Actueel politie cyber nieuws - huidige maand

Gepubliceerd op 7 maart 2025 om 13:59


Maandoverzichten en politie cyber nieuws


Deze pagina wordt voortdurend bijgewerkt.

Laatste update: 30-03-2025 | Politie cyber:

▽ JANUARI 2025

▽ FEBRUARI 2025

▽ MAART 2025

Servische politie hackt Android-telefoons met Cellebrite-exploit

De Servische politie heeft een onbekende zwakke plek in Android gebruikt om de telefoon van een student-activist te ontgrendelen en spyware te installeren. Deze exploit werd ontwikkeld door het Israëlische forensisch bedrijf Cellebrite, dat gespecialiseerd is in het extraheren van gegevens uit digitale apparaten.

Amnesty International ontdekte het gebruik van deze hack tijdens forensisch onderzoek. Na publicatie van hun bevindingen blokkeerde Cellebrite de toegang tot hun tools voor de Servische veiligheidsdiensten. Google identificeerde drie kwetsbaarheden in de Linux-kernel USB-drivers, waarvan er één inmiddels is gepatcht. De andere twee blijven een risico, afhankelijk van hoe snel fabrikanten updates uitbrengen.

USB-exploits zoals deze vereisen fysieke toegang tot een apparaat. Om zich hiertegen te beschermen, wordt Android-gebruikers aangeraden om USB-debugging uit te schakelen, de USB-modus op "alleen opladen" te zetten en schijfversleuteling te activeren.

Bron

VS herstelt $31 miljoen uit Uranium Finance-hack

Amerikaanse autoriteiten hebben $31 miljoen aan gestolen cryptovaluta teruggehaald die in 2021 werden buitgemaakt bij aanvallen op Uranium Finance, een gedecentraliseerd financieel (DeFi) platform op de Binance Smart Chain. De hackers maakten misbruik van kwetsbaarheden in de slimme contracten van het platform, wat leidde tot verliezen van meer dan $53 miljoen voor investeerders.

De aanval bestond uit twee fases: op 6 april 2021 werd $1,4 miljoen gestolen via een fout in het beloningssysteem, en op 28 april 2021 werd $52 miljoen buitgemaakt door een kleine programmeerfout in de handelslogica. De gestolen fondsen werden witgewassen via Tornado Cash en andere cryptotransacties.

Dankzij blockchain-analyse en samenwerking tussen opsporingsinstanties konden onderzoekers de geldstromen in kaart brengen en de fondsen lokaliseren. Slachtoffers van de hack kunnen zich melden om een deel van het teruggehaalde geld te claimen.

Bron

Oplettende kijkers helpen bij arrestatie verdachte bankhelpdeskfraude

Dankzij tips van oplettende kijkers van het televisieprogramma Bureau Brabant heeft de politie een 16-jarige jongen uit Oudenbosch kunnen aanhouden op verdenking van bankhelpdeskfraude. De verdachte zou betrokken zijn bij de oplichting van een 77-jarige vrouw uit Lage Zwaluwe op 27 juli 2024.

De vrouw werd telefonisch benaderd door iemand die zich voordeed als bankmedewerker en haar overtuigde om haar geld, bankpas, pincode en sieraden af te geven aan een zogenaamd betrouwbare medewerker. Kort daarna werd haar bankpas gebruikt om geld op te nemen in Breda.

De politie startte een onderzoek en verspreidde beelden van de verdachte via hun website en Bureau Brabant. Hierop kwamen meerdere tips binnen, wat leidde tot de identificatie en arrestatie van de verdachte op 27 februari 2025. Hij heeft inmiddels een verklaring afgelegd en zal zich voor de rechter moeten verantwoorden.

Bron

▽ WK10-2025

Vier jaar na grote hack: $30 miljoen aan gestolen crypto teruggevonden

In 2021 werd het DeFi-platform Uranium Finance getroffen door een grote hack, waarbij cybercriminelen misbruik maakten van een kwetsbaarheid in een smart contract. Hierdoor konden ze maar liefst $50 miljoen aan cryptocurrencies buitmaken. De daders wasten het geld wit via cryptomixers en andere methodes, waardoor het jarenlang onvindbaar bleef.

Nu, vier jaar later, hebben Amerikaanse autoriteiten een doorbraak geboekt. In een gezamenlijke operatie van Homeland Security en het Openbaar Ministerie van New York werd $30 miljoen aan gestolen crypto opgespoord en in beslag genomen. De vondst is mede te danken aan blockchain-onderzoekers die de transacties analyseerden en de geldstromen wisten te herleiden.

