EN: Click here and choose your language using Google's translation bar at the top of this page ↑
In de digitale wereld van vandaag is het vinden van informatie zo eenvoudig als het intypen van een zoekopdracht in Google. Maar wist je dat cybercriminelen deze dagelijkse gewoonte tegen ons kunnen gebruiken? Dit fenomeen staat bekend als 'SEO-Poisoning', een techniek waarbij aanvallers zoekmachines manipuleren om hun kwaadaardige websites hoger in de zoekresultaten te laten verschijnen. Dit artikel duikt in de wereld van SEO-Poisoning: wat het is, hoe het werkt, en belangrijker nog, hoe je jezelf ertegen kunt beschermen.
Wat is het en Waarom is het Gevaarlijk?
SEO-Poisoning is een techniek die cybercriminelen gebruiken om zoekmachines te manipuleren en hun kwaadaardige websites hoger in de zoekresultaten te laten verschijnen. Dit wordt bereikt door het creëren van valse webinhoud die leunt op de reputatie van legitieme websites. De valse inhoud bevat malware en slaagt erin om hoger te verschijnen in zoekmachines door gebruik te maken van een duo van aanvallers: de ene stelt een vraag op een forum, terwijl de andere "antwoordt" met een link die de malware bevat.
Deze methode trekt slachtoffers aan die meer geneigd zijn om zoekresultaten met een hogere ranking te vertrouwen. Deze gesprekken vergiftigen online internetforums met verschillende links die wijzen naar een ZIP-bestandsarchief. Het archief bevat de initiële fase van de malware. Latere stadia verzamelen gegevens over uw IP-adres en andere gebruikersinformatie en screenen uw eindpunt om ervoor te zorgen dat het Windows draait en aan andere doelcriteria voldoet.
Een recente SEO-Poisoning-aanval betrof de malware GootLoader. Dit is een meerfasige JavaScript-malwarepakket dat sinds eind 2020 in het wild is. CISA noemde GootLoader een van de belangrijkste malwarestammen van 2021. Eerder dit jaar richtte het zich op gebruikers die zochten naar schikkingsakkoorden, maar recentelijk richten de dreigingsactoren zich op gebruikers die op zoek zijn naar transitiediensten en andere werkgerelateerde documenten.
Om je te verdedigen tegen SEO-Poisoning-aanvallen, zijn er verschillende proactieve maatregelen die je kunt nemen. Let goed op wat je ziet op de zoekresultatenpagina. Hoewel de vergiftigde link legitiem lijkt, overleeft deze meestal geen nauwkeurige inspectie. Let ook op eventuele links op een zoekpagina en vergelijk wat de tekst zegt met de specifieke URL. Gebruik vervolgens Windows Groepsbeleid om te voorkomen dat kwaadaardige bestandstypen (zoals door GootLoader gebruikte JavaScript-bestanden) automatisch worden uitgevoerd. Onderzoekers houden de nepwebsites van GootLoader en nieuwe tactieken bij.
Ten slotte moeten HR-gerelateerde documenten beschikbaar zijn op interne servers en moet deze situatie - evenals hoe het juiste document aan te vragen - duidelijk zijn voor werknemers.
Hoe Cybercriminelen Zoekmachines Manipuleren
SEO-Poisoning, ook bekend als zoekvergiftiging, is een vorm van kwaadaardige advertenties (malvertising) waarbij cybercriminelen malafide websites creëren en vervolgens zoekmachineoptimalisatie (SEO) technieken gebruiken om de links van de sites prominent in zoekresultaten te laten verschijnen, vaak als advertenties bovenaan. Door hun prominente plaats in de resultaten gaan gebruikers er vaak vanuit dat de links naar legitieme en veilige websites leiden.
Een van de hoofdredenen dat dreigingsactoren SEO-Poisoning gebruiken, is om bezoekers van de site onbedoeld malware op hun systemen te laten downloaden. Bijvoorbeeld, gebruikers kunnen op een link klikken naar een kwaadaardige website die lijkt op een webpagina voor het downloaden van een bekende app. Wanneer ze naar de site gaan, worden ze aangespoord om een kwaadaardig bestand te downloaden, in de veronderstelling dat het de applicatie is die ze zoeken. Zodra de malware op hun systemen is geïnstalleerd, kan het toetsaanslagen opnemen, hun computers overnemen of zich verspreiden naar andere apparaten op het netwerk, waardoor een bedrijf kwetsbaar wordt voor ransomware, gecompromitteerde gegevens of andere bedreigingen.
