De financiële schade als gevolg van datingfraude is de afgelopen twee jaar bijna verdubbeld. Dit jaar zijn alle slachtoffers gezamenlijk voor bijna 7 miljoen euro opgelicht. De fraudeurs gaan daarbij steeds geraffineerder te werk.
Verdubbeling van het schadebedrag
Tanya Wijngaarde, woordvoerster bij de Fraudehelpdesk, vertelt dat er dit jaar 544 meldingen van datingfraude zijn binnengekomen. Bij 218 mensen (40 procent) leidde deze vorm van fraude daadwerkelijk tot schade. Gezamenlijk gingen de slachtoffers voor bijna 7 miljoen euro het schip in met cybercriminelen. Gemiddeld waren ze 30.000 euro per persoon kwijt.
Dat is goed voor bijna een verdubbeling van het schadebedrag in twee jaar tijd. In 2019 kwam de financiële schade uit op ruim 3,7 miljoen euro. Ieder slachtoffer werd toen voor gemiddeld 17.000 euro belazerd. Soms lopen de schadebedragen door datingfraude op tot honderdduizenden euro’s, zo benadrukt de Fraudehelpdesk.
Gewiekster en geraffineerder
Om succesvol een slaatje te slaan uit verliefde slachtoffers, gaan internetcriminelen steeds gewiekster en geraffineerder te werk. Simpelweg om geld vragen is een doorzichtige tactiek, eentje die de meeste mensen direct door hebben. Oplichters verzinnen daarom allerlei andere manieren om mensen te bedonderen, bijvoorbeeld via nepvideo’s of nepbeleggingen.
“Niet iedereen laat zich meer in de luren leggen door een noodkreet om financiële hulp, en dus vragen oplichters niet altijd meer om geld, maar vertellen ze bijvoorbeeld quasinonchalant hoe ze zelf rijk van een bepaalde belegging werden. Als hun slachtoffers nieuwsgierig worden en ook gaan beleggen, blijkt het hele fonds fake en is hun geld weg”, zo vertelt Wijngaarde tegenover het AD.
Geen domme jongens
Cybercriminelen maken handig gebruik van het internet om slachtoffers te maken. Ze maken nepprofielen aan en kiezen voor foto’s met daarop knappe mannen of vrouwen. Via datingapps als Grindr en Tinder of sociale media benaderen de oplichters hun potentiële slachtoffers. Als iemand toehapt, dan beginnen de oplichtingspraktijken.
Fraudeurs die via datingapps slachtoffers maken, zijn geen domme jongens. Voordat ze hun doelwit benaderen, doen ze eerst grondig research. Ze bestuderen hun profielen op sociale media en raadplegen via internet allerlei openbare bronnen. Daarnaast is datingfraude een vorm van fraude die vaak een lange adem vergt. Om geld te verdienen moeten oplichters geduldig zijn.
Enkele tips
- Om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt van datingfraude, zijn er een aantal tips die je in acht kunt nemen. Om te beginnen kun je via Google Reverse Image Search controleren of de profielfoto niet van een ander is gestolen. Als je dezelfde foto op meerdere websites tegenkomt, kan dat een aanwijzing zijn dat er iets niet in de haak is.
- Voldoet de prins op het witte paard aan al jouw verwachtingen? Dan is het mogelijk te mooi om waar te zijn. Begint degene aan de andere kant ineens over geldzaken of een ‘doodzieke moeder’, kan dat een aanwijzing zijn dat hij (of zij) enkel op jouw geld uit is. Zeker als deze persoon meer dan eens om geld vraagt. Heeft degene telkens een smoesje klaarstaan waarom hij niet kan afspreken? Mogelijk is dat een tactiek om het slachtoffer aan het lijntje te houden.
- Het beste advies is wellicht om geen geld over te maken naar mensen die je niet persoonlijk kent. De kans dat je dan financieel opgelicht wordt, is hierdoor een stuk kleiner. Mocht je onverhoopt toch het slachtoffer worden van datingfraude, doe dan altijd aangifte bij de politie. Zo kan de politie een dossier tegen de oplichter opbouwen. De kans is namelijk groot dat jij niet het enige slachtoffer bent.
‘Verliefd op de persoon? Of op het profiel?’
Om mensen bewust te maken van datingfraude, lanceerde de Fraudehelpdesk eind vorig jaar de campagne ‘Verliefd op de persoon? Of op het profiel?’. Daarvoor werkte de instantie samen met het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV), het ministerie van Justitie en Veiligheid en Slachtofferhulp Nederland. Tevens deed de Fraudehelpdesk een beroep op Match Group, een bedrijf dat meerdere datingsite in zijn portfolio heeft, om het onderwerp onder de aandacht te brengen onder veertig-plussers.