Hoewel dit een stap in de goede richting is, blijft een groot deel van het gestolen bedrag nog vermist. Slachtoffers hopen dat ook de resterende fondsen uiteindelijk worden teruggevonden.

Bron

Politie Onderzoekt Grootschalige Identiteitsfraude in Almere

De politie is een onderzoek gestart naar een omvangrijke identiteitsfraudezaak in Almere. Een 38-jarige man wordt verdacht van het stelen en misbruiken van persoonlijke gegevens van meerdere inwoners. Tijdens een huiszoeking trof de politie grote hoeveelheden poststukken aan die niet op naam van de verdachte stonden, evenals digitale gegevens op zijn laptop en telefoon.

De verdachte zou met de gestolen informatie hebben gefraudeerd bij banken en overheidsinstanties. Hierdoor kon hij financiële gegevens van slachtoffers inzien, geld van hun rekeningen halen en abonnementen afsluiten op hun naam. De politie heeft nog geen details vrijgegeven over de exacte werkwijze en het aantal slachtoffers, maar de fraude lijkt zich te richten op inwoners van de Literatuurwijk.

Getroffen bewoners worden per brief opgeroepen om hun persoonlijke gegevens te controleren en aangifte te doen als zij slachtoffer zijn geworden.

Bron

Duo aangeklaagd voor ‘ATM jackpotting’ in de VS

Twee mannen zijn in de Verenigde Staten aangeklaagd voor het stelen van 300.000 dollar via een methode genaamd 'ATM jackpotting'. Bij deze vorm van fraude maken criminelen gebruik van malware of een extern apparaat, een zogeheten black box, om geldautomaten leeg te trekken. De verdachten werden vastgelegd op camerabeelden terwijl ze iets installeerden op een geldautomaat en daarna vertrokken. In de uren daarna werd er meer dan 110.000 dollar opgenomen. Een dag later slaagden de criminelen erin nog eens 187.000 dollar buit te maken bij andere automaten.

Hoewel dergelijke blackbox-aanvallen in Europa zeldzaam zijn, blijft het een serieuze dreiging voor banken en geldautomaten wereldwijd. Autoriteiten waarschuwen dat criminelen steeds geavanceerdere technieken gebruiken om toegang te krijgen tot financiële systemen en roepen op tot betere beveiligingsmaatregelen.

Bron

VS Klaagt Chinese Hackers Aan voor Cyberaanvallen op Kritieke Infrastructuur

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft aanklachten ingediend tegen Chinese staatsveiligheidsmedewerkers en hackers van APT27 en i-Soon. Deze groepen worden beschuldigd van cyberaanvallen en netwerkinbraken sinds 2011, gericht op overheidsinstanties, buitenlandse ministeries en dissidenten.

Volgens de Amerikaanse autoriteiten voerden de hackers deze aanvallen uit in opdracht van het Chinese Ministerie van Openbare Veiligheid en het Ministerie van Staatsveiligheid. De gestolen gegevens werden tegen hoge bedragen verkocht. Tien verdachten, waaronder twee staatsveiligheidsfunctionarissen en acht medewerkers van i-Soon, zijn aangeklaagd. De VS heeft ook een domein in beslag genomen dat werd gebruikt om hackdiensten aan te bieden.

Daarnaast looft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken beloningen tot tien miljoen dollar uit voor informatie die kan leiden tot de arrestatie van enkele verdachten. Deze aanklachten maken deel uit van een bredere strategie om Chinese cyberdreigingen aan te pakken.

Bron

VS overheid neemt domein in beslag van Russische crypto-exchange Garantex

De Amerikaanse geheime dienst heeft het domein van de Russische cryptocurrency exchange Garantex in beslag genomen, in samenwerking met verschillende wetshandhavingsinstanties, waaronder het FBI en Europol. Garantex was al eerder gesanctioneerd door de Amerikaanse overheid vanwege links naar cybercriminaliteit, waaronder de ransomwaregroep Conti en de Hydra dark web-marktplaats. Deze actie volgt op de EU-sancties tegen Garantex en de blokkering van zijn digitale portefeuilles door Tether. De exchange, die sinds 2022 geen licentie meer had in Estland door gebrekkige naleving van anti-witwasmaatregelen, bleef echter actief via andere kanalen. De inbeslagname van het domein is een belangrijke stap in de wereldwijde strijd tegen crypto-gerelateerde criminaliteit, zoals geldlaundering voor cybercriminelen.

