Storing of DDoS-aanval? Zo herken en bescherm je je tegen digitale dreigingen
Reading in đŹđ§ or another language
"HET ONZICHTBARE ZICHTBAAR MAKEN"
Reading in đŹđ§ or another language
EN: Click here and choose your language using Google's translation bar at the top of this page â
Click here and choose your language using Google's translation bar at the top of this page â
First click here and then choose your language with the Google translate bar at the top of this page â
First click here and then choose your language with the Google translate bar at the top of this page â
English | Français | Deutsche | Español | Finland | Meer talen
English | Français | Deutsche | Español | Finland | Meer talen
De Nederlandse politie heeft in nauwe samenwerking met de politie in België en de FBI een onderzoek gedraaid rond de online verkoop van gestolen inloggegevens en het faciliteren van DDoS aanvallen tegen betaling. Dinsdag is in België een verdachte aangehouden en zijn er huiszoekingen gedaan waarbij gegevensdragers en communicatiemiddelen in beslag zijn genomen. Tegelijkertijd zijn de criminele websites offline gehaald en de onderliggende ICT-infrastructuur in beslag genomen en ontoegankelijk gemaakt.
Op die angst speelde een 25-jarige verdachte uit Veenendaal op slinkse wijze in. Hij wordt ervan verdacht DDOS-aanvallen uitgevoerd te hebben op meer dan twintig websites van internetondernemingen, waarbij klanten online bijvoorbeeld bloemen, meubels of verf kunnen bestellen. Na de eerste aanval eiste de verdachte betalingen in bitcoins van de getroffen bedrijven. Daarmee zouden ze nieuwe aanvallen â en een langdurig onbereikbare website â kunnen voorkomen (RDDOS).
Het Openbaar Ministerie eist vier maanden voorwaardelijke celstraf en 240 uur taakstraf tegen een 21-jarige man die DDoS-aanvallen uitvoerde op overheidswebsites.
Maandag 11 oktober verstuurde de politie een brief naar 29 mensen die in verband worden gebracht met de aankoop van een DDoS-aanval. De brief geldt als laatste waarschuwing. Eerder werden in dit onderzoek al 2 doorzoekingen gedaan. Het onderzoek gaat nog verder.
Het Belgische Belnet ligt momenteel onder vuur. Het netwerk werd gisteren rond het middaguur getroffen door een DDoS-aanval. Meerdere overheidsdiensten kunnen daardoor geen gebruik maken van het internet. Het is onduidelijk wie er achter de aanval zit.
Gisteren is het DDoS rapport gepubliceerd van het afgelopen kwartaal (Q1-2021) door cyber resilience bedrijf Link11. In het eerste kwartaal van 2021 bleven cybercriminelen misbruik maken van de pandemie om bedrijven en hun IT-infrastructuren aan te vallen.
Ten minste twee leerlingen van het 'CSG Comenius Mariënburg' in Leeuwarden hebben meerdere DDoS-aanvallen uitgevoerd op hun eigen school. Leraren hadden hierdoor een week lang grote moeite om online lessen te verzorgen. De aanvallen zijn inmiddels gestopt en de lessen zijn hervat. De directeur is niet te spreken over de actie van de jongens en overweegt hard op te treden.
Afgelopen dinsdag publiceerde 'Link11' het jaarlijkse DDoS rapport. Uit het rapport blijkt dat 2020 een recordjaar was op het gebied van DDoS aanvallen. Uit de analyse, die werd uitgevoerd door het Link11 Security Operations Center (LSOC) op basis van onder andere Open Source Intelligence (OSINT), blijkt dat de toename met name te danken is aan de pandemie.
De impact van DDoS-aanvallen op het betalingsverkeer in Nederland, is afgelopen jaar flink afgenomen. Dat is te danken aan de individuele en collectieve anti-DDoS-maatregelen die de overheid en het bedrijfsleven hebben getroffen, en de publiek-private samenwerking. DDoS-aanvallen zullen ook in de toekomst een serieuze bedreiging blijven vormen.
ăChoose your language
DDoS-aanvallen voorkomen is een onbegonnen zaak. Wel is het mogelijk om de kwetsbaarheid en impact van dergelijke cyberaanvallen te verkleinen. Om dat te bewerkstelligen is het belangrijk dat overheidsinstanties en het midden- en kleinbedrijf (MKB) hierover geĂŻnformeerd worden en samenwerken. Door middel van publiekscampagnes moeten burgers zich bewust worden van de gevaren van DDoS-aanvallen.
