Smishing versus phishing: Wat hebben smishing cybercriminelen geleerd van de phishing criminelen?
English | Français | Deutsche | Español | Finland | Meer talen
"HET ONZICHTBARE ZICHTBAAR MAKEN"
English | Français | Deutsche | Español | Finland | Meer talen
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tegen een 35-jarige man uit Heerenveen een gevangenisstraf van 3 jaar geëist en het terugbetalen van het wederrechtelijk voordeel van €318.050,63. Hem wordt verweten dat hij door het handelen in digitale lijsten met persoonsgegevens, zogenaamde leads, een grote bijdrage heeft geleverd aan bankhelpdeskfraude met mogelijke vele gedupeerden wereldwijd.
Er gaat een nepbericht de ronde waarbij de naam van de GGD misbruikt wordt. In de valse e-mail proberen oplichters senioren te overtuigen dat ze een afspraak voor een boosterprik moeten maken.
Uit onderzoek van G DATA, blijkt dat maar liefst 79 procent van de Nederlanders geen melding doet van valse sms-berichten. Het melding doen van valse sms-berichten en andere vormen van cybercrime is cruciaal omdat op deze manier onderzoek kan worden gedaan naar de daders. Alle aangiftes samen maken het mogelijk informatie te combineren en geven inzicht in de handelswijze van cybercriminelen. Hoe meer informatie, hoe groter de kans dat een onderzoek succesvol kan worden afgerond.
Nu smishing helemaal in is, maken de media in de Verenigde Staten, Italië en Brazilië melding van tal van alarmerende verhalen over nieuwe scams. De Duitse politie heeft zelfs een officiële waarschuwing uitgegeven over een van de campagnes.
Vanwege de lockdown bestellen we massaal online. Cybercriminelen spelen hier handig op in en gebruiken nep berichten over bezorging van pakketjes om je bankgegevens te achterhalen.
In een lopend onderzoek van politie en Openbaar Ministerie Noord-Nederland naar grootschalige cyberfraude zijn maandag 28 september twee verdachten (een man en een vrouw, beiden 21 jaar) aangehouden in Groningen.
Het ministerie van Volksgezondheid waarschuwt op Twitter voor een sms (smishing) waarin mensen zogenaamd via een link de CoronaMelder-app kunnen downloaden. Het bericht lijkt afkomstig van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), maar het gaat om oplichting. "Klik niet op de link", aldus het ministerie.
'Opgelicht?!' en 'Cybercrimeinfo.nl' hebben vandaag diverse meldingen ontvangen van personen die een SMS van DigiD ontvangen hebben waarbij de digitale sleutel geactiveerd moet worden.
Maandagmorgen heeft de Friese recherche een 21-jarige inwoner van Groningen aangehouden als verdachte van diverse cybercrime misdrijven, waaronder phishing.
In de eerste helft van 2019 is de schade door fraude in het betalingsverkeer als gevolg van phishing en bankpasfraude met ongeveer een derde toegenomen. Banken rapporteren de afgelopen maanden opvallend veel meldingen van klanten over phishing via mobiele berichtendiensten zoals SMS, WhatsApp en Messenger. Dat blijkt uit de fraudecijfers van Nederlandse banken die Betaalvereniging Nederland en de Nederlandse Vereniging van Banken verzamelen en rapporteren.
Een man in Noord-Nederland is onlangs in een nacht tijd voor 1 miljoen euro geplukt door cybercriminelen. Een internationale campagne moet mensen voor internetfraude waarschuwen.
Het aantal meldingen van cybercrime via sms (smishing) neemt sterk toe. Dit jaar hebben al 14.686 mensen aan de Fraudehelpdesk laten weten dat zij via sms zijn benaderd door Cybercriminelen.
Cybercriminelen sturen steeds vaker phishing-sms'jes (smishing) die afkomstig lijken van je bank. Ze zijn lastig te herkennen als berichten van oplichters. Het kabinet wil deze vorm van internetcriminaliteit aanpakken, omdat het aantal slachtoffers blijft toenemen.
Vraag CCINL: "Ontvang je wel eens een SMS van je Bank?"
Er zijn veel valse SMS berichten in omloop namens Intrum Justitia en namens Intrum Justilia. In de sms-berichten wordt gevraagd een bedrag te voldoen via een betaallink. (Smishing, Phishing)
Opnieuw wordt de naam van de Belastingdienst misbruikt. Oplichters sturen namelijk sms-berichten (smishing) over een betalingsachterstand. Via de link kunt u eenvoudig betalen. Doe dit niet!
Heeft u een sms’je ontvangen met daarin een link (smishing)? Wees dan alert. Oplichters versturen namelijk sms-berichten in grote aantallen. De Fraudehelpdesk ziet een enorme toename van meldingen.
Oplichters hebben het lange Paasweekend gebruikt om een nieuw foefje te bedenken. Zij versturen per sms nep-boetes (smishing) wegens te hard rijden.
Veel phishing-sms’jes (smishing) in omloop. Deze keer gaat het vooral om berichtjes uit naam van twee banken: de Rabobank en Van Lanschot.
Er worden momenteel op grote schaal phishing-sms’jes (smishing) verstuurd. Het gaat zowel om berichtjes uit naam van enkele 'grote banken' als uit naam van een 'telefoonprovider'.
Heb jij een sms gekregen van de 'Rabobank' waarin staat dat je verplicht een nieuwe betaalpas moet aanvragen? Trap er niet in! Dit is 'Smishing'.