Bron

Aanhoudingen na Phishingaanvallen met Prepaid Simkaarten

Twee mannen uit Ede en Apeldoorn zijn aangehouden op verdenking van phishing, waarbij ze tientallen slachtoffers voor meer dan 40.000 euro hebben bestolen. De politie kwam de mannen op het spoor na een tip van een winkelmedewerker die had opgemerkt dat de verdachten prepaid simkaarten met contant geld kochten. De mannen zochten via Marktplaats naar telefoonnummers van slachtoffers en benaderden hen via WhatsApp, onder het mom van een koopaanbieding. Na het eerste contact stuurden ze een link naar een phishingwebsite, waar slachtoffers hun gegevens invulden. Met deze gegevens wisten de verdachten aanzienlijke bedragen te stelen. Het onderzoek is nog gaande en de politie verwacht dat het totaalbedrag van de schade kan oplopen. Prepaid simkaarten worden vaak misbruikt, omdat ze moeilijker te traceren zijn.

Bron

Amerikaanse autoriteiten nemen $23 miljoen aan gestolen crypto in beslag via inbreuk op wachtwoordbeheerder

In een recent onderzoek hebben Amerikaanse autoriteiten meer dan $23 miljoen aan cryptocurrency in beslag genomen, afkomstig van de diefstal van $150 miljoen uit een Ripple-wallet in januari 2024. De diefstal wordt toegeschreven aan hackers die de LastPass-wachtwoordbeheerder in 2022 hebben gecompromitteerd. De aanvallers gebruikten de gestolen gegevens en versleutelde wachtwoorden uit meerdere LastPass-accounts om toegang te krijgen tot cryptowallets van slachtoffers. Hoewel er geen bewijs is dat de apparaten van de slachtoffers zelf gehackt zijn, bleek de decryptie van de gestolen gegevens in de wachtwoordbeheerder de enige manier waarop de aanvallers de private keys konden verkrijgen. Dit wijst erop dat de dieven mogelijk betrokken waren bij meerdere eerdere cryptoheists die verband hielden met de LastPass-inbraak. De inbeslagname van de gestolen fondsen werd tussen juni 2024 en februari 2025 uitgevoerd via verschillende cryptobeurzen.

Bron

FBI verbindt $150 miljoen cyberheist met LastPass-hacks uit 2022

In maart 2025 hebben federale onderzoekers bevestigd dat een grote cryptocurrency-diefstal van $150 miljoen in januari 2024 verband houdt met de LastPass-hacks van 2022. De aanval werd uitgevoerd door cybercriminelen die toegang kregen tot de wachtwoordkluis van slachtoffers, waarbij ze de masterwachtwoorden wisten te kraken die waren gestolen tijdens de LastPass-inbreuken. Veel slachtoffers, waaronder Chris Larsen van Ripple, hadden hun crypto-sleutels opgeslagen in hun LastPass-accounts. De FBI en het Amerikaanse Secret Service beschouwen deze diefstallen als onderdeel van een breder patroon van aanvallen die gebruik maakten van gestolen gegevens uit de LastPass-hack. Ondanks de ernst van de situatie, blijft LastPass ontkennen dat hun inbreuk direct heeft geleid tot de crypto-diefstallen, hoewel experts wijzen op zwakke wachtwoorden en onvoldoende beveiliging als belangrijkste oorzaken. De zaak benadrukt de voortdurende dreiging van slecht beveiligde wachtwoordbeheerders.

Bron

Aanhoudingen voor Berovingen na Afspraken via Datingapps in Wijchen

Op 5 maart 2025 werden twee verdachten aangehouden in Wijchen, nadat zij drie (pogingen tot) berovingen hadden gepleegd. De slachtoffers hadden via een datingapp afspraken gemaakt, maar eenmaal op de afgesproken locatie bleek de ontmoeting een ander doel te hebben: beroven. De verdachten, twee mannen van 17 en 18 jaar, worden ook verdacht van een woningoverval in Nijmegen in september 2024, waarbij het slachtoffer werd mishandeld en bedreigd.

