Dating Fraude


Dating fraude is een manier van fraude waarbij criminelen via datingsites slachtoffers verliefd maken en overhalen om geld te versturen. Middels dating fraude proberen criminelen via internet in te spelen op gebruikers van verschillende datingsites. Nadat het vertrouwen van het slachtoffer gewonnen wordt (dit duurt soms weken of maanden), probeert de fraudeur het slachtoffer op slinkse wijze te overtuigen om geld over te maken. Vaak via methodes die in Nederland lastig na te trekken zijn (bijvoorbeeld: Moneygram of Western Union). De exacte methode die de oplichters hanteren varieert per geval, maar er zijn een aantal herkenbare signalen die een belletje bij je moeten laten rinkelen als je met iemand in gesprek raakt op een datingsite.

Hoe gaat dating fraude in zijn werk?

Er zijn een aantal stappen die deze oplichters nemen om je in te palmen en je te overtuigen om geld naar ze over te maken. Probeer signalen zo snel mogelijk te herkennen en stappen te ondernemen.  De werkwijze van fraudeurs bestaat veelal uit onderstaande punten.

  • Slachtoffer kiezen

    Slachtoffers worden vaak nauwkeurig geselecteerd. Vaak worden mensen getarget die gevoelig zijn en eerlijkheid hoog in het vaandel hebben staan.
  • Sympathie kweken

    Ze schetsen een nare situatie voor zichzelf en proberen hiermee sympathie bij jou op te roepen. Ze komen vaak met verzonnen verhalen, waarbij ze claimen dat ze weduwe of weduwnaar zijn of alleen een kind hebben moeten opvoeden. Daarnaast claimen fraudeurs vaak dat een eerdere partner is vreemdgegaan.
  • Jouw problemen accepteren

    Een fraudeur staat er maar al te graag voor open om over al jouw problemen te praten. Je emotionele bagage neemt hij maar al te graag in ontvangst en hij zal je alles vragen over  het leed dat jou is aangedaan, zodat je daarna gemakkelijker bent in te palmen.
  • Je gedrag veranderen

    Door je ontzettend veel berichten te sturen, zowel overdag als ‘s avonds of zelfs midden in de nacht, probeert de fraudeur in te spelen op je emotie en meer ruimte in te nemen in je hoofd. Hij of zij wil dat je de hele dag alleen maar aan hem of haar denkt en dat jullie in recordtempo een super intieme relatie opbouwen.
  • Spiegelen

    Ze willen alles van je weten en proberen hier vervolgens handig op in te spelen. Als jij aangeeft van klassieke muziek te houden, zullen ze direct antwoorden dat ze de vierde symphonie van Bach prachtig vinden. Al jouw interesses zijn toevallig ook hun interesses. Ze proberen je gedrag zo goed mogelijk te spiegelen zodat jullie zoveel mogelijk gemeen hebben.
  • Afkappen

Zodra je iemand buiten jullie relatie erbij wilt halen zal de fraudeur dit snel afkappen. Ze willen immers niet ontdekt worden, en voor een derde persoon kan het soms makkelijker zijn om een oplichter te herkennen.

  • Je uit je comfort-zone halen

    Door jou dingen te laten doen die je nooit eerder hebt gedaan, proberen ze op je in te spelen. Het kan hier bijvoorbeeld gaan om foto’s van seksuele handelingen, waar ze je later mee kunnen chanteren. Maar ook bij een uiteindelijke betaling zal hij je vragen om snel te handelen en internationale betaalmethodes te gebruiken waar je waarschijnlijk nog nooit mee hebt gewerkt.
  • Een droom met je opbouwen

    Ze zullen altijd een scenario schetsen waarbij ze een droom met jou willen opbouwen. Wellicht doen ze alsof ze bijna met pensioen kunnen of vervroegd verlof krijgen vanuit het leger. Samen plannen jullie je fantasieleventje, iets waar hij maar al te graag aan meedoet.

