Cybercriminelen maken misbruik van de woningnood

Gepubliceerd op 12 mei 2021 om 15:00

Koopwoningen die voor veel mensen onbetaalbaar worden, jarenlange wachtlijsten voor een huurwoning, Nederland heeft een groot tekort aan huizen. Op allerlei manieren proberen cybercriminelen een slaatje te slaan uit dergelijke crisissen, is het nu de coronacrisis of de woningcrisis. Zo ook voor de website Hurenmethuurtoeslag.nl. De website en de bijbehorende Facebookpagina 'Huren met huurtoeslag' zijn van oplichters die niet-bestaande huurwoningen aanbieden.  Ben jij wanhopig op zoek naar een betaalbare huurwoning? Doe dan geen zaken met deze malafide bemiddelaar, want een woning zul je via deze site in ieder geval niet vinden.

Zelfde stijl

De Facebookpagina doet ons qua stijl een beetje denken aan de oplichterspagina 'Woning huren in Amsterdam? Like ons!', die enkele maanden geleden eindelijk van Facebook is geknikkerd nadat Opgelicht?! er meerdere malen aandacht aan had besteed. Ook qua chronologie zou het kunnen kloppen dat de oplichters naar deze nieuwe pagina zijn overgestapt

Wie er ook achter zit, de werkwijze van beide pagina's is in ieder geval identiek: ze bieden verdacht goedkope huurwoningen aan op A-locaties, je moet alleen wel inschrijfgeld betalen om te mogen reageren. En dan blijft het natuurlijk stil, want een verhuurder die helemaal niet bestaat, is uiteraard ook niet in de gelegenheid om op jouw aanvraag te reageren.

Werkwijze oplichting

De landingspagina van de website schetst een idyllisch, pittoresk, oer-Hollands beeld. Een weiland met wat molens en boerderijtjes, heerlijk aan het water. Ruimtelijk, weids, rustig, de perfecte omstandigheden voor jouw toekomstige woongenot. Woongenot dat dankzij Hurenmethuurtoeslag.nl binnen handbereik is, zo wordt gesuggereerd.

De werkelijkheid is echter een stuk minder rooskleurig. Op een overkokende, zeer krappe woningmarkt zijn er niet alleen praktisch geen betaalbare koopwoningen meer beschikbaar, schappelijk geprijsde en ruimtelijke particuliere huurwoningen met huurprijzen onder de liberalisatiegrens waardoor je óók nog huurtoeslag kunt aanvragen zijn anno 2021 vrijwel onmogelijk te vinden.

Wat in ieder geval niet bestaat, zijn appartementen tussen de 60 en 80 vierkante meter met twee of drie slaapkamers voor huurprijzen tussen de 700 en 800 euro per maand. De woningen uit onderstaande voorbeeld bevinden zich volgens de Facebookpagina zogenaamd in Amersfoort, en wie enigszins op de hoogte is van marktconforme huurprijzen op verschillende locaties in Nederland, weet dat dat simpelweg niet kán kloppen:

Niet-bestaand woningaanbod op de Facebookpagina van de oplichters

Wat is dan de truc, vraag je je af. Dat is eenvoudig. Wil je kunnen reageren, dan moet je een zogenaamd Premium-account aanmaken, en dat kost € 24,95. Dat Premium-account biedt volgens de website de volgende voordelen:

  • Reageren op het aanbod woningen
  • Direct in contact met de verhuurder
  • Eenmalig bedrag
  • Geen terugkomende kosten zoals bij andere sites
  • Direct het nieuwste aanbod
  • Meteen na ontvangst van betaling kan u reageren op het aanbod

Een Premium-account aanmaken kost je € 24,95

Onder het mom van 'nooit geschoten is altijd mis' zijn er veel mensen die de gok maar wagen, en dat is een slim en doortrapt businessmodel. Vrijwel niemand doet aangifte voor dergelijke bedragen, en je kunt als potentiële huurder immers nooit met volledige zekerheid weten dat de verhuurder écht niet bestaat. Uit privacyoverwegingen zal de bemiddelaar geen informatie verstrekken over diens identiteit, is een excuus waar dergelijke oplichters zich vaak op beroepen.

Maar als er honderden wanhopige woningzoekenden zijn die dat inschrijfgeld betalen zonder ook maar enige kans te maken op een woning, dan loopt iemand er wel lekker mee binnen. Snel verdiend, als je je bedenkt dat je alleen maar wat advertentieteksten moet verzinnen en wat foto's van Funda of Pararius moet stelen.

Hieronder een greep uit de selectie. Dat kan toch simpelweg niet kloppen?

In deze tijd is het voor woningzoekenden bepaald niet makkelijk, en de bitterharde realiteit is dat er simpelweg amper betaalbare, ruimtelijke huurwoningen meer zijn. Als je dan toch aanbieders treft die claimen betaalbare woningen te kunnen regelen, is dat eigenlijk altijd reden om heel kritisch te zijn en dat zogenaamde aanbod met de nodige argwaan en scepsis te bekijken.

Laat je er uit wanhoop in ieder geval niet toe verleiden om toch inschrijfgeld te betalen. Het gaat weliswaar om kleine bedragen, maar wie alle betalingen van potentiële woningzoekenden optelt, kan zich niet aan de indruk onttrekken dat dit kennelijk toch wel een lucratieve bezigheid moet zijn. Een woning zul je via de website Hurenmethuurtoeslag.nl en de bijbehorende Facebookpagina in ieder geval niet vinden.

Bron: anoniem, politie.nl, opgelicht.avrotros.nl

Meer info over malafide websites lees je hier

Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier.

Malafide websites gerelateerde berichten

“Nu al vijf keer meer aangiftes ontvangen van malafide webwinkels”

Koopjesjagers op internet zijn afgelopen maanden op grote schaal opgelicht. Bij de politie kwamen nu al vijf keer meer aangiftes binnen tegen webwinkels die niet leverden wat ze beloofden vergeleken met heel 2019. Nu het koopjesjagen in aanloop naar Black Friday is begonnen en de feestdagen snel volgen, vreest de politie dat het daar niet bij blijft.

Lees meer »