De drie incidenten vonden plaats tussen januari en februari 2025, waarbij de verdachten bankpassen buitmaakten en slachtoffers mishandelden. De verdachten blijven twee weken vastzitten, en de politie roept getuigen op om meer informatie te delen.

Bron

▽ WK11-2025

Toename meldingen van seksuele misdrijven en de rol van nieuwe wetgeving

In de tweede helft van 2024 ontving de politie meer meldingen van seksuele misdrijven. In totaal werden er 14.802 incidenten geregistreerd, bijna 800 meer dan in 2023. De stijging begon in juli 2024, met 16 procent meer meldingen dan in dezelfde periode voorgaande jaren. Of deze toename komt door de invoering van de Wet seksuele misdrijven is nog niet zeker. Zedenexpert Caroline Monster wijst op de grote maatschappelijke aandacht en een overheidscampagne rond dit onderwerp.

De Wet seksuele misdrijven, die op 1 juli 2024 in werking trad, maakt het makkelijker om zaken aan te pakken waarin dwang ontbreekt, maar de wil van het slachtoffer niet gerespecteerd wordt. Ook sexchatting en seksuele intimidatie zijn strafbaar geworden. De politie en het Openbaar Ministerie volgen de ontwikkelingen op de voet. Of de wet daadwerkelijk heeft geleid tot de stijging in meldingen, moet nog verder onderzocht worden.

Bron

Arrestatie van mede-oprichter cryptobeurs Garantex in India

In India is Aleksej Besciokov, een 46-jarige Litouwse man en vermeende mede-oprichter van de cryptobeurs Garantex, gearresteerd terwijl hij met zijn familie op vakantie was. De Verenigde Staten hadden Garantex in 2022 gesanctioneerd wegens betrokkenheid bij grootschalige witwaspraktijken, waarbij miljarden dollars werden doorgesluisd naar criminele netwerken. Besciokov zou de technische infrastructuur van het platform hebben beheerd en transacties hebben goedgekeurd.

Tegelijkertijd werd ook Aleksandr Mira Serda, een Russische zakenpartner, aangeklaagd. Amerikaanse autoriteiten beweren dat Garantex werd gebruikt voor het witwassen van ransomware-opbrengsten, darknet-handel en transacties van Russische oligarchen. In samenwerking met Duitse en Finse autoriteiten werden servers van Garantex in beslag genomen en meer dan 26 miljoen dollar bevroren.

Besciokov zal op 14 maart voor de rechter in Delhi verschijnen en riskeert een lange gevangenisstraf wegens witwaspraktijken en overtreding van sanctiewetgeving.

Bron

OM eist vier jaar cel voor verkoop EncroChat-telefoons

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vier jaar gevangenisstraf geëist tegen een 28-jarige vrouw uit Den Bosch. Ze wordt verdacht van het voorbereiden en verkopen van EncroChat-telefoons, die specifiek werden gebruikt voor criminele activiteiten. Hoewel de verkoop van deze telefoons op zich niet illegaal is, stelt het OM dat de telefoons met functies zoals het op afstand wissen van berichten en het garanderen van anonimiteit bijzonder aantrekkelijk waren voor criminelen. De vrouw zou een omzet van meer dan 630.000 euro hebben gegenereerd als sub-reseller van een grotere organisatie. Ze verkocht de telefoons voor een andere verdachte, die later dit jaar voor de rechter verschijnt. Het OM heeft naast de gevangenisstraf ook een ontnemingsvordering ingesteld. De uitspraak volgt op 15 april.

Bron

OM eist celstraffen voor verdachten van grootschalige bankhelpdeskfraude

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft gevangenisstraffen tot vijf jaar geëist tegen vier mannen die verdacht worden van grootschalige bankhelpdeskfraude. De verdachten, afkomstig uit Leeuwarden en Groningen, zouden voor minstens 250.000 euro aan slachtoffers hebben opgelicht. Het werkelijke schadebedrag en aantal slachtoffers ligt volgens het OM waarschijnlijk veel hoger.

De fraudeurs opereerden vanuit vakantiehuisjes, waaronder een woning op een vakantiepark in Gasselternijveen. Bij een inval eind 2023 vond de politie meerdere laptops, telefoons, simkaarten en bankpassen. Ook in de woningen van de verdachten werden honderden simkaarten aangetroffen. Het OM verdenkt hen van oplichting, computervredebreuk, diefstal en witwassen.