DDoS-aanvallen tegen online lesomgevingen groeiden dit voorjaar exponentieel in vergelijking met het voorgaande jaar, zo blijkt uit het 'Digital Education report van Kaspersky'.
Gisteravond was het voor de tweede keer in een week tijd raak, weer was Delta het slachtoffer van een grote DDoS-aanval. Daardoor zaten veel Zeeuwen zonder internet of interactieve televisie. Op Storingen.nl was de omvang van de storing gisteravond goed te zien.
De Zeeuwse internetprovider 'Delta' werd vrijdag getroffen door een ernstige DDoS-aanval. Daarbij werd zoveel data naar het bedrijf gestuurd, dat de servers overbelast raakten. Het had volgens experts voorkomen kunnen worden, maar dat wordt wel steeds moeilijker, zo zeggen zij tegenover Trouw. Hoe kan het dat providers zich nog steeds laten verrassen door zoân digitale bestorming?Â
Een ddos-aanval zorgt ervoor dat een onbekend aantal klanten van internetprovider 'Delta' op dit moment geen internet heeft.
Uit het halfjaarlijkse DDoS rapport van 'Link11' blijkt dat er vanwege COVID-19 een forse toename is geweest in het aantal DDoS aanvallen.
Het cybercrimeteam van de politie Midden-Nederland heeft vandaag doorzoekingen gedaan in de woningen van twee mensen die verdacht worden betrokken te zijn bij een internationale booterwebsite. De website is een bekende voor het uitvoeren van DDoS-aanvallen. Het politieonderzoek gaat nog verder.
Na zoân twee jaar in relatieve stilte te hebben gewerkt, heeft de nationale anti-DDoS-coalitie recent de website nomoreddos.org gelanceerd. Deze website is bedoeld om geĂŻnteresseerden op de hoogte te houden over de activiteiten van de coalitie en neutrale informatie over DDoS-aanvallen te bieden. De nationale anti-DDoS-coalitie is een publiek-privaat samenwerkingsverband van sectororganisaties, (semi)overheidsinstellingen en bedrijven die een gezamenlijke, landsbrede aanpak voor DDoS-aanvallen ontwikkelt. Het gaat daarbij niet alleen om het afslaan van DDoS-aanvallen, maar ook om het herkennen van patronen om aanvallen te voorkomen en het delen van expertise en ervaring.
Ten minste negen MKB-bedrijven zijn slachtoffer geworden van een 24-jarige man die deze bedrijven de afgelopen weken afperste en hun websites platlegde met DDoS-aanvallen. Op 2 juni 2020 heeft de politie de man in zijn woonplaats Veenendaal aangehouden. Bij de aanhouding zijn onder andere een automatisch vuurwapen aangetroffen en is de auto van de verdachte in beslag genomen voor nader onderzoek. De recherche onderzoekt nog of verdachte mogelijk in verband kan worden gebracht met meer aangiften.
De complexiteit en omvang van DDoS-aanvallen is in 2019 flink toegenomen in vergelijking met 2018. Dit blijkt uit het DDoS data rapport 2019 van de Stichting Nationale Beheersorganisatie Internet Providers (NBIP), dat de Nationale Anti-DDoS Wasstraat (NaWas) beheert. De NBIP publiceert twee keer per jaar een rapport met data over de in de NaWas waargenomen DDoS-aanvallen. Het nieuwe rapport is sinds vandaag beschikbaar.
Bedrijven ontvangen de laatste tijd steeds vaker e-mails en WhatsApp-berichten waarin cybercriminelen dreigen een DDoS-aanval op hun bedrijf uit te voeren. De DDoS-aanval is dan alleen te stoppen als bedrijven voor een bepaalde datum een bepaald bedrag in bitcoins betalen.
Breda - Op vrijdag 10 april 2020 is een 19-jarige man uit Breda opgepakt die ervan wordt verdacht de websites MijnOverheid.nl en Overheid.nl plat te hebben gelegd door het uitvoeren van DDoS-aanvallen. Deze aanvallen werden uitgevoerd op 19 maart. Voornoemde sites waren daardoor enige tijd uit de lucht. Overheid.nl werd en wordt in verband met de coronacrisis veel bezocht. Het beschikbaar zijn van deze site voor burgers is van cruciaal belang voor het land, zeker in deze tijden.
