Digitale Fraude (algemeen)



November 2023
Oktober 2023
Mei 2023
Februari 2023
Januari 2023

Tweede kamer bezorgd over kunstmatige intelligentie en ChatGPT

De Tweede Kamer is bezorgd over de huidige ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie en de manier waarop ChatGPT wordt ingezet. Er bestaat angst dat deze technologische hulpmiddelen de kwaliteit van het onderwijs negatief beïnvloeden. Bovendien wordt er getwijfeld over de ethische implicaties van het gebruik van deze technologie.

Lees meer »
Juli 2022
Juni 2022
April 2022

Online opgelicht? Tóch je geld terug!

Een proef waarbij zoveel mogelijk wordt gedaan voor slachtoffers van online oplichting, is volgens de deelnemers zinvol. Tijdens de proef is geprobeerd om de slachtoffers in elk geval hun geld terug te laten krijgen. Dit lukte in meer dan een kwart van de gevallen geheel. In nog eens een kwart van de gevallen kregen de slachtoffers hun schade gedeeltelijk vergoed.

Lees meer »
Maart 2022

Jongeren vaker slachtoffer dan ouderen

Zestien procent van de Nederlandse bevolking kwam in 2020 in aanraking met fraude. Dit blijkt uit een eerste, uitgebreide slachtofferstudie naar fraude in Nederland, uitgevoerd onder leiding van prof. dr. Marianne Junger van de Universiteit Twente. ‘Op basis van de gemelde schade in het onderzoek schatten we de totale schade jaarlijks op € 2,75 miljard’, aldus Junger.

Lees meer »
Februari 2022
December 2021
Augustus 2021

Marktplaats oplichting voorkomen en herkenen

Sommige bedrijfsnamen zijn bij bijna iedere Nederlander bekend: Unox, Hema en: Marktplaats. De tweedehands handel website is al sinds 1999 actief en wordt tegenwoordig door miljoenen Nederlanders gebruikt. Met een kleine 350.000 advertenties per dag krijgen er behoorlijk wat spullen een tweede leven. Dat gaat soms om een paar sneakers, maar ook om elektronica, auto’s en zelfs luxegoederen als klassieke Rolex horloges. Het zal je dan ook niet verbazen oplichters en andere criminelen dit zien als een volle appelboom waar flink wat geplukt kan worden.

Lees meer »
Juli 2021
Juni 2021
April 2021

Online achteraf betalen, niet geheel zonder risico's

Afterpay bevat een lek waardoor het ‘kinderlijk eenvoudig’ is om onschuldige slachtoffers te maken. Het is mogelijk om via een webshop een bestelling te plaatsen en de factuur naar een ander te sturen. Het bedrijf claimt echter al zijn zaakjes op het gebied van fraudebestrijding op orde te hebben.

Lees meer »
Februari 2021
December 2020
November 2020

'Internetoplichters hebben 21 dagen de tijd om het geld terug te storten'

Opgelicht op Marktplaats? Slachtoffer geworden van WhatsApp-fraude? Binnenkort hoef je niet meer met lede ogen toe te kijken. Banken gaan namelijk NAW-gegevens (Naam, Adres en Woonplaats) verstrekken van oplichters die via internet nietsvermoedende burgers hebben opgelicht. De banken werken op dit moment de procedure uit en streven ernaar om deze in januari 2021 in te voeren.

Lees meer »
Augustus 2020
Juni 2020

Steeds meer cybercriminelen op Instagram

Cybersecurity experts wijzen erop dat er steeds meer oplichters actief zijn op Instagram. Doordat bij het sociale medium de nadrukt ligt op levendige beelden en kwaliteit content hebben cybercriminelen het gemakkelijk om zich voor te doen als echte, goedbedoelende mensen. 

Lees meer »
April 2020

Kinderen worden opgelicht via Instagram en Snapchat

Bij Opgelicht?! komen verhalen binnen van ouders met enorme telefoonrekeningen. De oorzaak: één van de kinderen dacht onschuldig wat geld te verdienen door een paar telefoontjes te plegen. Jongeren worden via social media zoals Snapchat en Instagram benaderd door een anoniem en vreemd account met de vraag of ze snel en makkelijk geld willen verdienen. Goed verdienen, toch?

Lees meer »
Maart 2020

Rabobank dupe van fraude in omgeving Breda

Rabobank heeft mogelijk voor zeker 400.000 euro schade geleden door toezending van bankpasjes en pincodes naar aanvragers met een gestolen identiteit. Dat bleek tijdens een rechtszaak in Breda tegen een 38-jarige Nigeriaan, die zich zou hebben laten gebruiken als ‘geldezel’.

Lees meer »
Januari 2020

Populaire online fraudetrucs anno 2020

Vissen naar persoonlijke informatie blijft voor fraudeurs een populaire vorm van internetfraude. Een op de tien Nederlanders heeft inmiddels weleens in een bericht op een foute link geklikt. Wat zijn de nieuwste trucs?

Lees meer »
November 2019

Stijging internetoplichting

De politie heeft dit jaar 200 malafide webshops gesloten. Dat heeft Gijs van der Linden, teamleider van het Landelijk Meldpunt Internetoplichting (LMIO) van de politie bekendgemaakt in de uitzending van Radar. Daarnaast kon Van der Linden melden dat het aantal aangiftes over online oplichting met 7% is toegenomen tot een totaal van 47.000.  