Tegen twee verdachten is vijf jaar cel geëist, terwijl de anderen 4,5 en vier jaar celstraf riskeren. De verdachten beroepen zich op hun zwijgrecht of ontkennen betrokkenheid.

Bron

Arrestatie en Uitlevering van LockBit Ransomware Ontwikkelaar

Rostislav Panev, een 51-jarige dubbele Russische en Israëlische staatsburger, is op 13 maart 2025 uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Hij wordt beschuldigd van zijn rol als ontwikkelaar voor de beruchte LockBit ransomware-groep. Panev werd in augustus 2024 in Israël gearresteerd na een uitleveringsverzoek van de VS. Volgens de aanklacht was hij betrokken bij de oprichting en ontwikkeling van LockBit van 2019 tot 2024, een van de meest destructieve ransomware-operaties ter wereld. Het netwerk viel meer dan 2.500 slachtoffers aan in meer dan 120 landen, waaronder ziekenhuizen, scholen en overheidsinstanties. Tijdens de arrestatie werden gegevens gevonden die zijn rol in de ontwikkeling van malware en specifieke technische componenten, zoals het omzeilen van Windows Defender, bevestigden. Panev zou tussen juni 2022 en februari 2024 meer dan $230.000 in cryptocurrency hebben ontvangen voor zijn werkzaamheden. Het onderzoek naar LockBit gaat wereldwijd door.

Bron

▽ WK12-2025

Phishingwebsite door DigiD uit de lucht gehaald

DigiD heeft recent een phishingwebsite uit de lucht gehaald die door cybercriminelen werd gebruikt om inloggegevens van gebruikers te stelen. De criminelen verspreidden brieven die leken op officiële communicatie van DigiD, waarin gebruikers werd gevraagd een QR-code te scannen om hun DigiD te heractiveren. Deze QR-code leidde echter naar een valse website die bedoeld was om persoonlijke gegevens te verzamelen. De brief was zowel online als fysiek verspreid en leek op legitieme brieven van DigiD, met correcte contactinformatie en een Rijksoverheidslogo. DigiD waarschuwde gebruikers en adviseerde hen om geen QR-codes te scannen en hun DigiD-gegevens goed te beschermen. Politiediensten hebben ook gewaarschuwd voor deze oplichtingstruc.

Bron

Politie Oost-Nederland organiseert actiedag tegen digitale criminaliteit

Op 2 april organiseert de politie Oost-Nederland samen met 80 partners de actiedag Echt niet vandaag om bewustwording over digitale criminaliteit te vergroten. In heel Oost-Nederland vinden acties plaats om burgers, bedrijven en organisaties te helpen zich beter te beschermen tegen online dreigingen. De politie werkt hierbij samen met het Centrum voor Veiligheid en Digitalisering, Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland en het Veiligheidsnetwerk Oost-Nederland.

Peter van den Berg, portefeuillehouder Digitale Transformatie, benadrukt dat iedereen slachtoffer kan worden van digitale criminaliteit en dat schaamte slachtoffers vaak weerhoudt om aangifte te doen. Burgemeester Ester Weststeijn onderstreept de impact van digitale criminaliteit, zowel financieel als emotioneel. De actiedag is onderdeel van een landelijke estafette waarbij het initiatief wordt doorgegeven aan andere regio’s, met als doel Nederland weerbaarder te maken tegen cybercriminaliteit.

Bron

Celstraffen geëist voor verdachten cryptodiefstal

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft celstraffen geëist voor vijf verdachten die betrokken waren bij de diefstal van meer dan 100.000 euro aan cryptovaluta. De drie hoofdverdachten zouden software op systemen van slachtoffers hebben geïnstalleerd om deze op afstand te besturen. Hierdoor kregen zij toegang tot telefoonnummers en cryptowallets van slachtoffers, waarbij zij cryptomunten weghaalden. Twee andere verdachten zouden derden tegen betaling toegang hebben verschaft tot systemen en gegevens. Het onderzoek leidde tot de arrestatie van drie mannen, van wie gegevensdragers in beslag werden genomen. Daarnaast bleek een gestolen database van een cryptodienstverlener door een van de verdachten te zijn gebruikt om doelwitpersonen te selecteren. Via een corrupt medewerker van een telecombedrijf werden telefoonnummers omgezet in blanco simkaarten, wat de toegang tot cryptowallets vergemakkelijkte.