Een reeks Franse ziekenhuizen is getroffen door een DDoS-aanval. Zowel e-mailaccounts als thuiswerk software van L'assistance publique-HĂŽpitaux de Paris (AP-HP) waren door de aanval een uur lang niet bereikbaar.
Analyse heeft aangetoond dat het aantal door 'Kaspersky DDoS Protection' geblokkeerde aanvallen in kwartaal 4 2018 slechts 56% bedraagt ââvan de gedetecteerde aanvallen in kwartaal 4Â 2019.
Amazon zegt niets over de DDoS-aanval die AWS heeft neergehaald, maar anderen wel
DDoS-aanvallen worden steeds groter, complexer en langduriger, blijkt uit een nieuw rapport van de Nationale Beheersorganisatie Internet Providers (NBIP) over de eerste helft van 2019. Daarnaast steken nieuwe methodes de kop op. Zo vond in april dit jaar een aanval van 71 Gbps (Gigabit per seconde)Â plaats.
DDoS-hoogleraar Aiko Pras betwijfelt het. âHet nieuws wordt minder vaak gehaald, dat klopt. Maar het aantal aanvallen dat dagelijks wordt gedaan, blijft ontzettend groot. Er is een soort ruis van continue aanvallen.â
De zogenaamde Distributed Denial of Service (DDoS) aanvallen zijn het digitale equivalent van het ingooien van een bushokje. Toch is het schadelijker dan het lijkt, mede door het gevoel van onveiligheid die DDoS-aanvallen veroorzaken. Een dader vertelt hoe hij te werk gaat.
De duistere wereld van de DDoS-aanvallen blijft zich ontwikkelen. Zo nemen de omvang en frequentie van de aanvallen nog steeds toe, blijkt uit onderzoek van het Amerikaanse technologiebedrijf Neustar. Het aantal DDoS-aanvallen dat plaatsvond in het eerste kwartaal van 2019 lag 967 procent hoger dan hetzelfde kwartaal van vorig jaar, zo blijkt uit het onderzoeksrapport.
Het online systeem Magister (schoolsysteem) was dinsdag een aantal uur niet bereikbaar door een storing. De storing werd veroorzaakt door een DDoS-aanval. In maart waren er ook al storingen die werden veroorzaakt door dit soort aanvallen.
Aanbieders van DDoS-diensten zijn door anonimiseringstechnieken, het routeren van internetverkeer door meerdere landen of het gebruik van virtuele servers zeer lastig of helemaal niet op te sporen, zo heeft minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid laten weten.
Magister werd donderdagavond rond 18.00 uur getroffen door een DDoS-aanval. Door de cyberaanval konden veel leerlingen cijferlijsten en roosters niet inzien. De problemen waren rond 22.00 uur weer opgelost.Â
Het aantal DDoS-aanvallen is het afgelopen jaar flink toegenomen. Rond de feestdagen kregen vooral webwinkels het zwaar te verduren. Op sommige dagen waren er meer dan 2500 aanvallen, waar dat gemiddeld een handvol is.
De FBI heeft samen met de Nederlandse politie vijftien websites offline gehaald. Het gaat om sites waarop DDoS-aanvallen besteld konden worden.
Doordat de site DigiD onbereikbaar is, zou het op overheidswebsites van bijvoorbeeld de Belastingdienst ook niet mogelijk zijn om in te loggen. Deze sites gebruiken DigiD namelijk als inlogsysteem.
De Nederlandse politie heeft dinsdag 24 april de grootste cybercriminele website Webstresser.org opgerold. Webstresser.org was een zogenaamde âbooterâ of âstresserâ dienst: een website waar tegen lage prijzen krachtige DDoS-aanvallen konden worden aangekocht.
Webstresser.org was een zogenaamde âBooterâ of âStresserâ dienst, een website waar tegen lage prijzen krachtige DDoS-aanvallen konden worden aangekocht. Een DDoS-aanval is een poging om een dienst onbereikbaar te maken voor de klanten of bezoekers.