850 foute webwinkels offline gehaald

Gepubliceerd op 2 mei 2018 om 13:56

Nepwinkels op internet zijn een plaag en een veel gebruikt vehikel voor internetcriminelen. Naast de 90.000 bonafide webwinkels op de Nederlandse markt zijn er naar schatting 25.000 tot 35.000 onbetrouwbare webshops.

Deze nepwinkels bieden vooral schoenen, kleding, tassen en zonnebrillen aan van bekende merken. Dit vaak tegen ogenschijnlijk lage prijzen.

De Consumentenbond spoorde 2000 van dat soort malafide webwinkels op. 850 werden door de bedrijven die de domeinnaam hadden vastgelegd, offline gehaald. De webwinkels verkochten zogenaamd met hoge kortingen merkkleding of luxe-producten, die in werkelijkheid nep of namaak waren, of zelfs niet geleverd werden.

Hostingbedrijven

De nepwinkels maakten in de meeste gevallen gebruik van oude, vrijgekomen domeinnamen die ze opkopen. Daardoor komen ze voor in de zoekresultaten van Google en duiken dus makkelijk op als consumenten bepaalde producten zoeken.

De nep-webwinkels lijken vaak sprekend op echte webwinkels. Hoe zorg je ervoor dat je er niet intrapt?

Controleer bijvoorbeeld of de url van de winkel wel logisch is en of er een slotje bij de domeinnaam staat. Meer tips in het artikel: Zo voorkom je dat nep-webshops je oplichten

Het gros van de verdachte sites stond geregistreerd bij slechts vier hostingpartijen. Volgens de Consumentenbond worden duizenden mensen jaarlijks de dupe van nepwinkels. "Ze krijgen of een nepproduct, of helemaal niks", zegt Gerard Spierenburg van de Consumentenbond.