Bron

Nieuwe vorm van tap-to-pay fraude leidt tot arrestaties

Recent werden in de VS meerdere Chinese verdachten gearresteerd voor betrokkenheid bij een nieuwe vorm van tap-to-pay fraude, waarbij mobiele telefoons werden gebruikt om gestolen betaalgegevens te verhandelen. De fraudeurs creëerden mobiele wallets via phishing-aanvallen, waarbij slachtoffers hun betaalgegevens onbewust deelden. Vervolgens gebruikten de criminelen aangepaste Android-apps om betalingen te doen via Apple Pay en Google Pay, ondanks dat deze apps normaal niet compatibel zijn met dergelijke betalingen. In Tennessee werd een groep van 11 personen opgepakt nadat ze voor tienduizenden dollars aan cadeaukaarten kochten. De verdachten gebruikten gestolen creditcardinformatie om de kaarten aan te schaffen en de opbrengsten wit te wassen. Dit soort fraude wordt wereldwijd uitgevoerd en vormt een steeds groter risico voor digitale betalingen, waarbij phishing en valse apps de zwaktes van de systemen misbruiken.

Bron

▽ WK13-2025

SIDN deelt contactgegevens domeinhouders bij gerechtvaardigd belang

In 2024 heeft SIDN, de beheerder van .nl-domeinnamen, in 88 gevallen contactgegevens van domeinnaamhouders gedeeld met partijen die een gerechtvaardigd belang konden aantonen. Dit gebeurde bijvoorbeeld bij juridische procedures of verzoeken van opsporingsinstanties. In totaal ontving SIDN 91 verzoeken, iets meer dan in 2023. Niet alle gegevens van domeinnaamhouders zijn publiek zichtbaar via de Whois-functie, maar kunnen op aanvraag verstrekt worden via een formulier op de SIDN-website. Ook kan SIDN deze informatie op eigen initiatief delen.

Daarnaast heeft SIDN actief opgetreden tegen malafide websites. In gevallen van phishing of malware op .nl-domeinen werden betrokken partijen eerst gewaarschuwd. Als zij na meerdere meldingen geen actie ondernamen, werd het domein inactief gemaakt. Dit gebeurde vorig jaar bij 393 domeinnamen, een daling ten opzichte van de 592 gevallen in 2023.

Bron

Afrikaanse landen slaan cybercriminelen hard terug: meer dan 300 arrestaties

Tijdens een grootschalige internationale actie, geleid door INTERPOL, zijn in zeven Afrikaanse landen 306 verdachten gearresteerd voor hun betrokkenheid bij cyberaanvallen en digitale oplichting. De operatie, genaamd Red Card, liep van november 2024 tot februari 2025 en richtte zich op onder meer mobiele bankfraude, investeringszwendel en misbruik van berichtenapps. In totaal werden ruim 1.800 apparaten in beslag genomen en werden meer dan 5.000 slachtoffers geïdentificeerd. In Nigeria arresteerde de politie 130 personen, waaronder veel buitenlandse oplichters die mogelijk slachtoffer zijn van mensenhandel. In Zuid-Afrika werd een grootschalige SIM-kaartfraude ontmanteld en in Zambia werden hackers opgepakt die via malware bankapps overnamen. Rwanda ontdekte een netwerk dat via sociale manipulatie ruim 300.000 dollar buitmaakte. De operatie onderstreept het belang van internationale samenwerking in de strijd tegen grensoverschrijdende cybercriminaliteit en laat zien dat cybercriminelen steeds creatiever én gewetenlozer te werk gaan.

Bron

Chinese hackers jarenlang actief in telecomnetwerk via Zyxel-routers

Een geavanceerde Chinese hackersgroep genaamd Weaver Ant heeft meer dan vier jaar lang ongemerkt toegang gehad tot het netwerk van een Aziatische telecomprovider. Ze maakten gebruik van gekaapte Zyxel-routers om hun infrastructuur te verbergen en verkeer om te leiden. Via een aangepaste China Chopper-backdoor en een geavanceerde webshell genaamd INMemory konden ze op afstand servers besturen zonder gedetecteerd te worden. Door het gebruik van ‘web shell tunneling’ bouwden ze een soort netwerk binnen het netwerk waarmee ze via meerdere lagen opdrachten konden uitvoeren. Ze verplaatsten zich lateraal binnen het netwerk met behulp van gedeelde mappen en hergebruikte inloggegevens. De groep verzamelde jarenlang data zoals configuratiebestanden en inloggegevens en schakelde logmechanismen uit om detectie te voorkomen. Hun doel leek vooral gericht op spionage en langdurige toegang in plaats van financiële winst. De gebruikte technieken wijzen op een staatsgesponsorde operatie.

