Hacking

Handleiding Hacking
PDF – 721,0 KB 346 downloads

Hacking betekent dat iemand toegang probeert te krijgen tot de gegevens van iemand anders, via het gebruik van computers (smartphones) en het netwerk (Internet). Het is strafbaar als dit gebeurt zonder toestemming van de eigenaar van die gegevens.

Meestal gaat het om het stelen van belangrijke informatie. Niet zozeer om het plunderen van iemands bankrekening. Voor een beetje hacker (spreek uit als hekker) is dat kruimelwerk. Nee, de echte hacker wil vitale internetverbindingen ontwrichten, angst zaaien en chaos veroorzaken. Soms gaat het ook om chantage. Dat iemand geld wil, veel geld. Omdat hij anders bekend zal maken (doxware) wat hij allemaal heeft gehackt. Of zijn informatie aan de concurrentie (of de vijand) zal doorspelen. En dat is niet zo prettig voor degenen die dat geheim willen houden. Vaak worden dat soort zaken stilzwijgend geregeld. Om belangrijke figuren uit de wind te houden en geen paniek te veroorzaken.

Gegevens stelen kan op verschillende manieren

Door iemand te dwingen zijn gegevens te vertellen (door bedreiging of chantage), het achterhalen van iemands inloggegevens (door deze te raden of slimme vragen te stellen), of door te hengelen naar gegevens via slimme trucs, phishing genoemd. Het kan ook met programma's die allerlei combinaties proberen (bruteforcing).

Met het woord 'hacker' wordt de persoon bedoeld die inbreekt in bepaalde computersystemen.

Hackers kun je grof weg indelen in drie groepen namelijk de...

  • White Hat-Hacker

Een White Hat hacker (soms ook wel 'ethisch hacker' genoemd) breekt in een computersysteem en vermeld het netjes aan degene die er verantwoordelijk voor is. Dit is niet strafbaar.

  • Grey Hat-Hacker

Een Grey Hat hacker breekt ook in en meld het ook netjes, maar vervolgens doet degene er niks mee. Dan maakt de hacker een programma waarmee anderen mensen (dat hoeven dus geen hackers te zijn) ook het systeem in kunnen. Dit is ook niet strafbaar want de verantwoordelijke weet van het lek en doet er vervolgens niks mee.

  • Black Hat-Hacker

Dit zijn de hackers die echt slechte bedoelingen hebben. Hier gaat het dus om bijvoorbeeld een virus op je computer te plaatsen en dan geld vragen om het te verwijderen Ransomware genoemd. Het gaat hier soms om duizenden euro's. Wees dus ook voorzichtig wat je allemaal download op het internet. Dit is strafbaar, maar hackers kunnen goed hun identiteit geheim houden. Een proxyserver* of VPN gebruiken is al soms genoeg om de hacker moeilijker te kunnen achterhalen.

Steeds meer

Dat criminelen steeds vaker via internet opereren heeft te maken met de toename van het internetgebruik. Niet alleen via de computer, maar ook via smartphone en tablet zijn we continu online. Zelfs televisies, netwerkschijven, printers, mediaspelers en radio’s beschikken over een internetaansluiting. Daarnaast is in steeds meer huizen een met internet verbonden thermostaat en verlichting te vinden. Huishoudens veranderen in zogeheten ‘smarthomes’, waarin bijna elk apparaat voorzien is van een aansluiting, tot aan de stofzuiger en wasmachine aan toe. Het fenomeen van apparaten met een internetaansluiting wordt ook wel ‘Internet of Things’ (IoT) genoemd. Zonder tussenkomst van een gebruiker sturen ze continu informatie het internet op. Dat kan handig zijn, je krijgt bijvoorbeeld bericht dat de was klaar is. Maar voor een hacker vormen die apparaten een extra mogelijkheid om binnen te dringen in het thuisnetwerk.

Ieder apparaat dat is verbonden met internet levert een potentieel risico op. Via een slecht beveiligd apparaat kan een hacker de rest van het thuisnetwerk bespioneren, informatie stelen of zelfs geld buitmaken.

Of een apparaat goed beveiligd is, kan een gemiddelde consument niet beoordelen. Een goede beveiliging van het netwerk wordt dus steeds noodzakelijker.

proxyserver* is een computer die als tussenstation dient tussen de gebruiker en het internet.

