Beleggingsfraude in Europa, hoe we bijna rijk werden

Gepubliceerd op 17 augustus 2022 om 15:00

'Jort Kelder heeft met deze investering miljoenen verdiend!'. Dergelijke advertenties ben je vast weleens tegengekomen op sites als Facebook. Je denkt misschien dat dit een oude truc is waar niemand meer in trapt, maar dat blijkt niet helemaal te kloppen. Het is nog steeds big business voor oplichters, blijkt maar weer uit een enorm netwerk dat recent is ontdekt.

Elf duizend domeinen

Het gaat om zo'n 11.000 domeinen die door heel Europa worden ingezet om mensen te overtuigen een malafide investering te doen.

Onderzoekers van Group-IB brengen het netwerk aan het licht. De fraudecampagnes spiegelen slachtoffers enorme winsten voor, onder andere zogenaamd behaald door bekende Nederlanders. Het doel is natuurlijk om je hiermee uiteindelijk te overtuigen zo veel en vaak mogelijk geld over te maken.

Fragment uit 'Quantum A.I Trading Overview' 

Volledige video 'Quantum A.I Trading Overview 

Hoe werkt het ook alweer? 

Investeren (in crypto) is hot. Het internet staat er vol mee en ook op social media komt de ene na de andere advertentie voor beleggingsplatformen voorbij. En dat opent ook de deuren voor oplichters. 

Het begint bij een advertentie waarin staat dat iemand een enorme bak geld verdiend heeft met een bepaalde investering, bijvoorbeeld op Youtube of Facebook. Dit zijn soms bekende mensen, maar het kan ook dat er in algemene zit wordt gesteld dat er enorme winsten te behalen vallen. Vaak worden er in de reacties al wat neppe succesverhalen gedeeld, allemaal om jou te laten geloven dat je op een niet te missen kans bent gestuit. 

De vorm en boodschap verschilt per geval, maar het uiteindelijke doel blijft hetzelfde: jou overtuigen om op de link te klikken. Doe je dit, kom je op een legitiem ogende website uit. De sites zien er doorgaans professioneel en verzorgd uit, natuurlijk om het allemaal nog even wat betrouwbaarder te laten lijken. 

Voorbeeld van een neppe investeringssite

Op de website kom je waarschijnlijk nog wat succesverhalen tegen. Deze moet je over de streep trekken om de volgende stap uit te voeren, namelijk je gegevens invullen en een account aanmaken. 

Account aangemaakt? Dan begint de echte oplichting

Zodra ze je binnen hebben, gaat de truc offline verder. Je krijgt een belletje van een 'agent' van het platform, die jou gaat helpen met traden. Deze persoon stelt je waarschijnlijk een aantal normale vragen die een legitieme werknemer ook zou stellen, maar het gesprek gaat vervolgens vrij snel richting het doen van een transactie. 

Je moet een bedrag starten om het investeringsplan te starten. Als je de eerste transactie hebt uitgevoerd, krijg je inloggegevens voor de online-omgeving van het platform. Hier zie je dat je snel winst maakt; in werkelijkheid is dit gewoon een in elkaar geflanst grafiekje zonder enige waarde. 

Vervolgens zal de manager je vragen om meer geld te investeren. Stop je hier op een gegeven moment mee, krijg je te horen dat je geld moet betalen om je balans op te nemen. En niet veel later kom je erachter dat het allemaal een grote leugen was en dat je je geld kwijt bent. Daarbij heb je je creditcardgegevens blootgesteld aan criminelen. 

Voorkom dat je slachtoffer wordt met het ABC

Het feit dat er zo'n groot netwerk actief is, dat zich ook specifiek richt op Nederland, betekent dat oplichters denken hier buit te kunnen halen. Het is dus goed om je bewust te zijn van de risico's en jezelf hiertegen te wapenen. 

  • A = alert blijven
    • Investeer niet zomaar bij elke broker

    Er zijn er genoeg die je kunt vertrouwen, doe dus een beetje research voordat je overgaat tot een investering. Check altijd de reviews over een bepaald platform

    • B = bescherm jezelf
      • De eeuwige spreuk

    Als het te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat het ook. Ga niet blind af op voorgespiegelde winsten. En investeringen met bekende mensen als gezicht zijn eigenlijk altijd oplichting

      • Let op tijdsdruk

    Als je onder druk gezet wordt om snel een beslissing te maken, is dit vaak ook een teken dat er iets aan de hand zit. Neem altijd rustig de tijd voor een investering en doe gedegen onderzoek voordat je tot handelen overgaat

      • C = check altijd
        • Controleer het domein van een site

      Bijvoorbeeld door te kijken hoelang het al actief is. Als het nog niet lang online staat is het vrijwel altijd mis. Doe dit door de url in te vullen bij Whois Domain Tools

       

      Meer info over ABC en downloads

      Fake Investment Scams In Europe
      PDF – 5,1 MB 306 downloads

      Bron: group-ib.com, soundcloud.com, opgelicht.avrotros.nl

      Meer info over beleggingsfraude 

      Meer beleggingsfraude nieuws

      Beleggen in bitcoins? 80% verliezen al hun geld!

      De Autoriteit Financiële Markten (AFM) ontvangt meer vragen en klachten over dubieuze internationale valuta en cryptomunten. Buitenlandse partijen die deze beleggingen aanbieden, adverteren steeds vaker op sociale media. Dat het om beleggingen met grote risico’s gaat, laten de aanbieders in het midden. Nederlanders riskeren hierdoor veel geld te verliezen.

      Lees meer »