinds het uitbreken van de coronacrisis alleen maar is toegenomen. Desondanks treffen mensen die thuiswerken amper maatregelen om hun digitale veiligheid te vergroten.
Dat blijkt uit een studie van 'XS4ALL', zo schrijft de provider in een weblog. Het onderzoek werd gehouden onder meer dan 1.500 Nederlanders.
Vatbaarder voor cyberaanvallen
Maar liefst 88 procent van de respondenten neemt digitale veiligheid niet serieus. Of anders geformuleerd, slechts één op de acht Nederlanders maakt zich er wel zorgen over. Vorig jaar was dat ‘slechts’ 61 procent. Arjan van Hattum, Security Officer bij XS4ALL, spreekt zijn zorgen uit over deze ontwikkeling. Hij wijst erop dat we steeds vaker blootstaan aan online veiligheidsrisico’s.
“Deze ontwikkeling is bijzonder want er zijn de afgelopen jaren steeds meer risico’s bijgekomen. Online veiligheid is een onderwerp dat ook veel in het nieuws is. Daarnaast hebben mensen thuis steeds meer apparaten waar ze online mee zijn en dat maakt hen steeds vatbaarder voor aanvallen. Nederlanders moeten zich echt bewuster worden van hun online veiligheid.”
Deelnemers aan het onderzoek zijn duidelijk over de vraag wie er verantwoordelijk is voor veilig internet thuis, dat zijn de bewoners zelf, zo zegt twee derde van de ondervraagden. Van Hattum vindt het mooi dat Nederlanders de verantwoordelijkheid bij henzelf leggen, maar maakt zich ook zorgen. Dat is ook niet vreemd als negen op de tien Nederlanders zegt zich geen zorgen te maken over hun digitale veiligheid.
Amper maatregelen
Hoewel Nederlanders vinden dat zij verantwoordelijk zijn voor een veilige online thuissituatie, nemen ze verrassend weinig maatregelen om zichzelf te beschermen tegen hackers en cybercriminelen. Uit het onderzoek van XS4ALL komt naar voren dat één op de vijf Nederlanders geen antivirusprogramma op zijn of haar computer heeft geïnstalleerd. Ten opzichte van vorig jaar is er op dit vlak geen vooruitgang geboekt.
Vier op de tien respondenten (41 procent) geeft aan dat ze geen flauw idee hebben of hun internetverbinding goed beveiligd is of niet. Ongeveer een kwart van de Nederlanders (23 procent) zegt geen maatregelen te hebben getroffen om veilig gebruik te maken van het internet als ze vanuit thuis werken. En dat terwijl het kinderlijk eenvoudig is.
Het instellen van een firewall en gebruiken van een VPN maakt thuiswerken zoveel veiliger. Deze maatregelen zorgen ervoor dat er geen ongewenst verkeer naar je computer kan plaatsvinden. Een VPN verbergt bovendien je IP-adres en versleutelt je data. Zo ziet niemand -zelfs je provider niet- welke websites je bezoekt en maak je het hackers een stuk moeilijker om je persoonsgegevens te verzamelen.
Cybercrime in coronatijd
XS4ALL wijst erop dat cybercriminaliteit alsmaar toeneemt. En dat klopt ook wel. Volgens het Openbaar Ministerie vielen er in 2019 meer slachtoffers van cybercrime te betreuren. In het recent verschenen jaarverslag staat dat één op de acht Nederlanders het afgelopen jaar met cybercrime te maken had. Tegelijkertijd benadrukt de officier van justitie dat er meer verdachten van internetcriminaliteit zijn vervolgd. Het bedrijfsleven gaf de afgelopen vijf jaar 75 procent meer uit om hun bedrijfsnetwerken en servers te beschermen tegen hackers.
Onderzoek van VPNGids.nl laat zien dat ook in de eerste helft van 2020 cybercriminaliteit is toegenomen. Sterker nog, het aantal meldingen van cybercrime overtreft de traditionele vormen van criminaliteit, zoals inbraak, diefstal of roofoverval. Deze toename is voor een belangrijk deel toe te schrijven aan de coronacrisis. Het afgelopen half jaar hebben we allerlei voorbeelden voorbij zien komen van mensen die via internet zijn bedonderd. Denk aan mensen die mondkapjes, desinfecterende zeep, barbecues, fitnessartikelen en consumentenelektronica bestelden, betaalden voor deze producten, maar ze nooit geleverd kregen.
Ondanks de forse stijging van cybercriminaliteit, heeft dat er niet voor gezorgd dat mensen meer maatregelen hebben getroffen om hun digitale veiligheid te vergroten. De helft van de respondenten uit het onderzoek van XS4ALL (52 procent) zegt dat de coronacrisis hun mening over digitale veiligheid niet heeft veranderd. Slechts 6 procent van de ondervraagden zegt dat hij of zij er anders over is gaan denken.
Bron: xs4all.nl, vpngids.nl
XS4ALL Security Officer, Arjan van Hattum, sprak over dit onderwerp op NPO Radio 1. Luister het interview hier terug.