De site 'No More Ransom' bestaat drie jaar en heeft in die tijd al 200.000 slachtoffers van ransomware uit de brand geholpen. Cybercriminelen liepen daardoor zo'n 108 miljoen euro aan losgeld mis. Dat laat Europol, naast de Nederlandse politie en McAffee een van de initiatiefnemers, weten bij het driejarig bestaan van het project.
Op de site van No More Ransom zijn zogenaamde decryptors te vinden. Programmaatjes waarmee versleutelde bestanden weer toegankelijk zijn te maken. Of dat succesvol is, verschilt per type ransomware. Er wordt al hulp geboden bij meer dan honderd soorten gijzelsoftware, waarvan er dit jaar veertien werden bijgevoegd.
Kwaadwillenden kunnen met ransomware data versleutelen. Vervolgens vragen ze voor het ontsleutelen van die data losgeld. No More Ransom biedt inmiddels voor 82 verschillende vormen van ransomware decryptie-tools, waarmee je zelf weer bij de versleutelde data kunt komen. Daarmee zou voor ruim honderd miljoen dollar aan losgeld niet betaald zijn.
Advies
Het advies van No More Ransom is om nooit losgeld te betalen, omdat het geen garantie is dat je ook echt weer bij je bestanden kunt.
Recentelijk werd er nog een decryptietool voor de laatste versie van de beruchte GandCrab-ransomware toegevoegd.
"Preventie blijft het belangrijkste beschermingsmiddel. Burgers en bedrijven kunnen ransomware via een aantal eenvoudige stappen voorkomen. Maak offline back-ups, hou software up-to-date, gebruik antivirus en wees voorzichtig bij het openen van bijlagen en bezoeken van onbekende websites", zo stelt Europol naar aanleiding van de derde verjaardag van No More Ransom.
Bezoekers herkomst
7,5 procent van de No More Ransomware-bezoekers komt uit Nederland. Een aanzienlijk deel komt uit Zuid-Korea (21,5 procent), daarna volgen bezoekers uit de Verenigde Staten (9,5 procent). Het project is een initiatief van Europol, McAfee en de Nederlandse politie. De site slaat daarnaast wereldwijd aan, met de expertise van autoriteiten en security-experts uit meer dan 150 landen.
Beluister geluidsfragment van BNR Nieuwsradio
Bron: Europol, BNR
Reactie plaatsen
Reacties