Bron: fraudehelpdesk.nl, ad.nl, vpngids.nl
Meer info over dating fraude 》
Bekijk alle vormen en begrippen 》
Heeft u tips of verdachte activiteiten gezien online? Neem dan contact op met de politie. Telefonisch via het nummer 0900-8844 of online via het meld formulier. Uiteraard kunt u daarnaast ook tips melden bij Cybercrimeinfo.
Meer nieuws over dating fraude
De duistere kant van online dating: Een onderzoek naar dating fraude
De foto's zijn gecreëerd met AI; de afgebeelde personen bestaan niet echt.
Een goede eerste indruk belangrijker dan cyberbeveiliging?
English | Français | Deutsche | Español | Finland | Meer talen
Het is niet strafbaar, maar “Waar ben ik mee bezig? Dit kan echt niet ”
English | Français | Deutsche | Español | Meer talen
Cybercriminelen doen zich voor op datingapps als slachtoffer seksueel misbruik: 'Kun je alsjeblieft bewijzen dat jij niet ook een seksueel misbruiker bent?'
Een redelijk onsmakelijke fraudetruc is ons recent ter ore gekomen. Er blijken oplichters actief die zich op datingapps als Tinder en Grindr voordoen als slachtoffers van seksueel misbruik, het vertrouwen winnen van degene met wie ze praten en vervolgens aan die persoon vragen zich te identificeren om 'te verifiëren dat ze geen seksueel misbruiker zijn'. In werkelijkheid blijkt deze verificatie niet helemaal te zijn wat je wordt verteld.
Hoe herken je nep advertenties op websites waar sekswerkers kunnen adverteren?
Op websites waar sekswerkers kunnen adverteren, staan minstens 300 advertenties waar klanten mee worden opgelicht. Achter deze advertenties gaan oplichters schuil, die via gestolen afbeeldingen mannen naar hun profiel lokken. Zodra zij een afspraak willen maken, moeten ze vooruit betalen en komt het nooit tot een ontmoeting. Dat blijkt uit onderzoek van Pointer (KRO-NCRV).
‘Pig butchering scam’ wereldwijd in opmars, ook in Nederland reeds slachtoffers
Datingfraude is geen nieuw fenomeen en ook beleggingsfraude kennen we al langer, maar een combinatie van de twee is nieuw. De uit Azië afkomstige oplichtingstruc ‘Pig butchering scam’ of ook wel ‘Sha Zhu Pan’ in het Chinees, maakt wereldwijd een opmars en heeft inmiddels ook in Nederland slachtoffers gemaakt.
Een match made in heaven (of hel?): verliefd op een dating fraudeur
Veel mensen zijn actief op dating websites en apps. Juist nu, in een tijd waarin het lastig is om nieuwe mensen te ontmoeten door de corona-regels bieden zulke platforms een uitkomst. Ze vereenvoudigen de zoektocht naar liefde: met een paar muisklikken kunnen singles uit heel Nederland bereikt worden. Voor velen met succes, want steeds meer koppels ontmoeten elkaar online. Op het internet is echter niet alles wat het lijkt. De prins of prinses op het witte paard kan online oprecht overkomen, maar eigenlijk helemaal niet bestaan. Dat is waar dit artikel over gaat: online dating fraude.
"Ze zijn verward, gekwetst en bang dat ze hun geld nooit meer zullen terugzien"
》Choose your language
Verliefd op de persoon? Of op het profiel?
De Fraudehelpdesk is gisteren onder de noemer ‘verliefd op de persoon? Of op het profiel?’ een nieuwe bewustwordingscampagne gestart tegen dating fraude. In de eerste zes maanden van het jaar slaagden cybercriminelen erin om ruim 2,3 miljoen euro buit te maken van nietsvermoedende slachtoffers. Naast financiële schade hebben gedupeerden vaak ook last van emotionele schade.
Datingfraude eerste kwartaal 2020 stijgt naar 1,2 miljoen
Slachtoffers van datingfraude hebben in het eerste kwartaal van dit jaar ruim 1,2 miljoen euro aan schade gemeld bij de Fraudehelpdesk. Dat is een grote stijging ten opzichte van dezelfde periode in 2019, toen het schadebedrag na de eerste drie maanden nog op ruim 700.000 euro stond.
Dating fraude met 43% toegenomen
Het aantal slachtoffers van datingfraude in 2019 ten opzichte van 2018 met 43 procent toegenomen. Het gaat hier om mensen die opgelicht worden door iemand die beweert geïnteresseerd te zijn in een relatie.