De Hacktivisten

Soms zijn er ook andere redenen om een systeem binnen te dringen, denk hierbij aan 'Hacktivisten'. Deze hackers hebben vaak een sociaal, ideologisch, of politiek doel met hun hacks. Ze maken data publiekelijk of passen de inhoud van een webpagina aan (defacen) door een sociaal-politieke boodschap.

Hier een voorbeeld van het hackers collectief 'Edalat Ali'  die beelden publiceerde van de beveiligingscamera’s van de Evin Gevangenis in Teheran. Volgens het Nieuwsagentschap van de Mensenrechten eist de groep de hack op van de beveiligingscamera’s van de gevangenis, waarin beelden te zien zijn uit de controlekamer en mishandeling van gevangenen door gevangenispersoneel.

Politie info

Politie - Hacken
PDF – 79,7 KB 1205 downloads
Handleiding Hacking
PDF – 721,0 KB 319 downloads


Oktober 2024
September 2024
Juni 2024
Maart 2024
Februari 2024
Oktober 2023
September 2023
Augustus 2023
Juli 2023
Oktober 2022
September 2022
Augustus 2022
Juli 2022
Juni 2022

Het Wachtwoorden als ‘beveiliging’

Een op de vijf Nederlanders gebruikt de naam van hun huisdier, kind of favoriete voetbalclub in hun wachtwoorden. Dit blijkt uit een onderzoek van Beyond Identity. Voor dit onderzoek werden duizend Nederlanders ondervraagd naar de manier waarop ze wachtwoorden inzetten. Hun antwoorden brengen veel voorkomende valkuilen rond het gebruik van wachtwoorden aan het licht.

Lees meer »
Mei 2022
April 2022
Maart 2022

We hebben een ongebruikelijke aanmeldpoging opgemerkt op een apparaat of locatie die je normaal gesproken niet gebruikt. Was jij dit?

De meeste online diensten hebben een ingebouwd beveiligingssysteem dat u waarschuwt wanneer er “ongewone” activiteit op uw account wordt gedetecteerd. Zo sturen diensten bijvoorbeeld meldingen over pogingen tot het opnieuw instellen van het telefoonnummer en e-mailadres die aan de account zijn gekoppeld, of het wachtwoord. Toen dit soort berichten gemeengoed werd, probeerden ondernemende cybercriminelen natuurlijk dit mechanisme na te bootsen om gebruikers aan te vallen.

Lees meer »
Februari 2022

Lichaamsfuncties meten via smart watches, smart bands en slimme pleisters is dat veilig?

De versnelde digitalisering van de zorgsector met onder meer monitoring op afstand brengt nieuwe veiligheidsrisico’s met zich mee. Alle Nederlandse zorgaanbieders hebben de afgelopen twee jaar vanwege de coronapandemie e-health diensten uitgerold. Bij 70 procent hiervan werden 'wearable devices' ingezet. Security-aanbieder Kaspersky stelt dat er steeds meer kwetsbaarheden in deze devices zitten die het cybercriminelen mogelijk maken data te stelen of devices over te nemen.

Lees meer »
December 2021
November 2021

Voorkom hacking met een ‘Security key’ als Tweestapsverificatie

Internetcriminelen bedenken telkens wat nieuws om achter jouw persoonsgegevens te komen. Gelukkig wordt er ook vaak weer iets bedacht om jezelf te beschermen, zoals het inmiddels bekende Tweestapsverificatie. Maar met een zogeheten security key kun je jouw gegevens nóg beter beschermen. We leggen uit hoe het werkt en hoe jij zo’n fysieke beveiligingssleutel kunt gebruiken.

Lees meer »
Oktober 2021
September 2021

Apple: “Installeer per direct de beveiligingsupdate”

Software- en elektronicagigant Apple roept gebruikers van iPhones, MacBooks, iPads en horloges op om zo spoedig mogelijk een beveiligingsupdate te installeren. Dat heeft alles te maken met een ernstig beveiligingslek in de iMessage-app: het was mogelijk om zonder enige interactie van de gebruiker de zogenaamde Pegasus-spyware te installeren. Daarmee kunnen foto's en e-mails worden gestolen, maar ook de microfoon en camera kunnen op afstand worden ingeschakeld.