Mijn geliefde vraagt om geld

Via een datingsite of sociaal medium heeft u plezierig contact met iemand uit het buitenland. U blijkt veel gemeen te hebben en uw online datingpartner is buitengewoon attent. Na enige tijd hangt de suggestie van een gezamenlijke toekomst in de lucht.

En dan is er ineens die vraag om financiële hulp. Vaak begint het met de belofte naar u toe te komen, maar daar komt plotseling iets tussen. Een ongeluk of ziekte bijvoorbeeld, of problemen met reisdocumenten. Om de reis toch mogelijk te maken, is geld nodig. In deze situatie is het bijna vanzelfsprekend dat u die financiële hulp biedt.

Veel van de meldingen die de Fraudehelpdesk krijgt, beschrijven een dergelijke situatie. De criminelen weten op vakkundige wijze uw vertrouwen te winnen en maken geraffineerd misbruik van uw hulpvaardigheid.

Alarmbellen

Omdat uw waarneming mogelijk onbewust beïnvloed is door romantische gevoelens, gaan de alarmbellen niet af. Misschien heeft u in alle vertrouwen al geld overgemaakt. De bedragen kunnen daarbij flink oplopen. De schadebedragen bij ons gemeld lopen vaak in de tien- tot honderdduizenden euro’s.

Maar wanneer moeten die alarmbellen dan afgaan? Hoe meer u herkent van de volgende kenmerken, hoe groter de kans dat u met een oplichter te maken heeft:

  • Uw datingpartner is een buitenlander/buitenlandse, vaak een Amerikaan of Engelsman maar ook andere nationaliteiten komen voor;
  • Uw manlijke datingpartner is vaak militair of een ondernemer die bijvoorbeeld in de olie-industrie zit;
  • Uw datingpartner bevindt zich vanwege zijn functie veelal in Afrika, Turkije of het Midden-Oosten, hoewel Azië en de Golf van Mexico ook bekende voorbeelden zijn;
  • Uw datingpartner gedraagt zich als de ridder op het witte paard of uw droomprinses;
  • Uw datingpartner belooft naar u toe te komen maar stuit op problemen;
  • Hij of zij kan door omstandigheden niet bij zijn of haar geld;
  • Uw datingpartner moet in dat verre land eerst nog (financiële) problemen oplossen. Hij of zij komt bijvoorbeeld net voor zijn of haar vertrek naar Nederland in het ziekenhuis terecht en moet de rekening daarvan voldoen maar kan dat door omstandigheden niet;
  • Uw datingpartner heeft (zicht op) een grote som geld, diamanten of goud maar heeft uw hulp nodig om dit vrij te spelen;
  • Uw datingpartner vraagt of hij vanwege omstandigheden zijn waardevolle bezittingen naar u kan sturen. U moet dan wel een betaling doen voor de verzending of ontvangst.

Deze lijst is niet compleet; de oplichters kennen een oneindig aantal smoezen en zetten die heel creatief in.

Wat moet u doen

Bevindt u zich in een dergelijke situatie? Mogelijk leest u dit artikel omdat er sprake is van enig wantrouwen. Een vervelend gevoel dat blijft sluimeren. Als dat het geval is, belt u dan alstublieft met de fraudehelpdesk via 088 – 786 73 72. De medewerkers van fraudehelpdesk zijn gespecialiseerd en kunnen u helpen de situatie te beoordelen. Samen met u kunnen ze kijken welke stappen eventueel nodig zijn.

We beseffen dat het bijzonder pijnlijk is om in deze situatie terecht te komen. Veel van onze melders noemen ook gevoelens van schaamte. Maar die schaamte is absoluut niet terecht.

De fraudeurs met wie u te maken heeft, zijn uiterst bedreven. Ze manipuleren dagelijks wereldwijd zeer geraffineerd hun slachtoffers. Jaarlijks ontvangt de fraudehelpdesk honderden meldingen van mensen die op deze manier slachtoffer zijn geworden van gehaaide criminelen.

