"Marije, ik heb je account gehackt en nu heb ik een paar pikante foto’s van jou. In deze mail stuur ik je alvast een voorproefje. Wil je niet dat deze foto’s online komen, dan wil ik dat je mij betaalt in Bitcoins. Doe je dit niet, dan lek ik alle foto’s online en stuur ik ze naar jouw ouders en vrienden."
Zo begint de Escaperoom ‘Bl@ckmail’ die vanaf september naar verschillende scholen en jongerencentra in Amsterdam reist. In de Escaperoom krijgen jongeren 20 minuten de tijd om vier opdrachten te doen. Als je alle opdrachten succesvol afrondt en de juiste codes invoert, voorkom je dat de foto’s van Marije online komen.
Zo werkt escaperoom Bl@ckmail
In de escaperoom is het account van het fictieve personage Marije gehackt. Ze krijgt een bericht van een hacker die pikante foto’s van haar heeft bemachtigd. Als ze geen bitcoins betaalt aan de hacker, dreigt hij de foto’s online te zetten en te delen met Marije’s ouders en vrienden.
Elk groepje van vier deelnemers krijgt 20 minuten de tijd om te voorkomen dat de foto’s van Marije online komen. Hiervoor moeten ze codes bemachtigen bij vier opdrachten. Na het spel gaan ze in gesprek met een begeleider. Hierin wordt gesproken over digitale veiligheid, over schaamte en waar je terecht kunt als je toch slachtoffer bent geworden.
Jongeren spelen escaperoom rond cybercrime en sextortion
In gesprek over schaamte en digitale veiligheid
De Escaperoom is ontwikkeld door Politie Amsterdam, met als doel om jongeren cyberbewust te maken. Nural Örücü, team Cybercrime Politie Amsterdam: “Sextortion, dat wil zeggen afpersing met gebruik van naaktfoto’s, filmpjes of webcammateriaal, komt helaas steeds vaker voor. Veel jongeren tussen de 13 en 25 jaar zijn er slachtoffer van. Door schaamte doen zij vaak geen aangifte. Met deze escaperoom willen we jongeren bewuster maken van het fenomeen, de schaamte doorbreken en hen handreikingen bieden om het te voorkomen. Het spel zelf helpt hierbij, want in de opdrachten komen verschillende aspecten van cybercrime terug. Maar het belangrijkst is het gesprek na afloop. In dit gesprek ligt de focus op preventie en online veiligheid, maar praten we ook over schaamte en wat je kunt doen als je toch slachtoffer bent geworden.”
Bron: politie.nl
Jongeren gerelateerde artikelen 》
Bekijk alle vormen en begrippen 》
Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier.
Sextortion gerelateerde berichten
Twee slachtoffers gaf hij de keuze: seks, of geld of naaktfoto’s
English | Français | Deutsche | Español | Finland | Meer talen
Politie zet Escaperoom in om met jongeren over sextortion te praten
"Marije, ik heb je account gehackt en nu heb ik een paar pikante foto’s van jou. In deze mail stuur ik je alvast een voorproefje. Wil je niet dat deze foto’s online komen, dan wil ik dat je mij betaalt in Bitcoins. Doe je dit niet, dan lek ik alle foto’s online en stuur ik ze naar jouw ouders en vrienden."
Telegram laagdrempeling alternatief voor het darkweb
De chatdienst Telegram wordt sinds de coronapandemie steeds vaker door criminelen gebruikt voor het verspreiden van illegaal beeldmateriaal zoals sexvideo’s en kinderporno. Dit ontdekte het onderzoeksteam van KPN security toen zij negentig dagen meekeken in meer dan 100 kanalen van de populaire chatdienst.
Als je wereld instort door sextortion
Kiki Scheepens had het best goed voor elkaar, een paar jaar geleden. Een intelligente, sterke vrouw, half in de veertig, twee bedrijven, geen maatschappelijke zorgen, een vriend met wie ze op het punt stond te gaan samenwonen.
Sextortion = Cybercrime
》Choose your language
Gezocht, slachtoffer Sextortion
Voor een reportage is de gemeente Breda op zoek naar een slachtoffer van 'sextortion' (ofwel: afpersing met naaktbeelden) die anoniem zijn/haar verhaal wil delen.Het doel van de reportage is om mensen inzicht te bieden en te waarschuwen voor de gevaren van sexting en cybercriminaliteit.Ben jij of ken jij iemand die haar aan mee wil werken? Vul dan het onderstaande formulier in en de Gemeente Breda zal met u contact opnemen.Ps: anonimiteit wordt gewaarborgd.