Beleggen in bitcoins? 80% verliezen al hun geld!

Gepubliceerd op 1 oktober 2021 om 15:00

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) ontvangt meer vragen en klachten over dubieuze internationale valuta en cryptomunten. Buitenlandse partijen die deze beleggingen aanbieden, adverteren steeds vaker op sociale media. Dat het om beleggingen met grote risico’s gaat, laten de aanbieders in het midden. Nederlanders riskeren hierdoor veel geld te verliezen.

Veel klachten

In de eerste zes maanden van dit jaar ontving de toezichthouder van de financiële sector bijna 9.500 vragen en 2.752 signalen over mogelijke misstanden in de financiële sector. Een deel van deze vragen en klachten ging over beleggingen in cryptomunten als de Bitcoin. In totaal ontving de toezichthouder 165 klachten hierover. Soms over cryptowisselaars en -bewaarders, maar vaker over de handel in cryptomunten. Veel klachten gaan over de bereikbaarheid van aanbieders: ze reageren niet op e-mails of nemen de telefoon niet op. Consumenten informeren dan bij de AFM wat hun rechten en mogelijkheden zijn om hun geld terug te krijgen.

Geen toezicht

In de signalen monitor schrijft de waakhond dat ze ‘in principe’ geen toezicht houdt op cryptomunten. Dit komt omdat crypto’s niet gereguleerd zijn onder de Wet op het financieel toezicht (Wft). Cryptowisselaars en -bewaarders zijn daarentegen wel verplicht om zich te registreren bij De Nederlandsche Bank (DNB). Deze instantie kijkt of de Wet ter voorkomen van witwassen en financieren van terrorisme (Wfft) en de Sanctiewet correct worden toegepast.

Er geldt één uitzondering op de regel: als een cryptomunt of token zich kwalificeert als financieel instrument, dan valt dit wel onder het toezicht van de AFM. De toezichthouder van de financiële sector zegt consumenten wel te waarschuwen voor de gevaren van de handel in cryptomunten. “Want crypto’s zijn complex, lastig te doorgronden, en kwetsbaar voor misleiding, oplichting en manipulatie.”

De waarde van cryptomunten is in praktijk vaak gebaseerd op speculatie en “ontbreekt een onderliggende waardebepaling”, zo waarschuwt de AFM. Koersen kunnen hierdoor sterk fluctueren. Consumenten lopen een reëel risico om hun inleg geheel of gedeeltelijk te verliezen.

Veel risico's en misleiding

Ook bij de aan- en verkoop van crypto’s stellen consumenten zich bloot aan risico’s. Cryptomunten worden in praktijk vaak gebruikt voor misleiding en oplichting. Denk maar aan hackers die gijzelsoftware installeren, privacygevoelige en vertrouwelijke gegevens stelen en dreigen deze data openbaar te maken, tenzij het slachtoffer een fors bedrag aan losgeld betaalt. Om anoniem te blijven vindt de transactie veelal plaats in Bitcoin.

Verder wijst de AFM erop dat consumenten het slachtoffer kunnen worden van misleiding. Daarvan is sprake als een aanbieder een cryptomunt de hemel in prijst en torenhoge winsten in het vooruitschiet stelt, zonder kopers ook maar iets over de risico’s van de handel in crypto’s te vertellen. “Consumenten die toch willen handelen in crypto’s moeten zich vooraf goed verdiepen in de werking en risico’s. En als je besluit over te gaan op een investering in crypto’s, daar alleen eigen geld voor te gebruiken dat je kunt missen”, zo schrijft de toezichthouder.

Altcoins populair

Tot slot zegt de AFM dat ze het afgelopen half jaar veel vragen over altcoins heeft gekregen van bedrijven. Altcoins of alternatieve coins is een verzamelnaam voor alle cryptomunten buiten de Bitcoin om. Ondernemers willen weten hoe ze moeten handelen in deze crypto’s, of hoe ze anderen hierover kunnen adviseren. “We merken dat het vooral jonge mensen zijn die hierin willen gaan handelen of adviseren, met weinig ervaring op de financiële markten”, aldus de toezichthouder. Volgens de AFM zijn zij vaak enthousiast gemaakt door influencers op sociale media. Tegelijkertijd zegt de financiële waakhond dat ze steeds vaker signalen ontvangt van mensen die in zee zijn gegaan met zogenaamde handelaren en daardoor veel geld zijn verloren.

Bron: afm.nl, vpngids.nl

Bitcoin gerelateerde artikelen 》

Meer info over bitcoin 》

Bekijk alle vormen en begrippen 》

Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier.

Beleggings gerelateerde berichten

Beleggen in bitcoins? 80% verliezen al hun geld!

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) ontvangt meer vragen en klachten over dubieuze internationale valuta en cryptomunten. Buitenlandse partijen die deze beleggingen aanbieden, adverteren steeds vaker op sociale media. Dat het om beleggingen met grote risico’s gaat, laten de aanbieders in het midden. Nederlanders riskeren hierdoor veel geld te verliezen.

Lees meer »