Ethische hackers van Check Point, een Israëlisch bedrijf dat gespecialiseerd is in internetveiligheid, hebben ontdekt dat cybercriminelen de laatste week twee keer zoveel websites hebben gecreëerd met de naam "Netflix" erin.
Ook corona-gerelateerde phishing websites schieten als paddestoelen uit de grond. Eerder waarschuwde het Centrum voor Cybersecurity België al voor een toename van oplichting via het internet.
In deze corona tijden zitten we allemaal thuis. De kans is groot dat je na een lange thuiswerkdag in je zetel ploft om naar Netflix te kijken. En dat doen we meer en meer. Niet alleen in Belgie, maar nu dat steeds meer landen in lockdown gaan, wordt meer en meer naar Netflix gekeken.
Phishing websites verdubbeld
Ook cybercriminelen weten dat. "Daar spelen ze op in", zegt Christof Jacques, cybersecurity expert van Check Point. "De cybercriminelen weten dat we thuis zitten, en zij viseren mensen die nog geen Netflix-account hebben. Zij creëren een domein of website met de naam "Netflix" erin en proberen je zo te lokken. Dat doen ze met een banner, website of phishingmail."
Dat ze tegenwoordig zeer actief zijn, is duidelijk aan het aantal phishing websites die de laatste weken zijn gemaakt. "We zien een heel sterke toename. Het aantal valse Netflix-websites en het aantal phishing websites gerelateerd aan het coronavirus zijn verdubbeld."
Volgens Check Point zijn er normaal gezien een honderdtal corona-gerelateerde cyberaanvallen per dag, maar op 28 maart noteerde Jacques een piek van meer dan 5.000 aanvallen.
Een van die phishing website is "netflixcovid19s.com" (de website is niet meer actief, red.). Als je op de website klikt, proberen cybercriminelen jouw bankkaart gegevens te ontfutselen. "Maar ze kunnen nog een stapje verder gaan en malware in je computer steken. Hierdoor nemen ze de controle over van jouw computer", legt Jacques uit.
Centrum voor Cybersecurity België
Het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) bevestigt dat Netflix zeer populair is voor cybercriminelen. "We raden de mensen aan, die verdachte emails van Netflix krijgen, om die door te sturen naar verdacht@safeonweb.be", zegt Katrien Eggers van het CCB.
Fraude helpdesk Nederland
De Fraudehelpdesk wil zoveel mogelijk voorkomen dat de Nederlandse bevolking slachtoffer wordt van fraude. Meld phishing waarbij je geen geld bent kwijtgeraakt bij de Fraudehelpdesk
Bron: vrtNWS
Schrijver: Loutfi Belghmidi