Click here or click 'CHOOSE LANGUAGE' and then choose your language using Google's translation bar at the top of this page ↑
Het leven van de 71-jarige Peter (niet zijn echte naam) werd op zijn kop gezet toen zijn online profiel werd verkocht op 'Genesis Market'. Iemand deed zich voor als Peter, wijzigde zijn telefoonnummer en adres, opende nieuwe bankrekeningen, kocht producten op zijn naam en plunderde zijn beleggingsrekening. Het kostte Peter weken om zijn normale leven weer terug te krijgen. Hij deelt zijn verhaal op de weblog van de politie om anderen te waarschuwen voor de gevaren van identiteitsfraude.
Het begin van een nachtmerrie
Voor het begin van het verhaal moeten we terug naar december 2020. Vlak voor oud en nieuw kreeg Peter een sms’je met de mededeling dat zijn telefoonnummer was gewijzigd. Hij negeerde het bericht, omdat hij ervan uitging dat het om een nepbericht ging.
Een maand later kreeg Peter van PostNL een brief dat al zijn post vanaf 5 februari naar een nieuw adres werd doorgestuurd. Hij nam contact op met de klantenservice om alles ongedaan te maken. Hij kreeg niet te horen wie de adreswijziging had doorgegeven, of naar welk adres zijn post doorgestuurd moest worden.
Op 17 februari belde de postbode aan. Hij toonde Peter een envelop met een adres in Amsterdam waarop stond dat zijn post niet langer moest worden doorgestuurd. Tussen de post zat een brief van de bank met een pincode voor een nieuw bankrekeningnummer. Peter benaderde de bank en toen bleek dat iemand meerdere nieuwe rekeningen op zijn naam had geopend. “Die ene pincode hadden we dus gelukkig toevallig onderschept. De bankrekeningen werden gelukkig direct opgeheven”, zo vertelt Peter.
Het leven van Peter wordt een hel
Het blijkt het begin van een ware nachtmerrie. Peter komt erachter dat iemand 70.000 euro van zijn beleggersrekening heeft gehaald. Ook worden er regelmatig spullen besteld bij webwinkels, waarvan de 71-jarige alleen de facturen ontvangt. Hij doet meerdere malen aangifte.
Als de politie hem vertelt dat er een laptop in beslag is genomen met daarop al zijn gegevens, zit de angst er goed in bij Peter. “Ik werd zo paranoïde door al deze gebeurtenissen, dat ik uit voorzorg een ander telefoonnummer en een andere internetprovider heb genomen.” Het is duidelijk dat Peter slachtoffer is geworden van identiteitsdiefstal. Politieonderzoek wijst uit dat het illegale handelsplatform Genesis Market zijn account- en identiteitsgegevens verhandelde. In combinatie met de malware die de site leverde, is het voor hackers en cybercriminelen mogelijk om iemands digitale leven over te nemen.
De impact van identiteitsfraude
Het kostte Peter weken om zijn leven weer terug te krijgen. Afgezien van de kosten van een advocaat en een nieuw paspoort heeft hij geen financiële schade geleden, maar de emotionele impact was enorm. Hij voelde zich onveilig in zijn eigen huis en was voortdurend op zijn hoede. "Ik controleerde mijn bankrekeningen elke dag, bang dat er opnieuw iets zou gebeuren", zegt Peter.
De politie en cybersecurityexperts benadrukken dat identiteitsfraude steeds vaker voorkomt. "Deze criminelen zoeken constant naar nieuwe manieren om persoonlijke gegevens te stelen en te misbruiken", zegt een politiewoordvoerder. "Ze weten dat mensen zoals Peter vaak niet weten hoe ze hun online gegevens moeten beschermen. Daarom is het essentieel om bewust te zijn van de risico's en de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen."
Hoe kunt u zichzelf beschermen tegen identiteitsfraude?
Er zijn verschillende manieren om uzelf te beschermen tegen identiteitsfraude. Hier zijn enkele tips om uw persoonlijke gegevens veilig te houden:
-
Gebruik sterke en unieke wachtwoorden voor al uw accounts en wijzig ze regelmatig. Overweeg een wachtwoordbeheerder te gebruiken om uw wachtwoorden veilig op te slaan.
-
Schakel tweefactorauthenticatie in voor al uw accounts, vooral voor e-mail, sociale media en financiële diensten.
-
Wees voorzichtig met het delen van persoonlijke informatie op sociale media. Criminelen kunnen deze informatie gebruiken om u te imiteren of uw beveiligingsvragen te beantwoorden.
-
Houd uw computer en mobiele apparaten up-to-date met de nieuwste beveiligingsupdates en antivirussoftware.
-
Wees op uw hoede voor phishing-aanvallen. Klik niet op verdachte links of bijlagen in e-mails, sms'jes of sociale media.
-
Controleer regelmatig uw bank- en kredietkaartafschriften op ongeautoriseerde transacties. Neem onmiddellijk contact op met uw financiële instelling als u verdachte activiteiten opmerkt.
-
Bewaar belangrijke documenten, zoals uw paspoort en rijbewijs, op een veilige plaats. Overweeg een kluis of een afsluitbare lade voor thuisgebruik.
-
Vernietig oude documenten met persoonlijke gegevens, zoals bankafschriften en creditcardgegevens, door ze te versnipperen of onleesbaar te maken voordat u ze weggooit.
Het verhaal van Peter is slechts één voorbeeld van de verwoestende impact van identiteitsfraude. Door waakzaam te zijn en proactieve stappen te nemen om uw persoonlijke gegevens te beschermen, kunt u de kans verkleinen dat u het volgende slachtoffer wordt.
Identiteitsfraude is een groeiend probleem dat veel mensen treft, ongeacht leeftijd, geslacht of sociale status. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de gevaren en actief stappen te ondernemen om uw persoonlijke gegevens te beschermen. Door waakzaam te zijn en verantwoordelijk om te gaan met uw persoonlijke gegevens, kunt u de kans verkleinen dat u het volgende slachtoffer wordt van deze steeds vaker voorkomende vorm van criminaliteit.
Bron: politie.nl
Meer info over identiteitsfraude
Meer identiteitsfraude nieuws
Identiteitsfraude in Nederland: Een groeiend probleem
Click here and choose your language using Google's translation bar at the top of this page ↑
Slachtoffer identiteitsfraude via Genesis Market deelt zijn verhaal
Click here or click 'CHOOSE LANGUAGE' and then choose your language using Google's translation bar at the top of this page ↑
Cybercriminelen misbruiken vacatures uitzendbureau
First click here and then choose your language with the Google translate bar at the top of this page ↑
Cybercriminelen spelen in op actualiteit rondom RDW
English | Français | Deutsche | Español | Meer talen
"De echte eigenaar van het gebelde 06 nummer heeft hier niets mee te maken"
Cybercriminelen proberen nietsvermoedende slachtoffers op te lichten met een nieuwe vorm van fraude. Ze gebruiken een Nederlands mobiel nummer en doen zich voor als een medewerker van een bedrijf of instantie. Vervolgens proberen ze persoonlijke gegevens zoals een burgerservicenummer te achterhalen, of geld te stelen door te zeggen dat er nog een schuld openstaat. Daarvoor waarschuwt Yoanne Spoormans, cybercrimedeskundige bij de politie.
Wat zijn de gevaren van het afgeven van een kopie van het identiteitsbewijs?
“Bij het inchecken op de camping vroeg de jongen achter de balie naar mijn paspoort voor het maken van een kopie. Op het bureau lag inmiddels al een hele stapel kopieën en dat gaf mij geen goed gevoel.”