Bron

Politie en OM pakken 39 oplichtingszaken aan in drie dagen

Tijdens een grootschalige actie van de politie en het Openbaar Ministerie zijn in drie dagen tijd vijftien verdachten verhoord op locaties in Groningen, Winschoten en Hoogezand. De actie, ook wel een ‘wasstraat’ genoemd, leidde tot de behandeling van 39 aangiftes van oplichting. Veel van de verdachten bleken zogeheten geldezels te zijn, personen die hun bankrekening beschikbaar stelden aan criminelen voor het witwassen van geld. Niet alle verdachten waren betrokken bij de oplichting zelf, maar faciliteerden het criminele proces. Elf verdachten kregen meteen duidelijkheid over hun straf of dagvaarding en sommigen moesten schadevergoeding betalen. Vier zaken worden later verder onderzocht. Het doel van deze aanpak is het verstoren van criminele geldstromen en het voorkomen van verdere fraude. De politie benadrukt dat het inzetten van je rekeningnummer ernstige gevolgen heeft, waaronder strafvervolging en financiële problemen.

Bron

Verdachte aangehouden voor bankhelpdeskfraude

Op 25 maart werd een 45-jarige Amsterdammer aangehouden op verdenking van bankhelpdeskfraude. Het slachtoffer, een inwoner van Sassenheim, werd op 9 maart gebeld door iemand die zich voordeed als een bankmedewerker. De oplichter overtuigde het slachtoffer dat er problemen waren met zijn creditcard en vroeg hem geld over te maken en op verdachte links te klikken. Dit resulteerde in een verlies van 5800 euro. De oplichter haalde vervolgens de goederen op die via deze betalingen waren gekocht. Dankzij onderzoek kon de verdachte worden geïdentificeerd en gearresteerd. De politie waarschuwt voor dit soort oplichting, die vaak gericht is op ouderen. Het is belangrijk om mensen, vooral ouderen, te informeren over dergelijke babbeltrucs en hen aan te moedigen om verdachte oproepen direct te beëindigen en de politie in te schakelen.

Bron

Groninger verdacht van grootschalige domeinnaamfraude

Een 34-jarige man uit Groningen wordt verdacht van een grootschalige fraudezaak waarbij duizenden bedrijven zijn opgelicht via misleidende domeinnaamregistraties. De verdachte benaderde bedrijven met het verhaal dat derden geïnteresseerd waren in hun domeinnaam met een andere extensie. Vervolgens bood hij aan om deze domeinnaam voor tien jaar te registreren tegen betaling, maar in werkelijkheid ging het om een kortere looptijd. Na verloop van tijd volgden opnieuw betalingsverzoeken voor verlenging, met telkens hetzelfde verhaal. Slachtoffers betaalden per keer tussen de 200 en 300 euro. Door de schaal en duur van de oplichting heeft de verdachte mogelijk miljoenen euro’s verdiend. Uit onderzoek blijkt dat er ruim 13.500 facturen zijn verstuurd, goed voor een schadebedrag van bijna 2,4 miljoen euro. Omdat de individuele bedragen relatief klein waren, werden er in eerste instantie weinig aangiftes gedaan. De voorlopige hechtenis van de verdachte is met drie maanden verlengd.

Bron

Aanhoudingen in groot onderzoek naar nepagenten

De politie heeft twee verdachten aangehouden in een onderzoek naar oplichting door nepagenten. Het gaat om een 23-jarige vrouw en een 27-jarige man uit Amsterdam. De man wordt verdacht van leidinggeven aan een criminele organisatie en werd in november 2024 aangehouden in Barcelona. De vrouw werd in dezelfde maand in Amsterdam gepakt. Het onderzoek begon na een oplichtingspoging door nepagenten in Harderwijk in augustus 2024. De nepagenten belden vooral oudere mensen en deden zich voor als politieagenten die waarschuwden voor inbraken. Vervolgens boden ze aan om waardevolle spullen tijdelijk op te slaan, die vervolgens werden opgehaald door zogenaamde ‘loopjongens’. In 2024 steeg het aantal incidenten met nepagenten drastisch. De verdachten blijven in voorlopige hechtenis, waarbij de man recent een rechtszaak heeft gehad.