Lees meer »
Oktober 2019

10% kreeg geld terug na online oplichting

1 op de 10 mensen die in 2018 zijn opgelicht bij een online aankoop heeft de schade vergoed gekregen. Een derde had na het incident minder vertrouwen in digitale veiligheid, 4 op de 10 slachtoffers hadden ook emotionele gevolgen na het delict. Dat meldt het CBS in de week van de veiligheid en de maand van de cybersecurity.

Lees meer »
September 2019

Recordaantal Nederlandse servers plat in actie tegen illegale tv

Een internationale actie van politie en Justitie heeft servers offline gehaald waarmee criminelen toegang tot betaalzenders faciliteerden voor derden. Toegang tot video streaming diensten maar ook toegang tot live uitgezonden voetbalwedstrijden werd zo verkocht voor spotprijzen. Via zelf opgezette server infrastructuur vingen de cybercriminelen uitzendingen en streams op om die dan gestript van eventuele encryptie weer door te sturen naar eigen IPTV-decoderkastjes bij eindgebruikers.

Lees meer »
Juni 2019

Vier aanhoudingen in onderzoek Marktplaats oplichting in regio Zeeland West-Brabant

Financiële rechercheurs van district De Markiezaten en agenten van de politieteams Bergen op Zoom en Roosendaal hebben de afgelopen tijd samen zaken opgepakt waarbij sprake was van oplichting via Marktplaats. Drie onderzoeken hebben inmiddels geleid naar vier verdachten. Twee verdachten zijn, gisteren, donderdag 13 juni, op hun woonadres aangehouden en overgebracht naar een politiebureau voor verhoor. Eén verdachte is op 1 april jl. aangehouden en verhoord. De vierde verdachte is uitgenodigd om een verklaring af te komen leggen. Deze man heeft zich nog niet gemeld en staat inmiddels gesignaleerd in het politiesysteem.

Lees meer »
Mei 2019

Jongeren bestraft voor betrokkenheid bij internetoplichting

Voor 23 jongeren uit Rotterdam, in de leeftijd van 15 tot 22 jaar, zag afgelopen weekend er anders uit dan verwacht. Zij zaten een dag op het politiebureau op verdenking van betrokkenheid bij internetoplichting en witwassen. Op het politiebureau waren reclasseringsmedewerkers, rechercheurs , officieren van justitie en een advocaat aanwezig, om de jongeren diezelfde dag nog te wijzen op hun gedrag en zo nodig een straf op te leggen.

Lees meer »
April 2019

1,7 miljoen schade via bitcoinadvertenties met nepcitaten BN'ers

Steeds meer mensen trappen in frauduleuze advertenties voor bitcoin investeringen. De adverteerders gebruiken nep citaten van BN'ers om mensen te verleiden. Geïnteresseerden krijgen hoge winsten voorgespiegeld, maar die blijven in de praktijk uit. Bij de Fraudehelpdesk zijn in 2018 en 2019 verspreid over vijf verschillende frauduleuze websites 1,7 miljoen euro aan schademeldingen binnengekomen, het grootste deel in 2019. Dat is waarschijnlijk nog maar een deel van de werkelijke schade, omdat niet iedereen zich meldt.

Lees meer »
Februari 2019
Januari 2019

Aanhouding in Breda op verdenking van Internetoplichting

Politiemensen hebben donderdagochtend 24 januari 2019 in een politiebureau in Breda een 19-jarige man uit Made aangehouden op verdenking van internetoplichting. De man meldde zich op het bureau, nadat duidelijk was geworden dat de politie naar hem op zoek was. Hij wordt er van verdacht minstens 17 mensen te hebben opgelicht via een verkoopsite. Hij bood spullen te koop aan, maar leverde de spullen na betaling nooit aan de kopers.

Lees meer »
December 2018

Cybercrimineel aangehouden in Venlo (NL)

Eerder dit jaar ontving het Landelijk Meldpunt Internetoplichting (LMIO) diverse meldingen van oplichting. Nadat dit meldpunt de meldingen en informatie verzameld had,  is het onderzoek overgedragen aan de recherche van Eenheid Limburg.Op dat moment lagen er meldingen van gedupeerden uit Oostenrijk, België, Duitsland en Nederland. De slachtoffers kochten via webshops producten als fietsen en drones. Ondanks het doen van de vereiste betalingen, ontvingen ze hun aankopen echter nooit. Onderzoek leidde uiteindelijk tot een 70-jarige Venlonaar, die vanochtend in Asten werd aangehouden. Hij wordt verdacht van internetoplichting voor een totaalbedrag van zo’n € 160.000,-.

Lees meer »
November 2018

Weer oplichting via nep betaalverzoeken (Tikkie fraude)

De politie heeft weer een waarschuwing gegeven voor oplichting via nep betaal verzoeken. Aanleiding zijn slachtoffers die vorige week aangifte deden. De oplichters benaderen personen die spullen via verkoopsites aanbieden. Ze doen zich voor als potentiële koper en vragen om via WhatsApp verder te communiceren.

Lees meer »
September 2018
Augustus 2018

Oplichting via WhatsApp in opmars!

Je krijgt via WhatsApp een berichtje van een bekende. Dit kan een familielid of goede vriend zijn. Hij of zij heeft even dringend je hulp nodig. Internetbankieren lukt niet en er moeten direct een paar rekeningen betaald worden. Als je hierin meegaat, kan je zomaar duizenden euro’s kwijt zijn.

Lees meer »