Dreigingsactoren kunnen SEO-Poisoning ook gebruiken om gebruikers gevoelige informatie te laten onthullen, zoals creditcardnummers, inloggegevens of persoonlijk identificeerbare informatie (PII). Een gebruiker kan bijvoorbeeld op een link klikken naar wat lijkt op een online winkel, met de bedoeling een aankoop te doen. De link leidt de gebruiker in plaats daarvan naar een kwaadaardige website die bijna identiek lijkt aan de echte winkel of op zijn minst geloofwaardig genoeg lijkt om betrouwbaar te lijken. Daar wordt de gebruiker gevraagd om een naam, adres en creditcardnummer, informatie die snel aan de hoogste bieder wordt verkocht.
Niet alle kwaadaardige websites proberen geloofwaardige sites te dupliceren. Ze kunnen alleen worden gecreëerd om inhoud te hosten die gevuld is met termen die veel mensen waarschijnlijk in hun zoekopdrachten zullen opnemen, zoals frasen gerelateerd aan nieuwsitems of virale video's.
Dreigingsactoren kunnen ook websites creëren met namen en beschrijvingen die geassocieerd zijn met populaire of trending onderwerpen. Bijvoorbeeld, in de weken voor Halloween kunnen cybercriminelen sites lanceren die gratis sjablonen voor Halloweenkostuums aanbieden. Of in de maand voor Kerstmis kunnen ze sites met kerstrecepten lanceren. De websites kunnen verstoken zijn van relevante inhoud of kunnen inhoud bevatten die gestolen is van geldige sites. Hun enige doel is om bezoekers te infecteren met malware of frauduleus toegang te krijgen tot gevoelige informatie.
Een voorbeeld van SEO-Poisoning is wanneer de SolarMarker-malware werd verspreid als kwaadaardige PDF-bestanden via nep SEO-gerichte onderwerpen in Google Groepen. Ontdekt in eind 2020, zou de malware worden ingebed in een site die dicht bij de top van de Google-zoekresultaten zou verschijnen vanwege de SEO-Poisoning van de dreigingsactoren. Het doel was om slachtoffers te laten klikken op een link om een nep Windows-installatieprogramma uit te voeren dat een PowerShell-script draait.
Beveiligingsexperts bieden verschillende aanbevelingen aan gebruikers die zichzelf willen beschermen tegen SEO-Poisoning-aanvallen. Gebruikers moeten hun browsers en antivirussoftware up-to-date houden, verdacht uitziende links vermijden en nooit persoonlijke informatie online verstrekken, tenzij ze er zeker van zijn dat de site geldig is en de transactie veilig is.
De Impact van SEO-Poisoning op Organisaties en Individuen
SEO-Poisoning is niet alleen een bedreiging voor individuele internetgebruikers, maar ook voor organisaties. Deze techniek kan ernstige gevolgen hebben voor de beveiliging van netwerken en de integriteit van bedrijfswebsites. Hieronder volgt een uiteenzetting van de impact van SEO-Poisoning en hoe organisaties zich kunnen verdedigen tegen deze sluwe aanvallen.
Wanneer medewerkers toegang krijgen tot door SEO vergiftigde sites, kunnen ze onbewust malware installeren op computers binnen het bedrijfsnetwerk. Dit kan leiden tot gegevensverlies en netwerkcompromittering, waardoor gevoelige inloggegevens en data in handen van cybercriminelen kunnen vallen. Eenmaal geïnstalleerd, heeft de malware het potentieel om zich te verspreiden naar andere apparaten binnen het netwerk, wat leidt tot uitgebreide schade en verstoringen. Dit maakt organisaties kwetsbaar voor verdere infiltratie en ransomware-aanvallen.
