Beleggingsfraude in Europa, hoe we bijna rijk werden
English | Français | Deutsche | Español | Finland | Meer talen
Afgezien van gewone risico’s die worden gelopen bij het beleggen, zoals ‘leg nooit al uw eieren in de zelfde mand!’, geldt in het beleggingswereldje verschillende uitgangspunten die u ter harte moet nemen wanneer u ‘out of the blue’ wordt benaderd om te beleggen in aandelen, cryptocurrency of andere beleggingsvormen. 'Als een aanbod te mooi is om waar te zijn, dan is dat ook meestal niet waar'. Ook als u een uitzonderlijk beleggingsaanbod wordt gedaan onder tijdsdruk, moet u de boot afhouden.
Ponzifraude, werden meestal persoonlijk benaderd met als doel hen veelal geld te laten investeren in een project in het buitenland (wat de verificatie bemoeilijkt). Na aanvankelijke uitbetalingen van hoge rendementen, vallen de uitbetalingen stil en blijkt al het geïnvesteerde geld en de voorgespiegelde rendementen te zijn opgegaan aan veelal de extravagante levensstijl van de fraudeur. Ook blijkt dat geld van nieuwe inleggers deels is gebruikt om de rendementen van eerdere inleggers uit te betalen.
Bij dit type van beleggingsfraude is heel vaak de verdachte in persoon bekend bij het slachtoffer, dan wel is de ‘wonderbelegger’ vanuit zijn netwerk bij hem geïntroduceerd. Aangezien dit soort fraudeurs vaak zeer welbespraakt zijn en velerlei smoezen hebben om de uit te leggen waarom de beloofde uitbetalingen nog niet hebben plaatsgevonden is het noodzakelijk dat er tijdig aangifte van oplichting wordt gedaan bij de politie. Laat u dus niet aan het lijntje houden met allerhand loze beloften.
Een andere vorm van veel voorkomende beleggingsfraude is het aankopen via de telefoon van partijen goedkope (meestal Amerikaanse) aandelen die niet zijn genoteerd aan een betrouwbare aandelenbeurs. Een aanbod via de telefoon gedaan vanuit een callcenter, veelal vanuit het buitenland, (ook wel ‘cold calls’ genoemd) wordt in het beleggersjargon boilerroomfraude genoemd, omdat de callcentermedewerkers er op getraind zijn potentiële beleggers (de ‘targets’), na een inleidend gesprek, onder tijdsdruk te zetten om hen zo te verlokken aandelen te kopen.
Na de aankoop van een kleine lokpartij en de uitbetaling van een hoge winst, wordt de belegger door getrainde verkoper aangemoedigd grotere partijen aandelen te kopen. Na meerdere aankopen en wanneer de belegger aandringt om zijn aandelen te verkopen om de winst op te strijken, blijkt de verkooporganisatie de telefoons niet meer te beantwoorden en is veelal ook de bijbehorende website uit de lucht. De opgelichte slachtoffers blijven vervolgens radeloos achter. Het leek allemaal voorspoedig te gaan en zowel de boilerroommedewerker als de organisatie kwamen aanvankelijk zeer professioneel over.
Omdat boilerroommedewerkers veelal werken vanuit het buitenland, onder valse naam en de bankrekening waarop de gelden zijn gestort leeg is dan wel is opgeheven, is het vooruitzicht van schadeloos gesteld worden door een uitspraak in een strafzaak bijna illusoir. Wanneer er sprake is van een ‘ongoing’ boilerroom, is de kans op betrapping op heterdaad en het oprollen van de boilerroomorganisatie al dan niet onder een andere naam reëler. Dus doe aangifte, u vergroot daardoor de kans dat boilerroomfraudeurs op heterdaad kunnen worden betrapt, wanneer ze opnieuw actief worden onder een andere naam.