Lees meer »
Augustus 2021

Hoe hackers al uw sms-berichten kunnen zien en 2FA-beveiliging kunnen omzeilen

Voor een veilige toegang tot online diensten van vandaag is het niet voldoende om alleen een login en een sterk wachtwoord te gebruiken. Een recent onderzoek heeft uitgewezen dat meer dan 80% van alle hack aanvallen te wijten zijn aan zwakke wachtwoorden. Daarom is het gebruik van tweefactorauthenticatie (2FA) een noodzaak geworden. Het biedt een extra beveiligingslaag. Volgens de gegevens blokkeren gebruikers die 2FA inschakelen ongeveer 99,9% van de geautomatiseerde aanvallen. 

Lees meer »

"Criminelen spelen handig in op de behoefte om overal maar online te zijn"

Inloggen op een website, terwijl je verbinding maakt met een openbare wifi-verbinding. De meeste Nederlanders kennen de risico’s, toch past het merendeel z’n surfgedrag niet aan. Vooral jongeren zijn laks. Dat blijkt uit onderzoek van VPN.nl onder 1.075 Nederlanders, uitgevoerd door Panelwizard. Alleen in Nederland zijn er al zo’n 2 miljoen gratis wifi-hotspots, bijvoorbeeld bij treinstations, luchthavens, hotels, campings en horecagelegenheden.

Lees meer »
Juli 2021

Energietransite biedt kansen voor hackers

De overgang naar een duurzame energievoorziening maakt het Nederlandse stroomnet kwetsbaarder voor hackers. Als zij zonnepanelen en laadpalen hacken, kan dat grote maatschappelijke en economische gevolgen hebben. Extra toezicht moet problemen voorkomen.

Lees meer »

Pas op met "updaten van Kaseya"

Hackers proberen munt te slaan uit de crisis rondom de VSA-software van ICT-dienstverlener Kaseya. Ze hebben een spamcampagne opgezet waarbij ze potentiële slachtoffers proberen over te halen om een beveiligingsupdate te installeren die de kwetsbaarheid in VSA verhelpt. In werkelijkheid halen nietsvermoedende slachtoffers een Cobalt Strike payload binnen die een achterdeur toevoegt aan het bedrijfsnetwerk. Op deze manier proberen ze het netwerk binnen te glippen en malware te installeren.

Lees meer »
Juni 2021

Computersystemen Nederlandse politie, “Het enige wat we zeker wisten: de Russen zijn binnen”

In 2017 wisten Russische hackers diep binnen te dringen in de computersystemen van de Nederlandse politie. Die had op dat moment zijn handen vol met het strafrechtelijk onderzoek naar het neerschieten van vlucht MH17. De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) kwam de hack op het spoor. Deze ontdekking leidde tot ‘grote paniek’. Of en welke informatie door de hackers is buitgemaakt, is onbekend.

Lees meer »

Operatie Trojan Shield groot succes 800 aanhoudingen

De FBI heeft wereldwijd 800 man gearresteerd en bijna 50 miljoen dollar in beslag genomen. Daarvoor luisterde de Amerikaanse handhavings- en opsporingsdienst achttien maanden lang versleutelde communicatie van criminelen af. De arrestaties zijn verricht in zestien landen, waaronder Nederland.

Lees meer »
Mei 2021

WhatsApp gehackt, dat overkomt mij niet

Cybercriminelen slaagden er afgelopen jaar in om de WhatsApp-accounts van verschillende politici over te nemen. Het gaat om de accounts van leden van de Eerste en Tweede Kamer, Hoge Colleges van Staat en ambtenaren van meerdere ministeries. De oplichters probeerden op deze manier geld te verdienen, maar er hadden ook vertrouwelijke gegevens buitgemaakt kunnen worden.

Lees meer »
April 2021

Hij kocht 3,7 miljoen inloggegevens op het darkweb

Een 27-jarige man uit Arnhem moet maar liefst 27 maanden de cel in voor grootschalige hacking. Hij brak in op bijna 14.000 online accounts om luxe producten te bestellen op naam van een ander. Naast een gevangenisstraf moet de dader ook een geldboete van 10.000 euro betalen.

Lees meer »
Maart 2021

Hackers plaatsten achterdeur in 'Hypertext Preprocessor' (PHP)

Hackers zijn erin geslaagd om een backdoor te plaatsen in de officiële Git-repository van programmeertaal PHP. Ze voerden twee commando’s in die zich voordeden als kleine aanpassingen. In werkelijkheid konden ze door deze wijzigingen een 'remote code execution' uitvoeren. Daarmee is het mogelijk om websites die op PHP draaien aan te vallen. Het lek werd op tijd ontdekt en gedicht, zodat er geen websites die op PHP-draaien de dupe zijn van de backdoor.

Lees meer »