Voor websites die specifiek het doelwit zijn van SEO-Poisoning-aanvallen, kunnen de gevolgen ook aanzienlijk zijn. Legitieme websites kunnen lijden onder slechte zoekresultaten als kwaadaardige sites stijgen in de zoekranglijsten. SEO-Poisoning die een specifieke organisatie-website target, kan ook leiden tot slechte zoekranglijsten, aangezien websites worden gestraft door zoekmachines voor negatieve SEO-tactieken, wat uiteindelijk leidt tot verlies van verkeer. Bovendien kunnen schadelijke backlinks naar geloofwaardige domeinen de reputatie van een organisatie schaden en twijfels oproepen over de legitimiteit van het merk.
Het detecteren van SEO-Poisoning-aanvallen kan uitdagend zijn, maar er zijn specifieke tekenen die kunnen helpen bepalen of een website vergiftigd is. Enkele tekenen zijn overmatige en ongewenste pop-ups, ongeautoriseerde omleidingen naar andere sites, onbekende en spammy backlinks, plotselinge en drastische veranderingen in ranglijsten of verkeer, en gedeïndexeerde of geblokkeerde pagina's.
Om zich te verdedigen tegen SEO-Poisoning-aanvallen, is het cruciaal voor organisaties om hun netwerkbeveiliging te handhaven en de legitimiteit van hun websites te behouden. Cybersecurity-oplossingen voor organisaties en gebruikers die het doelwit zijn van SEO-Poisoning-aanvallen omvatten SEO-audits, endpointbeveiligingsoplossingen en Managed Detection and Response (MDR)-oplossingen. Deze tools en strategieën helpen organisaties hun netwerken te monitoren op verdachte activiteiten en proactief te verdedigen tegen dreigingsactoren die een site proberen te infiltreren en SEO-Poisoning-aanvallen te lanceren.
Specifieke SEO-Poisoning Campagnes en Tactieken van Cybercriminelen
SEO-Poisoning blijft een favoriete methode voor cybercriminelen om organisaties te compromitteren. Deze aanvallen maken misbruik van zoekmachinealgoritmes om de rangschikking van sites te beïnvloeden. Cybercriminelen gebruiken verschillende tactieken, zoals het inzetten van nepdocumenten of kantoortools, om gebruikers naar hun kwaadaardige websites te lokken. Eenmaal daar, worden bezoekers verleid tot het downloaden van malware die zich voordoet als onschuldige bestanden of zelfs als legitieme software.
Een van de bekendste campagnes is Gootloader, die een netwerk van meer dan 400 servers gebruikt om WordPress-sites te compromitteren en malware te verspreiden. Deze campagne richt zich vaak op medische en gezondheidsorganisaties en heeft geleid tot de uitvoering van Cobalt Strike, de trojan Kronos en REvil-ransomware. Een andere campagne, BATLoader, gebruikt trojanized productiviteitstools om slachtoffers naar nepberichtenborden te leiden waar ze malware kunnen downloaden.
Solarmarker is een andere SEO-Poisoning campagne die zich richt op de externe beroepsbevolking met een breed scala aan zoekwoorden. Net als Gootloader maakt het gebruik van gecompromitteerde WordPress-sites om gebruikers te verleiden tot het downloaden van valse PDF-documenten.
Deze campagnes illustreren de voortdurende cyclus van cybercriminaliteit en de uitdagingen van het beschermen tegen SEO-Poisoning. Zelfs als SEO correct wordt uitgevoerd, is het zeer grillig, met dagelijks veranderende rankings. In het geval van black-hat SEO is het nog volatieler, aangezien de meeste zoekmachines sites degraderen voor het misbruiken van het algoritme.
Om zich te beschermen tegen SEO-Poisoning, moeten organisaties toepassingslijsten maken en implementeren, gebruikerseducatie afstemmen op het veranderende dreigingslandschap en gebruikers vertrouwd maken met veelvoorkomende lokmiddelen die door malwarecampagnes worden gebruikt. Aangezien SEO-Poisoning domeinen snel veranderen, wordt aanbevolen om actieve inhoud binnen browsers te blokkeren om omleidingen of lokmiddel overlays te voorkomen.