Een pump en dump gaat als volgt in zijn werk:
De organisatie achter de verkoop van een aandeel met een lage koers, hypt de koers via allerhand berichten in forums op internet en op andere wijzen, waarna de resterende aandelen in het bezit van de organisatie, wanneer ze een hoog koersniveau hebben bereikt, massaal in de verkoop worden gegooid. Het gevolg is dat door het dumpen van de aandelen de prijs van de aandelen instort en de aandelen bijna niets meer waard zijn.
Voorbeeld van een gehypt pennystockaandeel
De organisatie achter de pump en dump koopt een willekeurige cryptovaluta of token goedkoop in. Wanneer het team genoeg van deze heeft gekocht gaat het team de aangekochte cryptovaluta hypen. Dit doet men vaak via Telegram groepen of via Facebook.
De mensen die worden bereikt met deze hype denken dat ze rijk kunnen worden wanneer ze de cryptovaluta kopen. Dus mensen kopen de cryptovaluta. Omdat de cryptovaluta nu gehyped is en mensen kopen, stijgt de koers. Het team achter de pump en dump verkoopt hun aangekochte cryptovaluta wanneer de koers een bepaald doel bereikt. Hierdoor daalt de koers hard. Veel mensen die in de pump en dump zijn gestapt verkopen daarom ook hun cryptovaluta in paniek. Vaak tegen grote verliezen. (bron: https://slimbeleggen.com/cryptopedia/p/is-pump-en-dump-en-hoe-herken)
Het praktijkboek “Beleggen in gebakken lucht” uit 2009 van de hand van Frans Roest, heeft nog bijna niks aan actualiteitswaarde ingeboet en is o.a. te koop bij uitgeverij Kerckebosch.
Auteurs: mr. Frans Roest, Rogier Stijnen
Beleggingsfraude is aan orde van de dag. In dit boek ontdekt u vele vormen van beleggingsfraude, de signalen waaraan beleggingsfraude in vroeg stadium kan worden herkend, de juridische en praktische mogelijkheden om beleggingsfraude aan te pakken en de mogelijkheden voor slachtoffers om geleden schade te beperken.
Werking en voorbeelden van Ponzi-zwendel, boilerroom-zwendel en piramidespelen
Kenmerken die kunnen wijzen op een malafide beleggingsproduct
Door zwendelaars gehanteerde technieken om investeerders te werven
Bestuurlijke handhaving
Hoofdlijnen Wft
Toezicht en handhaving door AFM en DNB
Strafrechtelijke handhaving
Relevante strafbepalingen in strijd tegen beleggingsfraude
Strafrechtelijke sanctiemogelijkheden
Strafvorderlijke bevoegdheden
Preventie, voorlichting, schadeloosstelling
Deze uitgave is een samenwerking van Uitgeverij-Studiecentrum Kerckebosch en SSR (Studiecentrum Rechtspleging)
English | Français | Deutsche | Español | Finland | Meer talen
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) ontvangt meer vragen en klachten over dubieuze internationale valuta en cryptomunten. Buitenlandse partijen die deze beleggingen aanbieden, adverteren steeds vaker op sociale media. Dat het om beleggingen met grote risico’s gaat, laten de aanbieders in het midden. Nederlanders riskeren hierdoor veel geld te verliezen.
De AFM (autoriteit financiële markten) heeft 2.500 Nederlanders via een brief gewaarschuwd voor boilerrooms, dit zijn oplichters die een 'geweldig investeringsaanbod' hebben. In werkelijkheid is de aanbieding te mooi om waar te zijn en verlies je veel geld.
Momenteel circuleren er op social media en YouTube scam berichten en video's. Deze vorm van oplichting kenmerkt zich door de belofte dat als u een klein beetje cryptogeld zoals bijvoorbeeld bitcoin overmaakt u hier een veelvoud van terugkrijgt.
Een 23-jarige man uit Sneek is in Amsterdam opgepakt. Hij zou tientallen mensen via crypto mining hebben opgelicht. ,,Gratis geld bestaat niet.’’