Laat dus niemand u veroordelen. Dat u op deze wijze benaderd bent, is al verdrietig genoeg.

Lotgenoten spreken?

Slachtofferhulp Nederland heeft recent een online-community in het leven geroepen waar fraudeslachtoffers hun ervaringen met elkaar kunnen delen.

Herken datingfraude en misstanden met AI

DateWriter heeft een innovatieve AI-tool ontwikkeld die gebruikers helpt om datingfraude, golddiggers en andere misstanden in online dating te herkennen. Door anoniem je conversaties te analyseren, geeft de tool inzichten in de intenties van je gesprekspartner. Zo kan de AI bijvoorbeeld signalen van catfishing, benching (als iemand je als 'reserve' houdt) en textlationships (relaties die alleen via tekst lopen) opsporen. Ook kunnen tekenen van financiële interesse, zoals bij golddiggers, of onoprechte belangstelling in jou als persoon worden gedetecteerd. De gebruiker hoeft enkel een chatgesprek in te voeren, waarna DateWriter een gedetailleerd rapport levert met waarschuwingen en analyses. Dit helpt online daters om veiliger en bewuster te daten, met een grotere kans op oprechte verbindingen. De tool biedt daarnaast inzicht in of een match op zoek is naar een serieuze relatie of meer geïnteresseerd is in een oppervlakkige, fysieke connectie.

Europol info

DATING FRAUDE CCINL
PDF – 1,2 MB 966 downloads


September 2023
September 2022
Juni 2022
Mei 2022

Cybercriminelen doen zich voor op datingapps als slachtoffer seksueel misbruik: 'Kun je alsjeblieft bewijzen dat jij niet ook een seksueel misbruiker bent?'

Een redelijk onsmakelijke fraudetruc is ons recent ter ore gekomen. Er blijken oplichters actief die zich op datingapps als Tinder en Grindr voordoen als slachtoffers van seksueel misbruik, het vertrouwen winnen van degene met wie ze praten en vervolgens aan die persoon vragen zich te identificeren om 'te verifiëren dat ze geen seksueel misbruiker zijn'. In werkelijkheid blijkt deze verificatie niet helemaal te zijn wat je wordt verteld.

Lees meer »
Januari 2022
November 2021
Maart 2021

Een match made in heaven (of hel?): verliefd op een dating fraudeur

Veel mensen zijn actief op dating websites en apps. Juist nu, in een tijd waarin het lastig is om nieuwe mensen te ontmoeten door de corona-regels bieden zulke platforms een uitkomst. Ze vereenvoudigen de zoektocht naar liefde: met een paar muisklikken kunnen singles uit heel Nederland bereikt worden. Voor velen met succes, want steeds meer koppels ontmoeten elkaar online. Op het internet is echter niet alles wat het lijkt. De prins of prinses op het witte paard kan online oprecht overkomen, maar eigenlijk helemaal niet bestaan. Dat is waar dit artikel over gaat: online dating fraude.

Lees meer »
Januari 2021
December 2020

Verliefd op de persoon? Of op het profiel?

De Fraudehelpdesk is gisteren onder de noemer ‘verliefd op de persoon? Of op het profiel?’ een nieuwe bewustwordingscampagne gestart tegen dating fraude. In de eerste zes maanden van het jaar slaagden cybercriminelen erin om ruim 2,3 miljoen euro buit te maken van nietsvermoedende slachtoffers. Naast financiële schade hebben gedupeerden vaak ook last van emotionele schade.

Lees meer »
Mei 2020
December 2019

Dating fraude met 43% toegenomen

Het aantal slachtoffers van datingfraude in 2019 ten opzichte van 2018 met 43 procent toegenomen. Het gaat hier om mensen die opgelicht worden door iemand die beweert geïnteresseerd te zijn in een relatie.

Lees meer »