Daarnaast blijven veel van de tactieken, technieken en procedures (TTP's) die door malwarecampagnes worden gebruikt na de initiële infectie vergelijkbaar met andere malwarecampagnes. Het is aan te raden om detectieschema's te implementeren rond de uitvoering van JavaScript, VBS, .ISO, .MSI, of .IMG bestanden vanuit een .ZIP-archief. Ook wordt aanbevolen om de standaard bestandsassociatie van JavaScript en VBS-bestanden met de Windows script interpreter "wscript.exe" te verwijderen via groepsbeleidswijzigingen.
Voor een verdere mitigatie van risico's op CMS-platforms moeten organisaties ervoor zorgen dat alle thema's en plugins up-to-date zijn met regelmatige beveiligingsaudits en een robuust kwetsbaarheidsbeheerprogramma om te voorkomen dat hun site wordt misbruikt door dreigingsactoren.
Preventieve Maatregelen en Beste Praktijken tegen SEO-Poisoning
Het is essentieel om te begrijpen dat SEO-Poisoning niet alleen een technisch probleem is, maar ook een menselijk probleem. Daarom moeten zowel technische verdedigingen als gebruikersbewustzijn worden versterkt.
Een recente campagne die de gevaren van SEO-Poisoning benadrukt, betreft de open-source 3D grafische software Blender 3D. Cybercriminelen hebben valse advertenties gecreëerd die bovenaan de zoekresultaten verschijnen wanneer gebruikers zoeken naar "Blender 3D". Deze advertenties leiden naar kwaadaardige domeinen die bijna identiek lijken aan de legitieme Blender-website en bieden downloads aan die in werkelijkheid malware bevatten.
Deze aanval illustreert hoe snel en gemakkelijk legitieme zoekopdrachten kunnen worden gekaapt door kwaadwillenden. Het benadrukt ook het belang van waakzaamheid bij het klikken op advertenties en het downloaden van software. Gebruikers moeten altijd de URL controleren en ervoor zorgen dat ze op de officiële website van de software zijn voordat ze iets downloaden.
Voor organisaties is het van cruciaal belang om een robuuste cybersecuritystrategie te hebben die regelmatige beveiligingsaudits omvat, evenals een sterk kwetsbaarheidsbeheerprogramma. Dit helpt om te voorkomen dat hun websites worden misbruikt voor kwaadaardige doeleinden. Het is ook belangrijk om alle thema's en plug-ins up-to-date te houden en te investeren in oplossingen zoals SentinelOne Singularity™, die bescherming bieden voor endpoints, identiteit en cloud.
Daarnaast moeten gebruikers worden opgeleid over de risico's van SEO-Poisoning en hoe ze verdachte links kunnen herkennen. Dit omvat het vermijden van downloads van onbekende bronnen en het gebruik van betrouwbare antivirussoftware die regelmatig wordt bijgewerkt.
In de strijd tegen SEO-Poisoning is het een gecombineerde inspanning van technologie en gebruikersbewustzijn die de beste verdediging biedt. Door op de hoogte te blijven van de nieuwste bedreigingen en beste praktijken, kunnen we allemaal een rol spelen in het beschermen van onze online omgeving tegen deze sluwe aanvallen.
Heeft u nog vragen? Stel deze dan gerust aan onze chatbot, te vinden rechtsonder op de pagina.
Meer 'tip van de week' artikelen
Cyberweerbaarheid in Nederland: Innovatieve krachten tegen digitale dreigingen
Reading in 🇬🇧 or another language
Het onzichtbare zichtbaar maken: Digiweerbaarheid tegen cyberdreigingen
Reading in 🇬🇧 or another language
Tip van de week: Hoe snel geld verdienen?
(Spoiler: Het lijkt te mooi om waar te zijn, en dat is het ook!)
Tip van de week: Bescherm jezelf tegen brute force en password spraying
Reading in 🇬🇧 or another language
Tip van de week: Veilig omgaan met AI-gestuurde digitale interacties
Reading in 🇬🇧 or another language
Tip van de week: Bescherm je systemen met de dagelijkse top 10 kwetsbaarheden
Reading in 🇬🇧 or another language