Bron

Aanhoudingen na incidenten met nepagenten in Twente

In Twente zijn twee mannen aangehouden na meerdere gevallen van oplichting door nepagenten. Het gaat om een 26-jarige man uit Wageningen en een 21-jarige man uit Renkum. De verdachten worden verantwoordelijk gehouden voor meerdere oplichtingen waarbij ze zich voordeden als politieagenten. De man uit Wageningen werd op 14 maart opgepakt in Arnhem en is nu voor negentig dagen vastgezet. De man uit Renkum werd eerder al op 8 maart gearresteerd. Het onderzoek naar hun betrokkenheid bij deze misdaden wordt voortgezet door de politie.

De oplichters gebruiken vaak babbeltrucs om slachtoffers, meestal ouderen, te overtuigen waardevolle spullen af te geven. Ze bellen slachtoffers met verhalen over inbraken in de buurt, waardoor het slachtoffer bang wordt en zijn spullen afgeeft.

Bron

FBI doorbreekt Hamas' crypto-financiering van $1,5 miljoen voor terrorisme

De Amerikaanse autoriteiten hebben een crypto-financieringsschema van Hamas ontmanteld, dat werd gebruikt om $1,5 miljoen aan terrorisme te financieren. Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft meer dan $200.000 aan crypto-activa in beslag genomen die naar verluidt door de terreurgroep werden opgeslagen in verschillende wallets en persoonlijke accounts. Het netwerk, dat sinds oktober 2024 actief was, moedigde wereldwijd donateurs aan om via versleutelde communicatieplatforms bij te dragen aan Hamas, waarbij crypto-adressen werden gedeeld. De fondsen werden vervolgens gewassen via virtuele valuta-uitwisselingen. Het in beslag genomen geld werd grotendeels opgeslagen in accounts van Palestijnse individuen in Turkije. De FBI benadrukt dat het verstoren van de toegang tot dergelijke fondsen de werking van terroristische organisaties verzwakt.

Bron

VS neemt $8,2 miljoen aan crypto in beslag uit ‘romance baiting’-zwendel

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft voor ruim $8,2 miljoen aan Tether (USDT) in beslag genomen die gestolen was via zogenaamde ‘romance baiting’-zwendels. Slachtoffers werden online benaderd en verleid om te investeren via frauduleuze platforms die enorme winsten beloofden. Zodra zij probeerden geld op te nemen, stuitten ze op obstakels en werd duidelijk dat hun investering verloren was.

De FBI wist door analyse van blockchain-transacties de herkomst van het geld te achterhalen en voerde in samenwerking met Tether een inbeslagname uit. Het geld is nu beschikbaar voor restitutie aan de slachtoffers. In totaal zijn 38 rekeningen met meer dan $5,2 miljoen aan verliezen geïdentificeerd. De verantwoordelijke groep zou banden hebben met mensenhandel in Cambodja en Myanmar. De slachtoffers werden onder druk gezet met valse kosten en zelfs bedreigingen, waaronder een vrouw die haar volledige spaargeld kwijtraakte.

Bron

Canadese hacktivist gearresteerd voor aanval op Texas GOP-website

Aubrey Cottle, een 37-jarige man uit Oshawa, Ontario, is gearresteerd vanwege zijn betrokkenheid bij de hack op de officiële website van de Republikeinse Partij van Texas in 2021. Cottle, bekend onder het pseudoniem “Kirtaner” en gelinkt aan het hacktivistencollectief Anonymous, zou toegang hebben verkregen tot de systemen van een externe hostingprovider en gevoelige gegevens hebben gestolen. Deze data, waaronder persoonlijk identificeerbare informatie, werd later online gelekt. Cottle beweerde openlijk verantwoordelijk te zijn via sociale media. Tijdens een huiszoeking, uitgevoerd door de FBI samen met de Canadese politie, werd ongeveer 20 terabyte aan data in beslag genomen. Hij wordt beschuldigd van onwettig bezit en overdracht van identiteitsgegevens met crimineel opzet en riskeert een gevangenisstraf van maximaal vijf jaar. De zaak benadrukt de groeiende internationale samenwerking tegen politieke cyberaanvallen en grensoverschrijdende datadiefstal.

Bron

▽ WK14-2025

Politie cyber maandoverzichten

Opsporing nieuws

Gezochte personen