Uit cijfers die de politie in Zeeland-West-Brabant maandelijks bijhoudt, is gebleken dat er een forse toename is van het schadebedrag dat met cybercrime is buitgemaakt in juli 2021 ten opzichte van juni. Blijf alert op verdachte mails, telefoontjes of sms’jes, ook in de zomerperiode!
Cybercriminelen hebben afgelopen maand voor meer financiële schade gezorgd. Het aantal aangiftes en meldingen steeg in een maand tijd met 6,2 procent. De totale schade die internetcriminelen hiermee veroorzaakten, kende een toename van 131,8 procent.
Cybercrime blijft stijgen
Cybercriminaliteit neemt steeds grotere vormen aan. In de laatste editie van haar jaarverslag schreef de politie dat ze in 2020 maar liefst 127 procent meer meldingen van internetoplichting kreeg. Deze explosieve toename schreef de politie toe aan twee ontwikkelingen: de coronapandemie -waardoor criminelen hun kans schoon zagen om mensen op te lichten- en het feit dat burgers sinds mei online aangifte kunnen doen. Traditionele vormen van criminaliteit -zoals woninginbraken, diefstal, zakkenrollerij en beroving- daalden afgelopen jaar fors.
Andere cijfers laten eveneens zien dat cybercrime het afgelopen jaar in de lift zat. Het aantal meldingen van fraude met online handel en identiteitsfraude steeg met meer dan 30 procent ten opzichte van 2019. WhatsApp-fraude verviervoudigde het afgelopen jaar. Phishing en spoofing kostten de samenleving meer dan 40 miljoen euro. Alleen de Belastingdienst kreeg vorig jaar meer dan 162.000 meldingen van phishing. Ook andere vormen van cybercriminaliteit als hacken, DDoS-aanvallen en ransomware-aanvallen, stegen volgens het Openbaar Ministerie (OM) in een jaar tijd met 137 procent.
De coronapandemie is misschien over zijn hoogtepunt, maar uit cijfers van de politie Zeeland-West-Brabant blijkt dat cybercriminelen het bijltje er niet bij neergooien. In juni kwamen er bij de politie 272 aangiftes binnen en stonden er 52 meldingen in het systeem. Oplichters en fraudeurs veroorzaakten daarbij voor in totaal 719.000 euro aan schade. In juli steeg het aantal aangiftes en meldingen in het systeem met 6,2 procent naar 344. Het totale schadebedrag groeide zeer fors: deze steeg met 131,8 procent naar 1.667.000 euro.
Een verklaring voor deze explosieve stijging heeft de politie, al vermoedt ze dat de zomervakantie daarbij een rol speelt. “Het is dus belangrijk om ook in een drukke zomerperiode alert te blijven en niet zomaar op links te klikken of naar een ‘bekende’ geld over te maken”, zo waarschuwt de politie.
Onderzoek van VPNGids bevestigt dat cybercriminaliteit in de eerste maanden van 2021 niet is afgenomen. Integendeel zelfs: in de eerste vier maanden van het jaar kwamen er in totaal 5.043 meldingen van digitale misdrijven als phishing, hacking en WhatsApp-fraude binnen. Dat is een stijging van 78,1 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In vergelijking met 2019 is dat zelfs een toename van 291,2 procent.
Maatregelen treffen om de kans te verkleinen
“Digitale veiligheid is helaas niet te garanderen”, zo zegt de politie. Maar iedereen kan wel maatregelen treffen om de kans te verkleinen slachtoffer te worden. De politie geeft acht tips. Allereerst adviseert de politie om updates te installeren zodra deze beschikbaar zijn. Ontwikkelaars dichten met beveiligingsupdates potentieel gevaarlijke beveiligingslekken. Om die reden is het altijd verstandig om updates binnen te halen zodra deze worden uitgerold.
Ten tweede raadt de politie aan om je computer zo goed mogelijk te beveiligen. Daarbij moet je denken aan het installeren van een antivirusprogramma, het instellen van een firewall of inschakelen van scriptblockers (een programmaatje dat scripts tegenhoudt dat mogelijk virussen bevat). Klik ook niet zomaar op links en geef nooit je inloggegevens aan een ander, ook niet als deze persoon zegt bij de bank of andere betrouwbare instantie te werken.
Een andere tip die de politie geeft, is om alleen sterke wachtwoorden te gebruiken. En als je het helemaal goed wilt doen, gebruik dan voor iedere account een ander wachtwoord. Zorg dat je werk en privé scheidt: gebruik werk- en persoonlijke e-mailadressen en wachtwoorden niet door elkaar. Heb je moeite om sterke wachtwoorden te bedenken en onthouden? Gebruik dan een wachtwoordmanager. Door meerfactorauthenticatie of tweestapsverificatie aan je online accounts toe te voegen, maak je het hackers vrijwel onmogelijk om digitaal bij je in te breken.
De laatste tip die de politie geeft is om regelmatig een back-up te maken van waardevolle bestanden, zoals vakantiefoto’s, video’s, documenten, presentaties, muziek, en ga zo maar door.
Bron: politie.nl, vpngids.nl
Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier.
Cybercrime gerelateerde berichten
Helft overheidsdomeinen voldoet niet aan cruciale veiligheidsstandaarden
Reading in another language
Cyberdreigingen op de voorgrond: De groeiende zorg van de Nederlandse bevolking
Reading in another language
De nearest neighbor-aanval: een nieuwe tactiek in cyberdreigingen
Reading in 🇬🇧 or another language
Online fraude in 2024: Hoe cybercriminelen steeds slimmer te werk gaan
Reading in 🇬🇧 or another language
De verborgen cyberdreigingen achter populaire koopjesapps
Reading in 🇬🇧 or another language
Hybride cyberaanvallen: de vervagende lijnen tussen staten en criminelen
In deze podcast bespreken we de toenemende samenwerking tussen cybercriminelen en overheden, waarbij ze hun middelen en technieken combineren om zowel financiële als geopolitieke doelen te bereiken. We benadrukken dat ransomware een ernstige bedreiging blijft, met name voor de gezondheidszorg, en dat het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) door zowel cybercriminelen als overheden aanvallen complexer en moeilijker te stoppen maakt. Daarnaast bespreken we het belang van samenwerking tussen de publieke en private sector om cyberdreigingen effectief te bestrijden. De noodzaak voor strengere internationale normen en sancties voor cyberaanvallen komt ook aan bod, evenals de rol van geavanceerde technologieën zoals AI en internationale samenwerkingen voor de toekomst van cyberbeveiliging.